10 grammaa alkoholia on jo liikaa.

Jos nautit päivittäin lasillisen viiniä, huomioi tämä: tutkimuksen mukaan alle lasillinenkin päivässä voi nostaa rintasyöpään sairastumisen riskiä, kertoo Live Science.

Tutkimus sisältää tietoja yli 12 miljoonalta naiselta ympäri maailmaa ja näistä 260 00 naista sairasti rintasyöpää. Tiedot koottiin lähes 120 tutkimuksesta.

Raportissaan tutkijat ovat seuloneet läpi vinon pinon rintasyöpätutkimuksia ja tarjoavat nyt naisille selkeät ohjeet, miten vähentää rintasyöpäriskiään. Näihin ohjeisiin sisältyy alkoholinkäytön vähentäminen sekä liikunnan lisääminen.

Tutkijat havaitsivat, että juomalla 10 grammaa alkoholia päivittäin rintasyövän riski kohosi viidellä prosentilla niillä naisilla, joilla ei vielä ollut vaihdevuosia, ja yhdeksän prosenttia niillä, joilla oli jo vaihdevuodet. Perus drinkissä, kuten 0,4 litran oluessa tai 14 senttilitran viinilasillisessa, on 14 grammaa alkoholia, joten 10 gramman annosta pidetään pienenä.

Tutkijoiden mukaan ei ole vielä selvää, millä tavoin alkoholi vaikuttaa rintasyöpäriskiin. Yhden teorian mukaan paljon alkoholia käyttävien ruokavalioon ei kuulu riittävästi ravintoaineita, kuten foolihappoa, joka on yhdistetty syövän ehkäisyyn.

Alkoholi ei ollut ainoa riskitekijä rintasyövässä. Myös naisen painolla ja fyysisellä aktiivisuudella on merkitystä riskin alentamisessa.

Lähde: Live Science