Suomessakin on ollut tälle kesälle jo monta hellepäivää.

Kuumana päivänä voi olla tuskallista olla, jos kotona sisälläkään ei ole viileää. Kuumat kesäpäivät voivat lisätä myös terveyshaittoja, joista kärsivät helposti varsinkin ikääntyneet ihmiset. Siksi heidän kannattaisi osata pukeutua oikein hellepäivään, jotta he eivät esimerkiksi saisi lämpöhalvausta.

Jos olet yli 65-vuotias, älä päällesi mitään, mikä on tehty synteettisisistä materiaaleista. Ne imevät huonosti hikeä, joka jää ihon pinnalle ja voi ärsyttää ihoa. Näistä materiaaleista tehdyt vaatteet myös tuntuvat kuumalta päällä. Sellaisia materiaaleja ovat esimerkiksi polyesteri ja nailon.

Hellepäivään sopivia materiaaleja taas ovat luonnonmateriaalit, kuten puuvilla, pellava tai bambu. Ne mahdollistavat ilmanvirtauksen ja niitä pitävän ruumiinlämpö pysyy paremmin viileänä.

Tässä on vielä 9 muuta vaatetta, joita ei kannata laittaa päälle varsinkaan ikääntyneen:

  1. Liian tiukkoja vaatteita, jotka hiostavat ihoa vasten.
  2. Hiostavia sukkia ja sukkia, jotka vähentävät verenkiertoa jaloissa.
  3. Kenkiä, jotka eivät ole avonaiset, jolloin jalat hikoavat liikaa.
  4. Tummia värejä, koska ne vangitsevat lämpöä eivätkä heijasta auringonsäteitä.
  5. Ihoa liikaa paljastavat asut, jolloin iho on alttiina säteilylle.
  6. Useita vaatekerroksia, joka nostaa kehon lämpötilaa.
  7. Paksuista kankaista tehtyjä vaatteita, tekee saman kuin edellisessä kohdassa.
  8. Raskaat ja liikkumista turhaan rajoittavat lisävarusteet. Ne tekevät olosta tukalamman eikä tässä ole kyse pelkästään painavista koruista. Myös mm. puutarhahanskat kannattaa unohtaa hellepäivän ajaksi, koska ne nostavat kehon lämpötilaa.
  9. Tietynlaiset hatut, jotka on valmistettu hiostavista, hengittämättömistä ja paksuista materiaaleista, kuten huovasta tai nahasta.

Nämä pukeutumisneuvot helteeseen sopivat tietysti kaikille muillekin ikää katsomatta. Muistakaa huolehtia myös nesteytyksestä.

Lähde: Best Life

LUE MYÖS