Hyvät yöunet ovat uskomattoman tärkeää terveydelle. Sanotaan, että se on yhtä tärkeää kuin tasapainoisen ja ravitsevan ruokavalion syöminen ja kuntoilu.

Unentarpeet vaihtelevat. Se mikä unimäärä riittää toiselle ei ole toiselle vielä lainkaan riittävä määrä. Aikuinen tarvitsee yleensä 7–9 tunnin yöunet, mutta silti moni nukkuu liian lyhyitä yöunia. Unenpuute voi vaarantaa terveyden ja jopa turvallisuuden, joiden vuoksi on tärkeää priorisoida unta.

Tässä on 9 hyvää syytä nukkua sopiva määrä

1. Voi auttaa ylläpitämään tai pudottamaan painoa

Eräässä tutkimuksessa todettiin, että aikuisilla, jotka nukkuvat alle 7 tuntia yössä, on huikea muita 41 prosenttia suurempi riski tulla liian lihavaksi. Siihen vaikuttavat mm. hormonit ja motivaatio harjoitella, koska lyhyiden unia takia ei energia riitä.

2. Voi parantaa keskittymiskykyä ja tuottavuutta

Uni on tärkeää aivojen eri toimintojen kannalta.

3. Voi parantaa urheilullista suorituskykyä

Lukuisten tutkimusten mukaan riittävä uni voi parantaa hienomotoriikkaa, reaktioaikaa, lihasvoimaa, lihaskestävyyttä ja ongelmanratkaisutaitoja.

4. Voi vahvistaa sydäntä

Jo yksi tunti vähemmän unta lisää 6 % kuolleisuuden ja sydänsairauksien riskiä.

5. Vaikuttaa suotuisasti sokeriaineenvaihduntaan ja vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä

Alle 5 tunnin uni ja lyhyt alle 6 tunnin uni lisäävät riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen 48 % ja 18 %.

6. Huono määrä unta liittyy masennukseen

Jos sinulla on unihäiriöitä ja huomaat mielenterveytesi huonontuneen, on tärkeää keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

7. Tukee tervettä immuunijärjestelmää

Viimeaikaiset alustavat tiedot osoittavat, että riittävä nukkuminen ennen COVID-19-rokotusta ja sen jälkeen voi jopa parantaa rokotteen tehoa.

8. Huono uni liittyy lisääntyneeseen tulehdukseen

Liian lyhyet unet voivat pitkällä aikavälillä aiheuttaa kroonisia tulehduksia, joka taas voi aiheuttaa monien kroonisten sairauksien kehittymistä, joita ovat mm. liikalihavuus, sydänsairaudet, tietyt syövät, Alzheimerin tauti, masennus ja tyypin 2 diabetes

9. Vaikuttaa tunteisiin ja sosiaaliseen vuorovaikutukseen

Lyhyet yöunet heikentävät kykyä säädellä tunteita ja olla sosiaalisessa vuorovaikutuksessa.

Aika monta syytä alkaa nukkumaan pitempiä yöunia.

Lähde: Healthline