Näppärän niksin avulla voit pitää ampiaiset loitolla.

Harva pitää ampiaisista ja haluaa pitää ne kaukana omasta kotipihastaan. Jos haluat onnistua siinä, kannattaa kokeilla kotitekoista karkotinta, joka syntyy näppärästi hetkessä.

Karkotinta varten et tarvitse muuta kuin suodatinpussin ja talouspaperia. Täyttämällä suodatinpussin parilla talouspaperiarkilla ja kiinnittämällä sen kattoon ulkona, voi ampiaisia huijata luulemaan, että paikalla on jo pesä.

Niksi-Pirkan mukaan valepesä kannattaa ripustaa heti keväällä tai viimeistään, kun huomaat ampiaisen aloittavan pesän rakennuksen.

Hyönteisasiantuntija, ympäristöekologia dosentti Kimmo Saarinen kertoi Ylelle, että niksi saattaa toimia. Saarisen mukaan ampiaisyhteiskunnat rakentuvat kuningattaren toimesta sellaisille alueille, joilla ravintoa riittää vain tietylle määrälle ampiaisia.

”Kun kuningatar katsoo, että paikalla on jo pesä, se saattaa ohjata yhteiskuntansa muualle”, Saarinen sanoi Ylelle.

Ylen mukaan ampiaiset ovat todella reviiritietoisia ja jo vallatulle alueelle tulevaa kuningatarta ei katsota hyvällä, joten uutta aluetta etsivä kuningatar voi siirtyä muualle valepesän luota.

Saarinen kuitenkin kertoo, että vanhat, aiempien kesien pesät eivät vaikuta häiritsevän uusien pesien tekemistä, joten valepesien toimivuus ei ole täysin taattua.

Löydät niksin ja esimerkkikuvan siitä Niksi-Pirkasta. Siellä kommenteissa on myös mainittu, että ruskeaa imurin pölypussia voi kokeilla samaan tarkoitukseen.

Lähde: Yle

Kommentit

Kommenttia