Nämä neuvot ja kysymykset eivät ole järin tervetulleita yh-vanhempien mielestä.

Yksinhuoltajana oleminen ei ole helppoa, eikä läheisten hyvää tarkoittavat kysymykset ja ”neuvot” helpota sitä yhtään – etenkin jos neuvoja tulee ihmisiltä, joilla ei ole mitään käsitystä siitä, minkälaista yksinhuoltajana oleminen on.

HuffPost koosti yhteen 10 asiaa, joita yh-vanhemmat ovat väsyneet kuulemaan. Seuraavan kerran, kun kohtaat siis yh-vanhemman, helpota hänen elämäänsä ja vältä sanomasta jotain tällaista:

”Mieheni on poissa kaupungista töiden takia tämän viikon, niin minäkin olen yh-äiti!”

Töiden takia eri kaupungissa oleva puoliso ei ole sama asia kuin lapsen kasvattaminen yksin. Kun työreissu on ohi, kumppani tulee kotiin ja on jälleen apuna. Yh-vanhemmalla ei ole moista luksusta saatavilla.

”No hei, ainakin saat aikaa itsellesi nyt.”

Totta, yh-vanhempi saa hieman taukoa, kun lapset ovat toisen vanhempansa luona, mutta usein se aika menee pyykkämiseen, lepäämiseen ja muihin askareisiin. Ja vaikka yh-vanhemmasta onkin mukava saada tavallaan tauko, on kuitenkin vaikea päästä eroon tunteesta, että menettää osan lastensa elämästä heidän ollessa toisen vanhempansa luona.

”Mahtaa olla vaikeaa löytää ihminen, joka treffailisi äitiä/isää, jolla on painolastia.”

Jos mahdollinen kumppani ei ole valmis ottamaan lapsia vastaan, tuskin hän tapailisi yh-vanhempaa siinä tapauksessa. Se on niin yksinkertaista. Lapset ja vanhempi ovat paketti.

”Sinun pitäisi viettää enemmän aikaa lasten kanssa! Tee vähemmän töitä.”

Niin, jos vain raha kasvaisi puussa…

”Sinun täytyy olla yksinäinen. Sinun pitää aloittaa treffailu!”

Sinkkuna oleminen on usein oma valinta. On iso ero olla yksinäinen ja olla yksin, minkä hyvä yh-vanhempikin ymmärtää.

”Koetitko saada suhteen toimimaan?”

Varmasti jokainen pari on koettanut saada parhaansa saadakseen suhteen toimimaan. Kukaan ei halua laittaa lapsiaan seuraamaan vierestä vanhempien eroprosessia.

”Eikö sinusta lapset tarvitse isähahmon/äitihahmon elämäänsä?”

Lapsilla on vanhempansa lisäksi todennäköisesti elämässään myös isovanhemmat, setiä, tätejä sekä vanhemman läheisiä ystäviä, joten heillä on elämässään useita ihmisiä, jotka huolehtivat. Vaati pienen kylän kasvattaa lapsi ja useimmat yh-vanhemmat koettavat parhaimpansa mukaan tarjota sellaisen.

”Olet niin mahtava! Miksi olet vielä sinkku?”

Tätä ei tarvitsisi sanoa yhdellekään sinkulle, oli hänellä lapsia tai ei. Monen yh-vanhemman kohdalla syitä sinkkuudelle on useita: aika ei riitä, erosta toipuminen on kesken, he eivät aio tyytyä vain ensimmäiseen Tinderissä vastaan tulleeseen henkilöön, ynnä muuta.

”Näytät väsyneeltä!”

Tämä taas on yleinen älä sano tätä -lause vanhempien suhteen. Jos et aio jatkaa tätä tarjoutuen hoitamaan lasta, jätä se sanomatta.

”Miten onnistut tässä kaikessa?”

Kysymys voi tarkoittaa hyvää, mutta moni yh-vanhempi saattaa tämän kuullessaan ajatella, että miten hän voisi olla onnistumatta – mitä muita vaihtoehtoja hänellä on kuin rakastaa ja hoitaa lapsiaan niin täysin ja epäitsekkäästi. Niin tekee, koska rakastaa lapsiaan.

Lähde: HuffPost