Anna paukkua! Pierut on parempi päästää ulos – lue miksi

Piereskely usein nolottaa ja voi aiheuttaa kiusallisiakin tilanteita, mutta paukut on parempi päästää ulos.

Jokainen pidättelee toisinaan pieruja – paukkua ei kehtaa päästää töissä, uuden ihmisen tapailu on niin alussa, ettei se tunnu luontevalta, hississä on muitakin ihmisiä… Olipa syy mikä tahansa, pierun pitää sisällään, mutta voiko se olla haitallista? Metron mukaan lyhyt vastaus on, että kyllä, pieru on parempi päästää ulos kuin pitää sisällä, ja jos sinua todella pierettää, on parempi antaa pärähtää.

On epätodennäköistä, että pierun pidättely aiheuttaisi vakavia vahinkoja, mutta se voi kuitenkin johtaa noloihin seurauksiin.

”Jos suolikaasuja kertyy liikaa, voi se johtaa turvotukseen, mikä voi tuntua usein todella epämukavalta ja voi olla usein noloa, jos maha pitää ääntä”, YorkTest Laboratoriesin tieteellinen johtaja Gill Hart kertoi.

Metron mukaan on olemassa pienempi riski divertikkeleille ja divertikuloosille, jossa paksusuolen seinämään on syntynyt pullistumia (divertikkeleitä). Todella harvinaisissa tapauksissa nämä pullistumat tai ”pussit” voivat tulehtua, joka tarvitsee lääkäreiden hoitoa.

Tämä ei ole yleistä eikä Metron mukaan syy-yhteyttä pierujen pidättelyn ja divertikkeleiden välillä ole kunnolla muodostettu. Voi siis olla, että divertikkeleitä omaavat vain piereskelevät enemmän.

Todennäköisempää sen sijaan on se, että kaasut pääsevät pois elimistöstä toisella tapaa, sillä kaasut eivät vain katoa, vaan ne tulevat jollain tavalla ulos. Jos pierua pidättelee, voi osa kaasusta imeytyä takaisin verenkiertoon ja tulla uloshengityksen mukana ulos – mikä haisee melko ikävälle – tai röyhtäyksenä.

”Liian pitään pidättely tarkoittaa sitä, että suolikaasu lopulta karkaa kontrolloimattomana pieruna”, professori Clare Collins sen sijaan selitti.

Eli heti, kun rentoudut ja unohdat piereskelyn tarpeesi, kaasu paukahtaa ulos. Lopulta siis se haju ja ääni, jota olet kovasti koettanut pidätellä, pääsee valloilleen.

Pierujen pidättely aiheuttaa siis pääasiassa epämukavia seuraamuksia, turvotusta, epämukavuutta, haisevaa hengitystä tai röyhtäilyä ja äänekkäitä, kontrolloimattomia pieruja. Koska nämä eivät kuulosta kovin houkuttelevilta seuraamuksilta, kannattaa pierut päästää pihalle.

Mutta ei hätää, tarkoitus ei ole kaasutella menemään omalla työpisteellä tai tuntemattomien seurassa, vaan suuntaa vessaan ja vapauta pierusi siellä. Jos tämä ei ole mahdollista, on olemassa myös tapoja rajoittaa pierusi mahdollista ääntä, jotta voit selvitä kuin koira veräjästä rupsuinesi.

United European Gastroenterologyn mukaan pierun äänekkyys johtuu peräaukon kanavan ja takamuksen värähtelystä, kun ilma pääsee ulos. He suosittelevat, että jos tiedät pierun olevan tulossa ja et voi poistua omaan rauhaan päästämään sitä ulos, kannattaa nojata omalla tuolilla eteenpäin tai salaa vetää toista pakaraa hieman sivuun, jotta ilma pääsee vapaammin ulos ja näin pieru on hiljaisempi.

On tärkeää muistaa, että piereskely on täysin normaalia ja luonnollista eikä siinä ole mitään hävettävää. Rentoudu ja anna mennä – se tuntuu paremmalta kuin pidättely.

Lähde: Metro


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.