Raskauden ehkäisy on nykypäivänä yksi monen naisen normaaleista rutiineista, oli käytössä sitten ehkäisypilleri, -laastari tai jokin muu vaihtoehto.

Nykyään ehkäisy onkin verrattain helppo asia pitää kunnossa. Toisin oli kuitenkin ennen. Ihmiset ovat kautta historian keksineet vaikka millaisia keinoja välttää raskaaksi tulemista. Monet näistä metodeista ovat olleet teholtaan kyseenalaisia ja jotkut jopa erittäin vaarallisia naisten hyvinvoinnille ja terveydelle.

Jo muinaiset egyptiläiset…

Ehkäisyn saralla muinaisten roomalaisten sijaan muinaiset egyptiläiset ovat olleet varsin kekseliäitä. Yksi heidän käyttämänsä ehkäisytuote oli krokotiilin uloste. Sitä käytettiin ilmeisesti pessaarin tavoin, eli kuivatusta ulosteesta tehty möykky asetettiin vaginan sisään estämään siittiöiden pääsy munasoluun ja tuhoamaan niitä. Ulostetta voitiin myös hieroa genitaalialueelle ennen seksin harrastamista. Se, että egyptiläiset käyttivät juuri krokotiilien ulostetta, ei välttämättä ole yllättävää, kun ottaa huomioon krokotiilien suuren merkityksen antiikin ajan Egyptin mytologiassa. Yllättävää sen sijaan on, että metodilla on saattanut olla jonkin verran tehoa. Krokotiilien uloste on nimittäin jonkin verran emäksistä, joten on mahdollista, että se todella auttoi tuhoamaan siittiöitä.

Myös hunajaa käytettiin Egyptissä jo yli 3 500 vuotta sitten ehkäisemään ei-toivottuja raskauksia. Pellavaliinoja, joita kastettiin hunajan ja taatelitahnan sekoitukseen käytettiin tamponien tavoin ja uskottiin, että ne ehkäisevät raskauksia.

Elohopeaa ja hyppimistä

Raskauksia on yritetty ehkäistä myös muualla kuin Egyptissä jo noin 4 000 vuotta sitten. Samoihin aikoihin kun egyptiläisnaiset hieroivat krokotiilin kakkaa genitaalialueelleen, Kiinassa taas uskottiin, että raskautta ehkäisee tehokkaasti lämmitetyn elohopean juominen heti seksin harrastamisen jälkeen. Ikävä kyllä elohopea on sen verran myrkyllistä, että sen juominen ehkäisi myös terveenä pysymistä ja vanhaksi elämistä. Monet tätä menetelmää käyttäneet naiset ovatkin varmasti kärsineet maksasairauksista ja jopa aivovammoista.

Kreikassa 100-luvulla elänyt gynekologi nimeltä Soranus taas ohjeisti naisia varsin luovaan raskauden ehkäisyyn. Hän oli sitä mieltä, että raskaaksi tulon ehkäisemiseksi naisen pitää seksin jälkeen hypätä taaksepäin seitsemän kertaa. Ikävä kyllä ei ole tiedossa miten Soranus päätyi juuri seitsemään hyppyyn, mutta luonnollisestikaan metodi ei ollut kovin tehokas. Siitä huolimatta Soranusta pidettiin omana aikanaan, ja vielä muutama vuosisata myöhemmin, varsin mestarillisena gynekologina.

Kamelin sylkeä ja kuolleiden pesuvettä

Muinaisina aikoina myöskään muualla Pohjois-Afrikassa ei jääty katsomaan toimettomana egyptiläisten ehkäisykeinoja, vaan kehiteltiin omia, yhtä lailla outoja ja ällöttäviä tapoja. Kamelin sylkeä pidettiin tehokkaana tapana, erityisesti jos se juotiin suoraan kamelin suusta.

Myös kuolleiden ihmisten pesemiseen käytettyä vettä on aikoinaan juotu. Lisäksi jotkut uskoivat, että murskatuista muurahaisista tehty tahna tai rasvassa liotetut eläinten karvat aiheuttaisivat keskenmenon ja siksi niitä käytettiin, jos tavoitteena oli tehdä abortti.

Keskiajan ehkäisymenetelmät

Keskiajalla käytetyt ehkäisymenetelmät olivat yleisesti ottaen aivan yhtä tehottomia kuin antiikin aikaisetkin. Sitruunaa käytettiin eräänlaisena pessaarina. Tässä menetelmässä puolikas, puristettu sitruuna asetettiin vaginan sisään seksin ajaksi ja sen sisältämän sitruunahapon oli tarkoitus tappaa siittiöt. Sitruunahapon oletettujen siittiöitä tappavien ominaisuuksien takia myös emättimeen asetettujen, sitruunamehulla kostutettujen, sienten on uskottu estävän raskautta.

Toinen keskiajan Euroopassa käytetty ehkäisymenetelmä oli sepän vesi. Sepät tarvitsevat pajaansa vedellä täytetyn ämpärin, jotta he voivat viilentää takomiaan metalliesineitä. Sulan raudan upottaminen ämpäriin voi kuitenkin luonnollisesti irrottaa siitä haitallisia aineita veteen. Sepän veden juominen aiheuttikin vakavia terveyshaittoja ja joskus jopa kuoleman.

Viktoriaaninen palikkatesti

Viktoriaanisen ajan Englannissa oli käytössä todellinen palikkatesti. Siellä ehkäisyyn nimittäin käytettiin puista kuutiota, jossa oli kaarevat reunat. Ideana oli, että emättimen sisään työnnettynä ja siellä jonkin aikaa pyöriteltynä se asettuisi sopivasti kohdunkaulan päälle esteeksi. Käyttömukavuudesta kertonee kaiken olennaisen se, että myöhemmin sen on kuvailtu olleen enemmän kidutusväline kuin ehkäisytuote. Myös nykyaikana jotkut naiset käyttävät samalla toimintaperiaatteella toimivia pessaareja. Ne kuitenkin onneksi valmistetaan kumista.

Kondomi

Kondomi on edelleen ainoa miesten käyttämä ehkäisyväline. Monet miehet valittavat usein, etteivät nykyaikaiset lateksikondomit tunnu tarpeeksi mukavilta. Se ei kuitenkaan ole mitään verrattuna siihen, millaisia kondomeja historian saatossa on käytetty.

Jo antiikin ajan Egyptissä käytettiin pellavasta valmistettuja siittimen suojuksia ja niistä on löydetty kuvauksia jopa luolamaalauksista Ranskasta. On kuitenkin epäselvää käytettiinkö kondomeja vielä silloin ehkäisyyn ja monet tutkijat ovatkin sitä mieltä, että nämä penissuojukset oli tarkoitettu lähinnä koristeiksi.

Ensimmäiset varsinaiset kondomit tehtiin eläinten suolista tai rakoista ja niitä on käytetty ainakin 1600-luvulta asti. 1700-luvulla käytettiin pellavakondomeja, joita myös tunnetun naistenmiehen Giacomo Casanovan kerrotaan käyttäneen. 1800-luvun Japanissa taas käytettiin kondomeja, jotka oli valmistettu nahasta tai kilpikonnien kuorista. Nykyaikaan kondomit siirtyivät vuonna 1844, kun Charles Goodyear keksi kumin vulkanoinnin, jonka ansiosta kumista voitiin valmistaa ohuita ja helppokäyttöisiä kondomeja.

Ehkäisyn vastustus

Vaikka mitä erilaisimpia ehkäisymenetelmiä on käytetty kautta historian, ehkäisyä on yritetty myös kieltää. Yhdysvalloissa kaikenlainen raskauden ehkäisy kiellettiin lailla vuonna 1873 ja kielto pysyi muodollisesti voimassa aina vuoteen 1965. Tästä huolimatta USA:ssa myytiin tänäkin aikana paljon ehkäisyvälineitä ”naisten hygieniatuotteina”.

Margaret Sanger avasi USA:n ensimmäisen perhesuunnitteluun ja raskauden ehkäisyyn keskittyneen klinikan vuonna 1916. Yhdeksän päivää myöhemmin Sanger pidätettiin, koska hän oli jakanut ehkäisyyn liittyvää tietoa. Hänet tuomittiin 30 päiväksi pakkotyöhön ”säädyttömän kirjallisuuden” levittämisestä.

Modernit harhaluulot

Ehkäisyyn liittyvät väärät käsitykset eivät suinkaan ole vain kaukaisten vuosisatojen ilmiö. 1920-luvulta aina 1960-luvulle asti jotkut uskoivat, että Lysol-merkkinen puhdistusaine toimii ehkäisyvälineenä. Yhdysvalloissa jopa mainostettiin Lysolin ehkäisyominaisuuksia ja kerrottiin, että eurooppalaiset lääkärit ovat tutkineet aineen tehoa. Myöhemmin tehdyt tutkimukset osoittivat vähemmän yllättäen, että näitä lääkäreitä ei todellisuudessa ollut olemassakaan. Väitetään, että useat naiset olisivat kuolleet yrittäessään käyttää Lysolia ehkäisyvälineenä.

Moni on varmasti kuullut tarinan siitä, että jos irti lähteneen hampaan upottaa yöksi Coca-Colaan, se on aamulla kadonnut. Tämä ei pidä paikkaansa, mutta 1950- ja 60-lukujen Yhdysvalloissa oli olemassa vieläkin oudompi Coca-Colaan liittyvä huhu. Teinien keskuudessa nimittäin kiersi väite, jonka mukaan Coca-Colan kaataminen vaginaan ennen seksiä ehkäisisi raskaaksi tulemisen.

Nykyaikainen ehkäisy

Nykyään ehkäisy on onneksi huomattavasti tehokkaampaa ja turvallisempaa kuin menneinä aikoina. Yhdysvaltain lääkeviranomainen FDA hyväksyi ensimmäiset ehkäisypillerit vuonna 1960. Niitä ei kuitenkaan heti suostuttu myymään kaikille. Jotkut osavaltiot eivät nimittäin suostuneet myymään pillereitä naimattomille naisille ja jotkut osavaltiot taas kieltäytyivät myymästä niitä naimisissa oleville. Vasta korkeimman oikeuden päätös toi pillerit kaikkien saatavilla 1970-luvun alussa. Nykyään tehokkaat ja verrattain turvalliset ehkäisymenetelmät ovat kaikkien saatavilla länsimaissa, mutta monissa kehitysmaissa naisten voi edelleen olla hankalaa saada käyttöönsä kunnollisia ehkäisyvälineitä.

Lisätietoa ehkäisyn historiasta voit lukea euroClinixin tekemästä infografiikasta.

Yhteistyössä: euroClinix