Parisuhteet ovat niin kauan ihania kun kaikki sujuu hyvin. Jossakin vaiheessa kuvioihin saattaa kuitenkin tulla mukaan raivokasta riitelyä tai konflikteja, joita on mahdotonta ratkaista.

Joskus eron merkit ovat selvästi ilmassa, mutta aina näin ei ole. Voi olla vaikea tulkita, onko jokin konflikti sellainen, jonka voi selvittää vai merkitseekö se sitä, että ette ehkä sovikaan yhteen.

On kuitenkin olemassa joitakin tiettyjä varoitusmerkkejä, jotka viestittävät siitä, että parisuhde on lopuillaan ja jopa haitallinen kummallekin osapuolelle.

”Yksi välitön merkki siitä on se, jos kumppani vähättelee toista ja kohtelee häntä epäkunnioittavasti – joko kahden kesken tai julkisesti”, sanoo parisuhdeterapeutti Barbara Bloomfield.

Bloomfieldin mukaan toinen hälyttävä merkki on, jos kumppani käyttäytyy julkisesti hyvin hurmaavasti ja mukavasti, mutta suljettujen ovien takana hän muuttuu täysin.

”Jos kumppani ei tahdo toisen näkevän perhettään tai ystäviään tai työskentelevän kodin ulkopuolella, on ilmassa ensimmäisiä kotiväkivallan merkkejä. Tällainen käytös ilmenee vähitellen ja viestittää kontrolloivasta kumppanista”, hän selittää.

Ilmeiset varoitusmerkit, kuten vaikeudet jutella kumppanille tai haluttomuus fyysiseen läheisyyteen eivät välttämättä aina tarkoita suhteen loppua. Kyse voi olla ainoastaan siitä, että ihmisten on opeteltava kommunikoimaan paremmin.

”Jos kuitenkin kummallakaan osapuolella ei ole mitään sanottavaa toiselle, suhde ei kyllä voi hyvin”, Bloomfield toteaa.

On myös normaalia haaveilla välillä elämästä ilman kumppaniaan, eikä sen tarvitse tarkoittaa suhteen loppumista. Bloomfieldin mukaan on jopa terveellistä rakennella mielessään vaihtoehtoisia kuvioita elämästään.

Jos pariskunnat sortuvat riitelemään samasta asiasta aina vain uudelleen, voi kyse olla siitä, että vähintään toisella osapuolella on jotakin syvempiä ongelmia, jotka pitää selvittää. Toisaalta kyse voi olla ongelmasta, jota ei voi ratkaista.

”Jos huomaat riiteleväsi suhteessa aina samoista asioista, ammattilaiselle keskustelemisesta voi olla apua. Valitsemme kumppanimme osittain alitajuisista syistä, jotka eivät aina ole terveellisiä. Siksi on tärkeä olla selvillä siitä, onko taipuvainen toistamaan aina samoja käyttäytymismalleja”, Bloomfield kertoo.

Lähde: The Independent