Klassiset vaihdevuosioireet varmasti tietävä kaikki kuumista aalloista unettomuusongelmiin.

Mutta Saga -sivustolta löytyy todella mielenkiintoinen lista sellaisista vaihdevuosien aiheuttamista oireista, joista eivät kaikki välttämättä tiedäkään. Osa oireista voi olla vakaviakin, joiden ilmentyessä on syytä käydä lääkärissä.

Sydämentykytys

Kun sydän lyö tiheään, samalla esiintyy yleensä myös kuumia aaltoja. Mutta kyse voi olla jostakin vakavastakin, joten on hyvä käydä lääkärissä tarkistuttamassa tilanne. Tähän oireeseen voivat auttaa beetasalpaajat. Alkoholi ja kofeiini voivat pahentaa oireita, joten niitä kannattaa välttää.

Nivelkivut

Estrogeenin vähentyminen voi aiheuttaa kipuja nivelissä. Siihen voi auttaa jooga, kävely ja lihaksia vahvistavat harjoitukset. Ennen kuin aloitat liikunnan, kannattaa laittaa jotain kuumaa nivelien päälle, jotta ne liikkuvat liikuntaa harrastaessa paremmin. Kylmä taas vähentää turvotusta. Myös hormonihoito voi auttaa, mutta siitä voi tulla muita haittoja.

Iho-ongelmat

Iho muuttuu usein vaihdevuosien aikana kuivemmaksi ja herkemmäksi. Siksi kannattaa lisätä ruokavalioon omega-3-rasvahappoja, joita saadaan esimerkiksi lohesta ja sillistä. Eikä ihon rasvaamistakaan kannata unohtaa.

Hiustenlähtö

Hiuksia voi lähteä paljonkin, jota kutsutaan naistyyppiseksi hiustenlähdöksi (FPHL). Siihen voivat auttaa monet asiat esimerkiksi se, että vaihtaa ruokavalion matala glykeemiseen, josta löytyy paljon kuituja, proteiinia ja terveellisiä rasvoja sekä vitamiineja ja kivennäisaineita. Myös päänahan hieronta voi auttaa. Tässäkin asiassa voi myös kääntyä lääkärin puoleen.

Aivosumu

Aivosumuun voi liittyä monenlaisia oireita, jotka johtuvat vaihdevuosista. Niitä ovat esimerkiksi muistin huononeminen ja sanojen löytämisvaikeus. Tähän voi auttaa monet asiat, kuten se että koittaa vähentää stressiä ja tekee muistiinpanoja esimerkiksi tulevista tapahtumista.

Huimaus

Oireena voi olla myös asentohuimaus. Syy voi olla yllättäen D-vitamiinin puutos. Myös pään kääntely tietyllä tavalla voi auttaa (Epleyn manööveri).

Ärsyyntyvän suolen oireyhtymä (IBS)

Vatsaoireet, kuten turvotus, vatsakipu, ripuli ja ummetus voivat liittyä vaihdevuosiin. Näihin oireisiin voi auttaa se, että syödään liukoista kuitua, kuten kaurapuuroa, palkokasveja ja pellavansiemeniä. Myös probiootit voivat auttaa, koska ne tasapainottavat suolistobakteereja.

Suuta polttaa

Jos suuta polttaa, kihelmöi ja se on herkkä, voivat nämäkin olla vaihdevuosioireita. Sen uskotaan johtuvan makuhermoja ympäröivien kipuherkkien hermosolujen aktivoitumisesta. Näitä oireita voivat pahentaa alkoholin käyttö, suuvesi, vahvat mausteet sekä happamat ruuat ja juomat.

Onhan tässä ikävä lista oireista, mutta onneksi kaikki niistä eivät yleensä tule yhdelle ja samalle naiselle.

Lähde: Saga