Samppanjaa on tarjolla kesän juhlissa, mutta on syytä kiinnittää huomiota siihen, miten sitä tarjoilee.

Kesän mukana tulevat sen lukuisat juhlat häistä syntymäpäiviin sekä muut illanvietot, joissa samppanjaa on tarjolla. Ennen kuin kesä pyörähtää toden teolla käyntiin, onkin hyvä olla tietoinen siitä, miten samppanjaa kannattaisi tarjoilla ja juoda, sillä The Independentin mukaan on olemassa monia helppoja tekniikoita, joilla sen makua voi tehostaa.

Ranskalaisen Lansonin asiantuntijat ovat antaneet omat vinkkinsä ja suosituksensa, miten nauttia tätä kuohuvaa juomaa. Lue heidän neuvojaan alta.

Tee näin:

Pidä samppanja viileässä, kuivassa paikassa

Monet saattavat laittaa samppanjan jääkaappiin, mutta parempi olisi pitää pullo viileässä, kuivassa paikassa. Jos saatavilla ei ole viinikellaria, voi esimerkiksi vaatekaapin tai kotitaloustavaroiden säilytykseen tarkoitetun kaapin alaosa olla sopiva paikka säilyttää pulloa.

Tarjoile samppanja sille tarkoitetusta lasista

Samppanjaa kuuluisi nauttia samppanjalasista, jolla on englanniksi oma nimensä, flute. Kuohujuomaa tarjoillaan yleensä tällaisesta lasista kuplien takia: kun samppanjaa kaadetaan lasiin, jonka yläosa on leveämpi, katoavat kuplat juoman pinnalta todennäköisemmin nopeammin. Jos taas samppanjaa tarjoillaan oikeasta lasista, kuplat kestävät pidempään ja se säilyttää myös juoman makua.

Tarjoile jälkiruoan kanssa

Usein juhlissa samppanja tarjoillaan tervetulomaljana ja aterioidessa ruokajuomana on usein viiniä. Asiantuntijat neuvovat kuitenkin tarjoilemaan samppanjaa jälkiruoan yhteydessä kevyempänä, raikkaampana vaihtoehtona makeammalle maistuvalle jälkiruokaviinille.

Älä toimi näin:

Älä tarjoile samppanjaa vain sellaisenaan

Muiden aineksien lisääminen, kuten minttu tai sitruunan kuorta, voi todella tehostaa samppanjan makua. Jos nautit kokeilusta muiden alkoholijuomien kohdalla, kannattaa kokeilua harrastaa myös samppanjan kanssa.

Älä kaada samppanjaa lasiin kerralla

Ihanteellinen tapa kaataa samppanjaa lasiin, on ensin laittaa lasiin noin 2,5 senttiä ja antaa vaahdon tasoittua. Kun se on tasoittunut, voi sitten lasin täyttää loppuun asti, noin kaksi kolmasosaa koko lasista.

Älä jäähdytä samppanjaa liian kauan

Asiantuntijoden mukaan samppanjaa ei kannata jäähdyttää kauan jääkaapissa, koska sitä ei ole miellyttävä juoda, jos se on liian kylmää. Sen sijaan samppanjapullo pitäisi laittaa jäitä sisältävään astiaan noin 30 minuutiksi ennen tarjoilua.

Älä säästä samppanjaa erityisiin tilaisuuksiin

Suurin osa samppanjasta ei ole vuosikertajuomaa eli sitä myydään siihen aikaan, kun sitä olisi ihanteellisinta nauttia. Tämä mielessä pitäen ei siis kannata jäädä säilömään samppanjaa vuosikausiksi, vaan nauttia se – siihen se on tarkoitettu.

Lähde: The Independent

Kommentit

Kommenttia