8 kahvin vaikutusta aivojen toimintaan – mm. muuttaa tapaa, jolla sanat muistetaan

Kahvia ja muita kofeiinipitoisia juomia juodaan yleensä sen takia, että ne virkistävät.

Kofeiini auttaa pitämään virkeänä, mutta Bustle-sivustolla kerrotaan miten mielenkiintoisilla tavoilla se vaikuttaa myös aivojen toimintaan. Tutkijat oppivat yhä enemmän siitä, miten tämä kiehtova aine on vuorovaikutuksessa ihmisen aivojen kanssa mielenkiintoisilla, jopa odottamattomilla tavoilla.

Eräässä tutkimuksessa todettiin, että kofeiini sitoutuu tiettyihin aivojen reseptoreihin, jotka säätelevät aineenvaihduntaa, kehon sisäistä kelloa ja sydäntä. Mutta oletko koskaan miettinyt, mitä kofeiini tekee hermostollesi? Vastaus siihen on monimutkaisempi kuin luulet.

1. Muuttaa tapaa, jolla sanat muistetaan

Eräässä tutkimuksessa saatiin selville, että kofeiini lisää kykyä muistaa onnellisia sanoja. Jos esimerkiksi ei meinaa muistaa hääpäivää, tässä on kätevä vinkki sen muistamiseksi.

2. Muuttaa makuaistia

Tutkimuksen mukaan, jos kofeiinia ottaa samalla kun maistaa jotain uutta ja outoa, uuteen makuun tottuu helpommin. Sitä ei saatu selville, että miksi näin tapahtuu. On mahdollista, että aivojen stimulointi kofeiinilla sai sen vastaanottavaisemmaksi uusille oudoille mauille.

3. Voi vähentää aivoissa olevaa plakkia

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että kofeiinilla näyttäisi olevan vähentävä vaikutus aivojen plakkiin. Se on ainetta, jota kertyy aivoihin ja liittyy Alzheimerin tautiin ja dementiaan. Mutta kofeiini ei ehkä ole hyvä Parkinsonin taudista kärsiville ja rappeuttaville neurologisille ongelmille, koska se voi pahentaa sellaisista kärsivien oireita.

4. Parantaa muistia

Tutkijoiden mukaan kofeiinilla on muistia lisäävä vaikutus jopa 24 tuntia sen jälkeen, kun sitä on nauttinut. Siksi kofeiinista voisi olla apua esimerkiksi opiskelussa, kun monia asioita täytyy painaa mieleen ja muistaa ne vielä paljon myöhemminkin.

5. Lisää aivojen ”entropiaa”

Entropia aivoissa tarkoittaa monimutkaista ja epäsäännöllistä vaihtelua aivotoiminnassa hetkestä toiseen. Kofeiini lisää aivojen entropiaa, joka puolestaan ​​auttaa suoriutumaan paremmin henkisistä tehtävistä: erityisesti näön, motoristen taitojen, päättelyjen ja sanojen kohdalla.

6. Aiheuttaa vierotusoireita erikoisen syyn takia

Kofeiini vaikuttaa samaan kehon järjestelmään kuin esimerkiksi jokin päihdeaine. Tämä järjestelmä on nimeltään endokannabinoidijärjestelmä, joka on kehon suurin itsesäätelyjärjestelmä. Sillä on eniten tehtäviä kehon ohjaamisessa. Päihdeaine pyrkii lisäämään sen toimintaa, mutta kofeiini yllättäen rauhoittaa sen toimintaa.

7. Sokerin kera parantaa ajattelukykyä

Kofeiini ja glukoosi voivat yhdessä lisätä aivotoiminnan tehokkuutta. Kun nauttii näitä kahta samaan aikaan, työmuisti paranee ja pitkäaikainen huomio paranee, kun taas aivot kuluttavat vähemmän energiaa jonkin vaikean tehtävän suorittamiseen, jossa tarvitaan aivoja.

8. Vaikuttaa serotoniinin tuotantoon

Adenosiini on molekyyli, jolla on yleensä rauhoittava vaikutus aivoihin. Kofeiini laittaa nämä molekyylit toimimaan, joka lisää valppautta ja vapauttaa myös dopamiinia, serotoniinia ja useita muita välittäjäaineita. Serotoniini tasoittaa tunnehuippuja, kuten aggressiivisuutta, ahdistuksen tunnetta ja pelkotiloja.

Lähde: Bustle


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.