Ihotautilääkäri listasi yleisimpiä ihonhoitoon liittyviä tapoja, josta olisi parempi luopua.

Iho on elimistön suurin elin, ja se ansaitsee huolellista huolenpitoa ja hoitoa. Jos ihonhoito ei kuulu vielä päivittäisiin rutiineihisi, on siis aika aloittaa.

Ihonhoidossa voi kuitenkin tehdä virheitä ja niihin voivat sortua innoikkaimmatkin ihonhoidon harrastajat. Ihotautilääkäri Mona Gohara listasi Shape-lehdelle yleisiä ihonhoidon virheitä, joita hän näkee ihmisten tekevän jatkuvasti; suomensimme alle, minkälaisista ihonhoidon tavoista Goharan mukaan olisi parempi luopua.

Luotat tuotteiden tekevän kaiken työn

Goharan mukaan ihon terveyttä pitäisi kohdella samaan tapaan kuin kohtelisit sydämen tai aivojen terveyttä – lähestyä sitä laajemmasta näkökulmasta. On tärkeä miettiä, mitä laitat ihollesi, mutta tärkeää on myös elämäntapasi. Ihosi hyötyy siitä, kun syöt hyvin, harrastat liikuntaa ja nukut tarpeeksi.

Stressin vähentäminen on myös avainasemassa. Stressaantuneena kortisolitasot nousevat ja iho on alttiimpi inflammaatiolle ja finneille.

Tavoitteesi eivät ole realistiset

Ihonhoidon rutiinienkin kohdalla on hyvä pitää tavoitteet realistisena. Jos uudistat kaiken kerralla, voi koko homma lopahtaa.

”Suosittelen ottamaan yhden yksinkertaisen tavoitteen muutaman viikon välein. Ehkä aloitat laittamalla aurinkosuojaa käsillesi ja kasvoillesi päivittäin ja sitten muutaman viikon jälkeen alat käyttää antioksidanttia suojaamaan ihoasi saasteilta ja UV-säteiltä ja tämän jälkeen otat mukaan retinolin”, Gohara neuvoo.

Tällä tavoin ei tule liikaa uutta liian nopeasti ja jokainen oma tavoite tekee jo eron ihosi terveydelle.

Unohdat kaiken leuan alapuolelta

Goharan yksi ihosäännöistä on tämä: tee kropallesi se, mitä tekisit kasvoillesikin. Hän muistuttaa, että monet ihmiset panostavat kasvojen ihoon, mutta unohtavat muun.

”Etenkin talvella on sellainen ajatustapa, että ’noh, odotan kevääseen’. Mutta vaikka juuri kukaan ei näe jalkojasi sandaaleissa, ei se tarkoita etteivätkö jalkasikin kaipaisi huolenpitoa”, ihotautilääkäri muistuttaa.

Jos kasvojesi ihon hoitorutiinit ovat jo kunnossa, koeta antaa samanlainen panostus muullekin osalle ihoasi. Kuori kyynärpäät, polvet ja kantapäät sekä käytä helliä puhdistus- ja kosteustuotteita kuin käyttäisit kasvoillasikin.

Suosit DIY-tuotteita

Kaikki on hyvästä, kun muistaa kohtuuden, mutta Goharan mielestä ihmisten pitäisi olla tietoisempia siitä, mitä he laittavat iholleen käyttäessään DIY-ohjeita.

”On helppo olettaa, etteivät ruoat aiheuta iholla mitään harmia, mutta näin ei todellisuudessa ole”, hän toteaa Shapelle.

Goharan mukaan suurin osa yleisimmistä DIY-kauneushoitojen ainesosista voi tehdä iholla enemmän haittaa. Esimerkiksi sitruunamehun on sanottu voivan auttaa haalistamaan auringon synnyttämiä tummia läikkiä iholla, mutta se on todella hapanta ja voi kirjaimellisesti jättää palovammoja iholle, kun taas kurkuma voi tahria ihoa.

”Minusta yksi suurimpia ihonhoitoon liittyviä myyttejä on se, että voit tehdä keittiössä jotain, jolla saat rypyt tai näpyt katoamaan. Jokainen ottaa kauneuden omiin käsiinsä eikä hoksaa, että taustalla on todella tiedettä”, Gohara sanoo.

Tavoittelet täydellisyyttä

”Olen 44-vuotias. Kasvaessani lehtien sivuilla näin Cindy Crawfordin ja Claudia Schifferin ja kaikki nämä kauniit, pitkät ja ylväät valkoihoiset naiset, jollaiselta en koskaan lyhyenä, kurvikkaana ei-valkoisena tyttönä näyttäisi. Minusta naiset näkevät tätä nyt sosiaalisen median muodossa”, Gohara pohtii.

Ihotautilääkäri mainitsee, miten filtterit voivat viedä pois kaikki ihon poikkeamat tai muuttaa kropan muotoja. Tämä on Goharan mukaan korostanut epärealistisia odotuksia ihon ulkonäön suhteen.

”Muokattuja kuvia on kaikkialla ja on helppo unohtaa, että ne ovat tekaistuja, mutta voit taistella tätä vastaan päättäen keskittyä sen sijaan siihen, mitä rakastat omassa ulkonäössäsi kuin siihen, mitä et rakasta”, Gohara vinkkaa.

Koeta pyrkiä korostamaan jotain piirrettä itsessäsi. Olipa aikeesi ihonhoidon suhteen mitä tahansa, ei siitä ole koskaan haittaa, että harjoittaa hieman itsensä rakastamista.

Lähde: Shape