Hiuksensa voi pilata monin tavoin.

Toni&Guy-kampaamoketjun tekemän kyselyn mukaan naiset käyttävät jopa yli 27 000 euroa hiuksiinsa ikävuosien 18-50 aikana. Vaikka hiustenhoitotuotteet olisivat huippuluokkaa, yllättävät asiat voivat tehdä hallaa hiuksille.

Jotta hiuksesi pysyisivät hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään, kiinnitä huomiota näihin seikkoihin:

1. Ruokavalio

Ruokavalion monipuolisuus on tärkeä asia kokonaisvaltaisen hyvinvointimme kannalta, eivätkä hiukset ole poikkeus. Katso, että saat ruuasta riittävästi rautaa. Raudan saantia voi tarvittaessa paikata ravintolisillä. Myös riittävään D-vitamiinin saantiin pitää kiinnittää huomiota. Alhaisten rauta- ja D-vitamiinitasojen on havaittu olevan yhteydessä hiusten ohentumiseen.

2. Hiusten päivittäinen pesu

Hiusten jokapäiväinen – eli useissa tapauksissa liiallinen – pesu pesee pois myös hiuksille hyödyllisiä, luonnollisia rasvoja. Tämä haurastuttaa hiuksia. Nopeasti rasvoittuvien hiuksien pesuväliä kannattaa pidentää kuivashampoon avulla ja pyrkiä pesemään hiukset joka toinen päivä.

3. Märillä hiuksilla nukkumaanmeno

Hiukset ovat hauraimmillaan märkinä, joten kohtele niitä hellävaroen suihkun jälkeen. Mene aina nukkumaan kuivilla hiuksilla. Märillä hiuksilla nukkuminen aiheuttaa hiuksiin vetoa ja rasitusta, mikä taas haurastuttaa ja pörhentää niitä.

4. Kuuma vesi

Yritä olla pesemättä hiuksiasi kuumalla vedellä. Kuuma vesi poistaa luontaisia rasvoja ja tekee hiuksista kuivat ja hauraat. Pyri käyttämään hiusten pesuun haaleaa vettä.

5. Hiuspannan käyttö

Huonojen hiuspäivien pelastuksena toimiva hiuspanta tai huivi voikin olla hiuksien kauhistus, sillä ne voivat aiheuttaa tuhoa hiusrajassa. Jos sinun täytyy käyttää huiveja, valitse silkkinen tai satiininen huivi.

6. Liikaa tai liian vähän kuumuutta

Monet tietävät, etteivät hiukset varsinaisesti rakasta hiustenkuivaajia. Yllättävä tieto on, ettei hiusten kuivuminen vapaastikaan ole välttämättä paras vaihtoehto. Korealaisen tutkimuksen mukaan hiusten kuivaaminen kuivaajalla aiheutti tuhoa hiuksen pinnassa, mutta hiusten kuivuessa vapaasti tuhoa aiheutui hiuksen sisälle, johtuen veden aikaansaamasta turpoamisesta. Suositeltavaa onkin kuivata hiukset hiustenkuivaajan lämpimällä tai viileällä säädöllä.

7. Liikaa draamaa

Stressi on hiusten vihollinen. The American Society of Plastic Surgeons huomasi, että naiset jotka kärsivät stressaavista tapahtumista, kuten vaikkapa avioerosta, olivat taipuvaisempia hiustenlähdölle kuin heidän kaksosistaan muodostunut vertailuryhmä, jolla ei ollut stressiä elämässään. Stressaavia tilanteita ei voi aina välttää, mutta niitä voi oppia käsittelemään esimerkiksi meditaation avulla.

8. Pyyhkeesi

Kiinnitä huomiota siihen, miten käytät pyyhettäsi. Hiusten ryttääminen tai kääriminen pyyhkeen sisään haurastuttaa ja pörhentää niitä ja voi aiheuttaa jopa hiusten katkeilua. Painele hiuksia hellästi pyyhkeellä hankauksen sijaan.

9. Päivät uimarannalla tai uima-altaalla.

Meressä tai kloorivedessä uiminen voi saada ajan myötä aikaan hiusten katkeamisen, etenkin jos niitä on vaalennettu. Suolapitoisen meriveden koostumus tekee hiuksiin kovan ja hankaavan pinnoitteen. Uima-altaan veden kemikaalit taas haurastuttavat hiusta. Levitä hiuksiin esimerkiksi arganöljyä suojaksi ennen mereen tai altaaseen pulahtamista.

Lähde: Fitness Magazine