Erikoisempina päivinä, kuten ystävänpäivänä, naimisiin menneillä todennäköisyys erolle on suurempi.

Vaikka voisi tuntua romanttiselta mennä naimisiin ystävänpäivänä, ei se kenties olekaan niin hyvä idea. Huffington Postin mukaan uusi tutkimus on paljastanut, että ystävänpäivänä ja muina erikoispäivinä, kuten 9/9/99 tai 1/2/03, naimisiin menevillä on korkeampi avioeron riski.

Melbournen yliopiston tutkimuksen mukaan juhlittaessa häitä ystävänpäivänä tai erikoisina numeropäivinä, päättyy avioliitto eroon 18-36 prosenttia todennäköisemmin kuin silloin, jos häitä vietetään tavallisena päivänä.

Tutkijat Jan Kabátek ja David Ribar perehtyivät tutkimustaan varten 1,1 miljooniin häihin – kaikki Alankomaissa vietetyt häät 18-60-vuotiaiden keskuudessa vuosien 1999 ja 2013 välillä. Tämän jälkeen he analysoivat avioerojen määriä samaiselta ajanjaksolta.

Huffington Postin mukaan yhdeksänteen hääpäiväänsä mennessä ystävänpäivänä naimisiin menneet olivat noin kolmasosaa suuremmalla todennäköisyydellä eronneet kuin tavallisena päivänä häitään viettäneet (21 prosenttia vs 16 prosenttia), kun taas parit, jotka olivat menneet naimisiin päivämääränä, jolloin kaikki numerot olivat samat (kuten 9/9/99), erosivat neljänneksen todennäköisemmin (19 prosenttia vs 16 prosenttia).

Ribarin mukaan tällaiset erikoiset numeropäivät olivat hänestä yllättävän suosittuja hääpäiviksi.

”Ystävänpäivinä oli kolme kertaa enemmän häitä kuin muuten vertailukelpoisina helmikuun päivinä ja kuusi kertaa enemmän päivinä, jolloin kaikki päivämäärän numerot olivat samat, verrattuna tavalliseen päivään”, Ribar sanoi.

Miksi sitten erikoisina päivinä naimisiin menneet eroavat todennäköisemmin kuin tavallisena lauantaina tai sunnuntaina häitään juhlineet? Ribarin mukaan se ei niinkään liity itse päiviin, vaan pariin.

Yksi teoria onkin, että tavallisena päivänä naimisiin meneviin vaikuttaa enemmän suhteen laatu ja yhteensopivuus kuin pareilla, jotka menevät naimisiin erikoispäivinä. Tutkijat totesivatkin, että kyse on ”ajatumisesta vs päättämisestä” parisuhteen seuraavan askeleen suhteen.

”Heidän suhteensa ovat alttiita inertialle; vaikka suhteen laatu olisi muuten alhainen, voi se tehdä parista alttiimman ulkoisille vihjeille, kuten erikoisille päiville tai tehdä heistä ambivalentteja seremonian muodollisuuden tai läsnäolijoiden suhteen”, tutkijat totesivat ”ajatuvista” pareista.

Huffinton Postin mukaan tutkimus paljasti myös, että erikoispäivinä naimisiin menevät parit ovat vähemmän samankaltaisia iän ja koulutustasonsa suhteen sekä todennäköisemmin ovat olleet naimisissa aiemmin ja heillä on todennäköisesti jo lapsia.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä ja tutkimusjulkaisun kokonaisuudessaan täällä.

Lähde: Huffington Post