Epäsäännölliset kuukautiset lisäävät ennenaikaisen kuoleman riskiä, toteaa tutkimus

Jos kierto on epäsäännöllinen tai pitkä, on riski menehtyä ennen 70 ikävuotta suurempi.

Kuukautiset voivat olla yksi tapa arvioida yleistä terveyttä, sillä epäsäännölliset kuukautiset sekä pitkät kuukautiskierrot ovat yhteydessä suurempaan ennenaikaisen kuoleman riskiin, menehtymiseen ennen kuin täyttää 70. Tämä ilmenee British Medical Journalissa julkaistusta tutkimuksesta.

Kuukautiskierto kestää keskimäärin 28 päivää, mutta kierron pituus on kuitenkin yksilöllinen. Tutkimuksesta uutisoineen The Guardianin mukaan 24-35 päivän kierrot mielletään normaaleiksi, kun yli 40 päivän kierto on pitkä.

Tutkimuksessa selvisi, että epäsäännöllisestä tai yli 40 päivän kuukautiskierrosta kertoneilla oli suurempi ennenaikaisen kuoleman riski kuin heillä, jotka kertoivat säännöllisestä tai 26-31 päivän kierrosta. 29-46-vuotiaiden kohdalla epäsäännölliset kuukautiset omanneilla ennenaikaisen kuoleman riski oli 39 prosenttia suurempi kuin saman ikäryhmän säännöllisen kierron omanneilla henkilöillä.

The Guardianin mukaan kytkökset olivat vahvempia kuolemantapauksissa, jotka liittyivät sydän- ja verisuonisairauksiin ja kun pitkät ja epäsäännölliset kierrot olivat jatkuvasti läsnä. Kytkökset olivat hieman vahvemmat myös tupakoitsijoiden kohdalla.

Oire, ei diagnoosi

Epäsäännöllinen kuukautiskierto ja yli 40 päivän kierrot ovat The Guardianin mukaan myös yleisiä ja vaikka monilla on poikkeuksia kierrossaan silloin tällöin, ovat ne pitkäkestoisina yhdistetty suurempaan sairauksien riskiin. Niihin lukeutuvat munasarjasyöpä, sydänsairaudet, tyypin 2 diabetes ja mielenterveysongelmat.

Se ei kuitenkaan ole ollut selvää, vaikuttaako tämä lisääntyneeseen ennenaikaisen kuoleman riskiin. Tätä tutkiakseen bostonilaisen Harvard TH Chan School of Public Healthin professori Jorge E Chavarro kollegoineen käytti tietoja 79 505 terveeltä, premenopausaaliselta naiselta, jotka oli kerätty osana Nurses’ Health Study II:ta, jossa on seurattu 116 492 naishoitajana terveyttä Yhdysvalloissa vuodesta 1989 lähtien.

Tutkimuksessa otettiin huomioon osallistujien ikä, paino, elämäntavat ja perheen sairaushistoria.

”Tämä tutkimus on todella askel eteenpäin, jotta kurotaan kiinni naisten terveyttä koskeva dataväli”, kommentoi tohtori Jacqueline Maybin, joka toimii konsultoivana gynekologina MRC Centre of Reproductive Healthissa Edinburghissa.

Hän kuitenkin painotti, että epäsäännölliset kuukautiset ovat oire eikä diagnoosi.

Kuukautishuolet puheeksi lääkärissä

The Guardianin mukaan on mahdollista, että mikä tahansa pitkän tai epäsäännöllisen kuukautiskierron aiheuttaa, on se vastuussa myös suuremmasta ennenaikaisen kuoleman riskistä. Esimerkiksi munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS) on yleinen syy epäsäännöllisiin kuukautisiin ja sitä sairastavilla on tiedetty olevan suurempi riski diabetekseen, korkeaan verenpaineeseen ja kohtusyöpään.

Professori Chavarron mukaan tämä ei kuitenkaan ole koko tarina.

”Sanoisin, että vaikka PCOS on osasyy siihen, miksi näemmä tämän yhteyden, on se vain äärimmäisyys jatkumossa, miten munasarjojen hormoneja kontrolloidaan”, hän totesi.

Chavarron mukaan olisi tärkeää, että jos kuukautiskiertoon liittyy jotain huolia, ne ottaisi puheeksi lääkärin kanssa. Royal College of Obstetricians and Gynaecologistsin edustaja, professori Adam Balen lisäsi tutkimuksen osoittavan tärkeän huomion: kuukautisten säännöllisyys tarjoaa ikkunan yleiseen pitkäaikaiseen terveyteen ja askeleet epäsäännöllisen kierron omaavien nuorten terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseksi voivat parantaa elämän mittaista terveyttä.

”Näin ollen nuoret, joilla on epäsäännölliset kuukautiset, tarvitsevat kattavan arvioin sekä heidän hormoneistaan ja aineenvaihdunnasta että elämäntavoista, jotta heitä voidaan neuvoa askelista, joita he voivat ottaa parantaakseen yleistä terveyttään”, Balen sanoi.

Voit tutustua tutkimukseen tarkemmin täällä.

Lähde: The Guardian


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.