Tämän vuoksi lentokoneessa kannattaisi välttää nukahtamista viimeiseen asti.

Matkustitpa sitten Balille, Manner-Eurooppaan tai Kiinaan, matkustat mit todennäköisimmin lentokoneella. Onnistuneeseen lentoon kuuluu usein lasillinen skumppaa, hyviä elokuvia ja rentouttavat torkut. Harva kuitenkaan tietää, että lentokoneessa otetut rentouttavat torkut saattavatkin olla vaaralliset ja aiheuttaa sinulle paljon haittoja.

Osa meistä on niin hyviä nukkujia, että he nukahtavat saman tien, kun kone rullaa kiitorataa eteenpäin ja nousee siivilleen. Erityisesti tämä saattaa kuitenkin olla sinulle hyvin haitallista, ja etenkään nousun ja laskun aikana ei kenenkään tulisi nukkua.

Kyse on lentokoneen paine-erosta, joka vaikuttaa kehoosi erityisesti nousun ja laskun aikana. Noustessa ja laskiessa lentokoneessa olevan ilmanpaine muuttuu hyvin nopeasti. Kehomme osaa kuitenkin reagoida muuttuvaan ilmanpaineeseen, ja säätelee paine-eroa automaattisesti välikorvan kautta. Tämä kuitenkin edellyttää valveillaoloa, sillä nukkuessaan keho ja välikorva eivät pysty reagoimaan oikealla tavalla.

Tämä voi aiheuttaa sinulle kipua ja paineen tuntua korvassasi. Pahimmassa tapauksessa korvasi sisäosa alkaa vuotaa verta ja tärykalvosi tai muu korvan sisäosan kalvo revetä. Tämä saattaa johtaa pahimmillaan jopa kuulovaurioon.
Jos siis olet unien tarpeessa ja hereillä pysyminen on mahdottomuus, odota siihen asti, että nousu on ohi, ja muista herätä ennen laskua. Näin saat itsellesi turvallisemmat torkut.

Jaa artikkeli myös ystävillesi!

Lähde: Cosmopolitan / Kuva: Bruce Mars, Unsplash