Suurin osa elimistöstäsi on vettä ja menetät sitä jatkuvasti, pääasiassa virtsan ja hikoilun kautta. Kuivumisen estämiseksi sinun on juotava riittävä määrä nestettä.

On paljon erilaisia ​​mielipiteitä siitä, kuinka paljon vettä sinun pitäisi juoda päivittäin. Terveysviranomaiset suosittelevat yleensä juotavaksi noin kaksi litraa vettä päivässä. Jotkut terveysgurut kuitenkin uskovat, että sinun täytyy siemailla vettä jatkuvasti koko päivän, vaikka et ole olisi janoinen.

Kuten useimmissa asioissa, tämä riippuu yksilöstä. Monet tekijät (sekä sisäiset että ulkoiset) vaikuttavat lopulta veden tarpeeseen. Tässä artikkelissa tarkastellaan veden saantiin liittyviä myyttejä ja pyritään erottamaan tosiasiat fiktiosta ja kerrotaan, kuinka veden saanti sovitetaan helposti yksilöllisiin tarpeisiisi.

Vaikuttaako riittävä veden saanti energiatasoon ja aivotoimintaan?

Monet tahot väittävät, että jos kehosi ei ole nesteytettynä koko päivän, energiatasosi ja aivotoimintosi alkavat kärsiä. Ja tämän tukemiseksi on paljon tutkimuksia.

Eräs naisilla tehty tutkimus osoitti, että jo 1,36%: n nestevaje liikunnan jälkeen heikensi mielialaa ja keskittymistä ja lisäsi päänsärkyä.

Muut tutkimukset osoittavat myös, että liikunnan tai lämmön aiheuttama lievä nestevaje (1-3% ruumiinpainosta) voi vahingoittaa monia muita aivotoimintoja. Lievä nestevaje voi myös vaikuttaa negatiivisesti fyysiseen suorituskykyyn, mikä näkyy mm. kestävyyden heikentymisenä.

Kuva: Fotolia

Auttaako veden juomisen lisääminen painonhallintaan?

On monia väitteitä, joiden mukaan lisääntynyt veden juonti voi auttaa painonhallinnassa lisäämällä aineenvaihduntaa ja vähentämällä ruokahalua.

Tutkimuksien mukaan, juomalla puoli litraa (500 ml) vettä, voi väliaikaisesti tehostaa aineenvaihduntaa 24–30%.

Lisäksi voi olla hyödyllistä juoda kylmää vettä, koska kehosi on käytettävä enemmän kaloreita veden lämmittämiseksi kehon lämpötilaan.

Veden juominen noin puoli tuntia ennen ateriaa voi myös vähentää nauttimiesi kaloreiden määrää, etenkin iäkkäillä ihmisillä.

Yksi tutkimus osoitti, että laihduttajat, jotka joivat puoli litraa vettä ennen jokaista ateriaa, laihtuivat 44% enemmän 12 viikon aikana verrattuna niihin, jotka joivat vähemmän vettä.

Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, ​​että riittävän vesimäärän juominen, erityisesti ennen aterioita, voi olla merkittävä painonpudotuksen etu, varsinkin kun se yhdistetään terveelliseen ruokavalioon.

Auttaako veden juonnin lisääminen vähentämään terveysongelmia?

Useat terveysongelmat vähenevät veden juonnin lisäämisellä.

Ummetus: Veden saannin lisääminen voi auttaa vähentää ummetusta, joka on yleinen vaiva.

Syöpä: Useat tutkimukset osoittavat, että niillä ihmisillä, jotka juovat enemmän vettä, on pienempi riski sairastua virtsarakon, paksu- ja peräsuolen syöpään.

Munuaiskivet: Lisääntynyt veden juonti voi vähentää riskiä saada munuaiskiviä.

Akne ja ihon kuivuus: On olemassa paljon epävirallisia raportteja siitä, miten vesi voi auttaa kosteuttamaan ihoa ja vähentämään aknea. Toistaiseksi mikään tutkimus ei ole vahvistanut, mutta ei myöskään kumonnut tätä.

Entäpä muut nesteet, lasketaanko ne?

Tavallinen vesi ei ole ainoa juoma, joka vaikuttaa nestetasapainoon. Muilla juomilla ja elintarvikkeilla voi olla merkittävä vaikutus.

Yksi myytti on, että kofeiinipitoiset juomat, kuten kahvi tai tee, eivät auta nesteytykseen, koska kofeiini on diureetti. On osoitettu kuitenkin, että näistäkin juomista elimistö saa nestettä.

Suurin osa elintarvikkeista sisältävät vettä. Liha, kala, munat ja erityisesti hedelmät ja vihannekset sisältävät kaikki huomattavan määrän vettä.

Luota janon tunteeseesi, siihen on syynsä.

Nestetasapainon ylläpitäminen on välttämätöntä selviytymiselle. Tästä syystä kehossasi on hienostunut järjestelmä säätämään, milloin ja kuinka paljon juot.

Kun kokonainestepitoisuus laskee alle tietyn tason, sinua alkaa janottaa. Tätä hallitaan hengityksen kaltaisilla mekanismeilla – sinun ei tarvitse ajatella sitä tietoisesti.

Suurimman osan ei todennäköisesti tarvitse huolehtia riittävästä veden saannista. Janon tunne on erittäin luotettava

Kahden litran juominen on suositus, joka kuitenkin on hyvin suurpiirteinen. Tietyt olosuhteet edellyttävät lisääntynyttä veden saantia. Hikoilu, kuuma sää ja erityisesti kuiva ilmasto ovat näistä yleisiä.

Jos hikoilet paljon, varmista myös, että nesteytyksen lisänä saat elektrolyyttejä, joita keho menettää hikoilun aikana.

Keho menettää nestettä myös imetyksen aikana ja sairauksien, kuten oksentelun ja ripulin takia.

Lisäksi ikääntyneiden ihmisten on tarkkailtava tietoisesti veden saantia, koska janon tunteeseen vaikuttavat mekanismit voivat heikentyä ikääntyessä.

Entä kuinka paljon vettä on sitten tarpeeksi?

Niin kuin alussa todettu, veden saannin riittävyys on hyvin yksilöllistä, eikä mikään taho sitä voi tarkkaan tietää.

Paras keino on kokeilla, mikä sopii sinulle parhaiten. Jotkut ihmiset kokevat, että voivat juoda paljon vettä päivässä, toisille taas runsas veden juonti lisää paljon käyntiä WC:ssä, joka saattaa tuntua epämieluisalta.

Jos haluat varmistua riittävästä vedenjuonnista, muista nämä yksinkertaiset asiat:

Kun olet janoinen, juo.

Kun et ole enää janoinen, lopeta.

Kun hikoilet tai kun keli on kuuma ja kuiva, juo vettä enemmän kuin normaalisti.

Yksinkertaista!

Lähde: Healthline