Erityisesti pandemian aikana tätä tulisi välttää entistä enemmän.

Harva meistä nauttii yleisessä vessassa käymisestä. Vaikka vessa saattaisi ulkoisesti vaikuttaa puhtaalta, pyörii mielessäsi silti usein kysymys, kuka vessassa on käynyt ennen sinua ja milloin viimeksi vessa on siivottu.

Vaikka istuisit pytyllä, leijuisit reisien varassa sen yläpuolella tai peittäisit istuimen vessapaperilla ennen istuutumistasi, on aina olemassa riski, että osut johonkin epähygieeniseen ja saat bakteeritartunnan.

Uudessa tutkimuksessa on löydetty eräs asia, jota sinun pitäisi ehdottomasti välttää käydessäsi yleisessä vessassa, sillä se saattaa sinut kontaktiin saastuneiden, ilmassa leijailevien aerosolihiukkasten kanssa. Koronavirus tekee tästä uhasta entistäkin huolestuttavamman.

Tutkimus paljastaa, että et saisi ikinä jäädä odottamaan yleiseen vessaa, jos olet juuri vetänyt vessan. Tila nimittäin täyttyy nopeasti valtavasta määrästä epähygieenisiä ja tauteja levittäviä aerosoleja, jotka lentelevät ilmassa. Edes pytyn kannen sulkeminen ei juuri auta asiaa, asiantuntija varoittaa. Hiukkaset ovat nimittäin niin pieniä, että ne leviävät kannen sulkemisesta huolimatta.

Koska ilmastointi ei yleensä ole tarpeeksi tehokas yleisissä vessoissa, jäävät pienet pisarat ja hiukkaset leijailemaan tilaan pitkäksikin aikaa ja voivat tartuttaa sinut koronaan tai muihin tauteihin. Yleisiä vessoja kannattaa siis välttää, mutta mikäli se ei ole mahdollista, kannattaa tilasta poistua mahdollisimman nopeasti vessan vetämisen jälkeen.

Jaa artikkeli myös ystävillesi!

Lähde: Best Life / Kuva: Jan Antonin Kolar, Unsplash