Alkoholissa on paljon turhia kaloreita, mutta korkkia ei tarvitse laittaa kokonaan kiinni, jos koettaa laihduttaa.

Alkoholi on osa monen suomalaisenkin elämää, kun töiden jälkeen saatetaan käydä parilla tai ystävien kanssa vietetään hauskoja illanistujaisia, alkoholia samalla nauttien. Alkoholijuomissa on kuitenkin paljon turhia kaloreita ja muun muassa paljon sokeria, joten jos et ole varovainen, ne voivat alkaa nopeasti näkyä vyötäröllä.

Jos yrittää laihduttaa, pitäisikö silloin alkaa täysin tipattomalle linjalle? Ei välttämättä, kertoo Popsugar. Vaikka alkoholista luopuminen kokonaan toki auttaisi saavuttamaan laihdustavoitteet nopeammin, ei muutama lasillinen ystävien kanssa suista laihdutusprojektia kokonaan raiteiltaan.

Popsugar kysyi asiasta tarkemmin ravitsemusterapeuteilta ja suomensimme heidän kommenttinsa ja vinkkinsä alle.

Voiko alkoholia juoda ja silti laihtua?

Ravitsemusterapeutti Elora Bazanelen mukaan kun teet töitä laihtumisen eteen, ei alkoholista tarvitse luopua kokonaan.

”Pidä kuitenkin mielessäsi, että alkoholin juominen vaikuttaa päivittäiseen kalorimäärään ja samalla antaa minimaalisen verran ravintoaineita, kuten proteiineja, vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua, mitä kroppa tarvitsee pysyäkseen terveenä”, hän painotti.

Pelkästään lisäkalorit eivät aiheuta huolta. Rekisteröity ravitsemusterapeutti Julie Upton sanoi, että alkoholin juominen stimuloi ruokahalua ja murtaa tahdonvoimaa.

”Oletko koskaan miettinyt, miksi hampurilainen tai pizza vaikuttaa niin hyvältä idealta aamuyöllä, kun olet ollut ulkona juomassa”, hän huomautti.

Eli vaikka voit saavuttaa laihdutustavoitteesi ja samalla juoda alkoholia, ole tietoinen valinnoistasi. Nestemäiset kalorit ovat edelleen kaloreita, jotka lasketaan osaksi päivittäistä määrää. Eikä aterioita pitäisi missään nimessä jättää väliin, jotta tilalle saisi alkoholista saadut kalorit, vaan sen sijaan pitäisi olla tietoinen muista valinnoista, joita teet päivän aikana. Kannataisi myös pitäytyä vähäkalorisissa juomissa, kuten kuivassa viinissä sekä drinkeissä käyttää kalorittomia lantrinkeja, kuten hiilihappovettä.

Kuinka monta juomaa viikossa voi juoda, jos haluaa laihtua?

Popsugarin mukaan vaikka jokaisen juoman kalorit ovat tärkeitä, on myös tärkeä seurata, kuinka paljon juot viikon aikana.

”Lasillinen viiniä muutaman kerran viikossa ei pitäisi olla ongelma, mutta jos juot 2-3 lasillista joka ilta, vaikuttavat ne kalorit merkittävästi laihdutusyrityksiisi”, urheiluravitsemusterapeutti Cindy Dallow sanoi.

Bazanele lisäsi, että koska jokaisella ihmisellä on ainutlaatuiset kaloritarpeet, vaihtelee tämä määrä ihmisten välillä. Välimeren ruokavalio, joka on yksi terveellisimmistä ja jonka on osoitettu auttavan laihduttamisessa ja auttamaan sydänterveydessä, antaa naisten juoda yhden 14 senttilitran lasillisen punaviiniä illassa, mistä tulee viisi juomaa viikossa. Uptonin suositukset sen sijaan ovat hieman alle, 2-3 juomaa viikossa.

On myös tärkeä muistaa, ettei tällaisia määriä tarvitse juoda, jos ei halua; Bazanele sanoi, että jos sinulla on taustalla alkoholionfelmaa tai vaikeuksia rajoittaa nauttimasi alkoholin määrää, voi olla parempi pysyä erossa alkoholista kokonaan ja etsiä apua lääkäriltä.

Mitä juomia pitäisi välttää?

Popsugarin mukaan juomalistan tulkitseminen paikallisessa kuppilassa voi olla kuin lisätyn sokerin ja tyhjien kaloreiden miinakenttä. Vaikka mikään juoma ei ole varsinaisesti ”paha” ja alkoholia ylipäänsä pitäisi nauttia kohtuudella – maltillinen käyttö on tärkeää yleisen terveydenkin kannalta – jos koetat laihduttaa, on silloin mahdollisesti hyvä tietää, kuinka paljon missäkin juomassa on kaloreita.

Upton kehotti varomaan hienoja cocktaileja ja drinkkejä, sillä niissä voi olla jopa 500 kilokaloria per lasillinen. Jopa perinteiset drinkit, kuten valkovenäläinen ja margaritat voidaan tehdä käyttäen runsaasti sokerisia siirappeja tai rasvaista kermaa. Joissakin pienpanimoiden oluissa, joissa voi olla paljon alkoholia annosta kohti, voi olla myös satoja kilokaloreita.

Yleisesti Dallow suositteli keskittymään juomaan harvemmin kuin siihen, että mitä tarkalleen juot joka kerta, kun nautit alkoholia.

”Yksi runsakalorinen juoma viikonlopun aikana ei pilaa yrityksiäsi laihtua ja sinun ei pitäisi tuntea syyllisyyttä ja pudonneesi raiteilta, jos valitset juoda yhden”, Bazanele sanoi.

”Ole tietoinen suhteestasi alkoholin juomiseen, mikä on tärkeää pitääksesi sekä mielesi että kroppasi terveenä”, hän lisäsi.

On tärkeä muistaa, että jos alkoholia käyttää, sitä käyttää kohtuudella. Tutustu lisää aiheeseen esimerkiksi Kohtuullisesti-sivustolla täällä.

Lähde: Popsugar