Kuuntelemisessa on kyse juurikin siitä: toisen ihmisen kuuntelemisesta.

Kun ystävälläsi on huolia, mitä teet? Todennäköisesti menet hänen luokseen (mahdollisesti lohtusyötävien kera) tai kutsut hänet kylään ja annat hänen puhua sekä purkaa tuntojaan. Keskityt ystäväsi kertomaan, puhelimesi on pois silmistä etkä keskeytä ystävääsi kertomalla, kuinka voit samaistua hänen tilanteeseensa.

PureWow’n mukaan tämä on oikein mainiota toimintaa hyvältä kuuntelijalta. Sen voi kuitenkin pilata helposti: antamalla neuvoja.

Miksi neuvojen antaminen on sitten huono tapa? PureWow’n mukaan kun ystäväsi uskoutuu sinulle, on usein kyse siitä, että hän haluaa avautua jostain kokemastaan; hän haluaa jonkun kuulevan kaikki yksityiskohdat kamalista treffeistä tai typerästä pomosta.

”Vaikka on täysin hyväksyttävää kysyä kysymyksiä, ei sinun tarvitse ryhtyä ratkomaan ongelmaa”, PureWow -sivusto muistuttaa.

Neuvojen antaminen voi vesittää avautumisen tarkoituksen

Jos alat jaella neuvojasi pyytämättä, voi ystävästäsi pahimmillaan tuntua siltä kuin hän ei olisi tullut kuulluksi, mikä kuitenkin oli hänen avautumisensa tarkoitus alun perin. PureWow’n mukaan tietysti ystävää pitää auttaa, mutta näin voi tehdä vasta sitten, kun hän ottaa saman aiheen esiin toista (tai kolmatta) kertaa.

PureWow’n mukaan on kuitenkin hyvin mahdollista, että neuvojen ja avun sijaan ystäväsi kaipasi vain olkapäätä ja mahdollisuutta päästä höyryjä ennen kuin voi jatkaa eteenpäin – ja kukapa ei olisi itse ollut samassa tilanteessa? Jokainen kaipaa joskus vain mahdollisuutta purkaa ajatuksiaan toiselle ihmiselle, valittaa oikein sydämensä kyllyydestä, ilman neuvoja.

”Istu alas, rentoudu ja kuuntele. Tehtäväsi on paljon helpompi kuin ajattelit”, PureWow’n artikkelin päätteeksi todetaan.

Lähde: PureWow