Hiusten värjääminen voi nostaa riskiä sairastua rintasyöpään

Tutkijan mukaan olisi suositeltavaa, että naiset värjäisivät hiuksiaan vain 2-5 kertaa vuodessa.

Tutkijat ovat löytäneet kytköksen tiheän hiusten värjäämisen ja lisääntyneen rintasyöpäriskin väliltä, kertoo The Independent. Kirurgi ja professori Kefah Mokbelin tekemän tutkimuksen mukaan hiuksiaan värjäävillä naisilla on 14 prosentin nousu rintasyöpään sairastuneiden määrissä.

Lontoossa työskentelevän Mokbelin mukaan naisten saisivat värjätä hiuksiaan vain 2-5 kertaa vuodessa. Hän myös suosittelee käyttämään mahdollisimman luonnolisia tuotteita hiuksissa, kuten hennaa tai punajuurta.

”Minusta on huolestuttavaa, että ala suosittelee naisia värjäämään hiuksiaan 4-6 viikon välein”, Mokbel sanoi.

”Vaikka lisää työtä tarvitaan meidän löydöksiemme vahvistamiseksi, viittaavat löydöksemme siihen, että altistuminen hiusväreille voi vaikuttaa rintasyöpäriskiin”, hän jatkoi.

The Independentin mukaan Mokbel on myös tehnyt selväksi, että kytköksessä on kyse vain korrelaatiosta.

”Myönteinen kytkös hiusvärien käytön ja rintasyöpäriskin välillä ei ole todiste syy-seuraussuhteesta”, professori kirjoitti Facebookissa.

Twitterissä Mokbel muistutti, että naisten pitäisi säännöllisesti käydä tutkituttamassa rintansa 40-vuotiaasta lähtien. Hän myös kirjoitti, että olisi suositeltavaa käyttää hiusvärejä, joissa on vähimmäispitoisuus aromaattisia amiineja (alle 2%).

”Lisätutkimuksia tarvitaan, jotta voidaan selkeyttää suhdetta hiusvärien ja rintasyöpäriskin välillä, jotta naisia voidaan informoida paremmin”, Mokbel tviittasi.

Erillinen, suomalainen tutkimus on löytänyt myös yhteyden hiusvärien ja rintasyövän kehittymisen todennäköisyyden väliltä.

”Huomasimme tilastollisen yhteyden hiusvärien köäytön ja rintasyöpäriskin välillä tutkimuksessamme”, Sanna Heikkinen Suomen Syöpärekisteristä kommentoi.

The Independentin mukaan Heikkinenkin kuitenkin painotti, että tutkijat eivät ole varmoja syy-seuraussuhteesta.

”Ei ole mahdollista vahvistaa todellista kausaalista yhteyttä”, hän sanoi.

”Voi olla, että esimerkiksi hiusvärejä käyttävät naiset käyttävät myös muita kosmetiikkatuotteita enemmän kuin naiset, jotka kertoivat, etteivät koskaan käytä hiusvärejä”, Heikkinen kertoi.

Lokakuussa kerätään varoja rintasyöpätutkimukseen Roosa nauha -keräyksellä. Lue lisää täältä.

Lähde: The Independent


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.