BDSM on yläkäsite erilaisille seksuaalisille ilmiöille.

BDSM on usein väärinymmärretty, vaikka kiinnostus sitä kohtaan on lisääntynyt etenkin nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. BDSM on myös yli 60-vuotiaiden keskuudessa suosituin fetissi.

BDSM:n kirjaimet tulevat sanoista bondage ja discipline (sitominen ja kuritus), domination ja submission (hallitseminen, valta, dominoiminen ja alistuminen) sekä sadism ja masochism (sadismi ja masokismi). Nämä voivat kuulostaa hieman pelottavaltakin, mikä voi selittää myös BDSM-seksiin liittyvät harhaluulot toisen satuttamisesta tai epätavallisista mielihaluista.

Somaattinen psykologi ja sertifioitu seksuaaliterapeutti Holly Richmond kuitenkin on kertonut Women’s Healthille, että BDSM-seksi voi olla turvallisinta (ja hauskinta) seksiä, jota voi harrastaa. Tämä johtuu siitä, että BDSM luottaa siihen, ettei muita tuomita ja kommunikaatio omista haluista sekä rajoista on etusijalla; Richmondin mukaan niin iso osa elämästämme on kontrolloitua, joten monille ihmisille tuntuu hyvältä irroittautua ja vapautua seksin puitteissa.

BDSM tarjoaa maailman, jossa voi vapaasti leikkiä, kokeilla ja antaa toisen ottaa ohjat – omalla suostumuksellasi – tai vastaavasti mahdollistaa sen, että saa määrätä, jos siitä pitää.

”Tykkään kutsua sitä ’valtaleikiksi’, koska minulle se on BDSM:n ytimessä. Voit käyttää mielikuvitustasi, luoda kohtauksen, roolileikkiä ja tutustua sinua kiinnostaviin teemoihin, kuten alistuminen ja dominointi”, seksiasiantuntija ja tohtori Ian Kerner sanoo.

Maltti on valttia

Jos BDSM kiinnostaa, mutta olet sen saralla kokematon, saattavat silloin mielikuvat BDSM:stä pohjautua esimerkiksi Fifty Shades of Grey -kirjoihin sekä -elokuviin. Women’s Healthin mukaan vaikka BDSM:ään usein liittyy erilaiset välineet, eivät ne ole mukana heti alusta lähtien.

Vasta-alkajana kannattaa edetä hitaasti, kunnes tiedät, millaista BDSM on sinun ja kumppani(e)si kohdalla, koska jnkun toisen tyyli ei välttämättä sovi sinulle. Women’s Healthin mukaan kannattaa myös muistaa, että BDSM vaatii hieman valmisteluja.

”Koska BDSM:ään liittyy uusia, jännittäviä ja riskialttiitakin aktiviteetteja, täytyy alussa edetä varoen ja huolella”, sanoo tohtori Jess O’Reilly, joka pitää Sex With Dr Jess -podcastia.

”Älä oleta, että vot sukeltaa pää edellä ja heti toistaa jonkun kohtauksen elokuvasta tai eroottisesta tarinasta ilman valmistautumista, opettelua tai kokemusta”, hän muistuttaa.

Jos haluat tutustua BDSM-seksiin, löydät alta asiantuntijoiden nevoja, joilla teet kokemuksesta tyydyttävän ja voimaannuttavan.

Tutustukaa aiheeseen

Women’s Healthin mukaan esimerkiksi elokuvissa BDSM esitetään usein tavoilla, jotka eivät toimi sinulle. Richmond suosittelee tutustumaan aiheeseen lukemalla, ottamaan oppitunteja aiheesta ja tarvittaessa puhumaan aiheesta seksuaaliterapeutin kanssa, jotta saat selville, millaista BDSM on sinulle.

Aloittakaa fantasiasta

Kerner kertoo näkevänsä usein parien tekevän saman virheen: he menevät seksilelukauppaan, ostavat joitakin leluja ja tulevat takaisin kertomaan, ettei BDSM ollutkaan heidän juttu.

”Sen sijaan on parempi aloittaa selvittämällä, mikä on kuumaa ja seksikästä sinun mielestä. Älä pelkää aloittaa oman mielikuvituksen ja sinua kiihottavien asioiden kanssa”, Kerner neuvoo.

Kerner vinkkaa lukemaan BDSM-tarinoita, joissa on valtateemoja tai katsomaan eettistä pornoa, jossa on BDSM:ää, sillä se voi auttaa huomaamaan, mistä itse saattaisit pitää.

Puhukaa aiheesta yhdessä

Käy kumppanisi kanssa rehelliseseti läpi halujasi, sinua kiihottavia asioita ja mitkä ovat rajasi. Richmond painottaa, että tällainen keskustelu on erittäin tärkeä ennen kuin kokeilee minkäänlaista (BDSM-)seksiä ja se olisi syytä käydä kasvotusten.

Koska BDSM:ään yleensä liittyy kontrollista luopuminen, ovat luottamus ja kommunikaatio kaikki kaikessa. On äärimmäisen tärkeeä, että olette kumppanisi kanssa mahdollisimman tarkkoja toisillenne siitä, mitä haluatte ja mitä ette halua. Esimerkiksi jos innostut silmien sitomisesta, mutta käsiraudat ahdistavat, kerro siitä hänelle. Tällaisen keskustelun kautta pystytty löytämään teille sopivat rajat ja sen, mihin kumpikin suostuu.

Laittakaa asiat paperille

Fifty Shadesissa Christianilla ja Anastasilla oli kirjallinen sopimus, mikä ei tosielämässäkään ole Women’s Healthin mukaan huono idea. Koska BDSM:n ytimessä on kommunikaatio, voi siitä olla apua, jos kirjoitatte ylös eräänlaisen sopimuksen sinun ja kumppanisi välille – vaikka olisitte naimisissa tai vakiintuneessa suhteessa.

”Näin teillä on jotain, johon palata, kun tarvitsette muistinvirkistystä rajoistanne”, Richmond toteaa.

Kun BDSM tulee tutummaksi ja haluatte mennä pidemmälle, voitte tehdä sopimuksen uudelleen ja muokata sitä tarpeen mukaan.

Valitkaa sopiva paikka

Richmondin mukaan osa BDSM-valmistautumista on valita paikka sitä varten. Se voi olla hotelli teidän seuraavalla lomamatkalla, missä voi olla helpompi hypätä erilaiseen tyyliin, valtaleikkiseksiin varattu huone tai vain oma, tuttu makuuhuone. Kunhan tila tuntuu hyvältä, se on olennaista.

Sopikaa turvasana

Ennen BDSM:n aloittamista on tärkeä sopia turvasana, jolla viestitään kumppanille, jos jokin ei tunnu hyvältä tai jokin raja on ylittynyt. Richmond suosittelee valitsemaan täysin satunaisen sanan, jota ei tavallisesti käyttäisi makuuhuoneessa, kuten ”pirtelö” tai ”poolokaulus”. Kun turvasanan kuulee, täytyy touhun päättyä välittömästi. BDSM toimii ainoastaan silloin, kun se on kaikille osallisille nautinnollista ja jos on menty liian pitkälle, se on siinä.

”Sen jälkeen kysy kumppaniltasi, onko hänellä kaikki hyvin, pysy hänen vierellään, kunnes hän on kertonut syyn turvasanan käyttöön ja kysy, mitä hän tarvitsee voidakseen jatkaa eteenpäin”, Richmond neuvoo.

On myös tärkeää muistaa emotionaalinen hyvinvointi. Women’s Healthin mukaan tämä tarkoittaa siis sitä, että kysyt kumppaniltasi, tunteeko hän olonsa hyväksi ja mukavaksi.

”Simppeli ’Oletko okei? Oletko kunnossa?’ saattaa riittää tai voitte sopia sanattoman tavan kertoa toiselle, jos nautitte tilanteesta”, Richmond vinkkaa.

Esimerkiksi voit taputtaa kevyesti kumppaniasi kaksi kertaa, jotta hän tietää sinun pitävän hetkestä. O’Reilly muistuttaa myös tarkistamaan fyysisen turvallisuuden.

”Jos olette käyttäneet sitomisleikkejä, pitäisi sinun tarkistaa iho sitomisvälineiden alta varmistaaksesi, ettei verenkierto esty. Jos olet piiskannut häntä, kannattaa tarkistaa, ettei sen voimakkuus ole hänelle liikaa”, O’Reilly kertoo.

Yhdessä ostoksille

BDSM on jännittävää jo sellaisenaan, mutta lelut ja muut välineet voivat Richmondin mukaan lisätä sen jännittävyyttä. Käykää seksilelukaupassa yhdessä ja antakaan mielikuvituksen päästä valloilleen. Voitte valita esimerkiksi sitomiseen välineitä, nänninipistimiä ketjuilla, vibraattoreita, piiskausvälineeitä, anaalikuulia ja liukuvoiteita.

”Tässä on kyse täysin nautinnosta”, Richmond muistuttaa, joten valitkaa sellaisia juttuja, jotka tekevät olonne hyväksi.

Lelujen ja välineiden lisäksi voitte myös panostaa pukeutumiseen ja hankkia BDSM-seksiin sopivia asusteita, kuten kaulapannan tai muuta vastaavaa.

Edetkää hitaasti

Richmondin mukaan BDSM:ää voi suunnitella ja siitä voi puhua, mutta usein itse hetkessä on pieni käännekohta. Tämän takia on tärkeä edetä hitaasti. Voitte tutustua eri liikkeisiin, jotka saattavat olla liian ankaria sinulle tai kumppanillesi ja päättää, sopivatko ne teille ja ovatko ne nautinnollisia. Women’s Healthin mukaan BDSM pysyy aina kokeellisena prosessina, jota enemmän tekemällä oppii enemmän.

”Hyvin harvoin kuulen, että joku on satuttanut itseään enemmän kuin mitä on sovittu”, Richmond rauhoittelee mahdollisia huolestuneita mieliä.

BDSM:ssä täytyy kuitenkin ajatella itseään että kumppaniaan. Siksi etenemällä hitaasti voi varmistaa, ettei rajat ylity, koska jos ne ylittyvät, ei BDSM:n kokeilu toista kertaa enää houkuta jompaakumpaa tai kumpaakaan.

Hajauttakaa kokeilut

BDSM voi viedä mennessään niin, että tekisi mieli kokeilla kaikkea mahdollista mahdollisimman pian, mutta O’Reilly suosittelee hidastamaan tahtia myös siinä mielessä, ettei kaikkea tarvitse kokeilla kerralla.

”Kinkyn seksin syö niin paljon kuin jaksat -buffet pidetään koko ajan antoisana ja voit palata siihen niin monta kertaa uudelleen kuin haluat”, hän kertoo vertauskuvallisesti.

O’Reilly suosittelee kokeilemaan BDSM:n yhtä osa-aluetta kerrallaan ja pilkkomaan omat villit fantasiat osiin, jotka voi toteuttaa. Esimerkiksi jos himoitset seksiä julkisella paikalla ja että mukana olisi eri välineitä, piiskausta ja alistumista, niin voit kokeilla yhtä niistä tavallisessa seksissä kerrallaan.

”Liian paljon uutta kerralla voi olla häkellyttävää aisteillesi ja tehdä ahdistuksesta intensiivisempää tasolla, jolla kiihottuminen on mahdotonta”, O’Reilly selittää.

Jätä aikaa ”jälkihuollolle”

Richmondin mukaan keskustelu BDSM:n jälkeen on yhtä iso osa seksiä kuin itse kokemuskin. Tämä ”jälkihuoltokeskustelu” on mahdollisuus kysyä kumppanilta, mistä hän nautti eniten ja mitä hän ajatteli, kun esimerkiksi kevyesti piiskasit häntä. Sanallinen intiimiys ja haavoittuvuuden ilmaisu BDSM:n jälkeen vahvistaa sinun ja kumppanisi välistä sidettä ja se vasta on sitomisleikki, johon kannattaa panostaa.

Lähde: Women’s Health