Jos et ole koskaan syönyt levää, taidat aloittaa niiden syömisen sen jälkeen, kun olet lukenut tämän alla olevan.

Viikon aikana tulee tehtyä satoja valintoja siitä, että mitä söisi. Valintaan voi vaikuttaa ruuan saatavuus ja terveellisyys, mutta siihen olisi hyvä vaikuttaa myös se, kuinka se kuormittaa ympäristöä. Terveellinenkin ruoka voi kuormittaa ympäristöä todella paljon. Sellaisten syömistä ei tietysti tarvitse välttämättä lopettaa kokonaan, mutta ehkä voisit kuitenkin vähentää niiden kuluttamista.

Tässä alla on lista viisi eniten ympäristöä kuormittavaa ja viisi sitä vähiten kuormittavaa. Niiden tarkoitus ei ole pyytää sinua jättämään kokonaan jotain syömättä, vaan antaa sinulle lisätietoja valintojen tekoon.

Syö vähemmän näitä

Punainen liha: Naudanliha ja karitsa

Ympäristöluokka: 1/5

Terveysluokka: 1/5

Ei ole yllättävää, että punainen liha (erityisesti naudanliha) on listan kärjessä, kun on kyse korkeimmasta hiilijalanjäljestä ja haitallisista ympäristövaikutuksista. Kilogramman naudanlihan tuottaminen tuottaa 60 kiloa kasvihuonekaasuja ja vaatii yli 900 litraa vettä. Sen haitallisten vaikutusten lisäksi, esimerkiksi kaksi annosta punaista lihaa viikossa lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä 3–7 prosenttia.

Juusto

Ympäristöluokka: 2/5

Terveysluokka: 3/5

Jos olet juustoharrastaja, saatat olla pettynyt kuullessasi, että juustotuotanto on heti punaisen lihan alapuolella yksi pahimmista elintarvikkeista ympäristölle. Tämä johtuu suurelta osin siitä, että juuston tuotanto riippuu voimakkaasti lypsylehmistä, jotka vapauttavat ilmaan suuria määriä metaania, joka aiheuttaa ilmaston lämpenemistä.

Suklaa

Ympäristöluokka: 2/5

Terveysluokka: 3/5

Vaikka suklaa tuo iloa elämään, sen vaikutus ympäristöön voi saada sinut ajattelemaan kahdesti tämän herkullisen jälkiruuan nauttimista. Tutkimuksen mukaan kaupallinen suklaateollisuus kutistaa sademetsiä, päästää ilmakehään merkittävästi hiilidioksidia ja vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Kaakaopapujen viljelyn aiheuttamien metsien hävittämisen lisäksi useimmat suklaapatukat valmistetaan sokerista ja maidosta, jossa on kaksi muuta syytä lisää olla syömättä suklaata kovin paljoa. Valitse mieluiten reilun kaupan tumma suklaa.

Monet hedelmät

Ympäristöluokka: 3/5

Terveysluokka: 5/5

Monet suosikkihedelmistäsi ja vihanneksistasi matkustivat pitkiä matkoja päästäksesi paikalliseen ruokakauppaasi. Sellaisia ovat esimerkiksi avokadot, banaanit ja viinirypäleet.

Nämä helposti pilaantuvat tuotteet ovat yleensä lentorahtia eli ne lennetään lentokoneella Suomeen ja se on ongelmallista ilmaston lämpenemisen kannalta. Osta mieluiten, aina kun mahdollista, paikallisia ja sesongin mukaisia hedelmiä ja vihanneksia.

Kahvi

Ympäristöluokka: 2/5

Terveysluokka: 4/5

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kahvituotanto tuottaa 17 kilogrammaa CO2-ekvivalenttia kilogrammaa tuotetta kohti. Nämä päästöt aiheutuvat maataloudesta, pakkaamisesta ja maaperään kohdistuvista vaikutuksista. Tutkimuksen mukaan kahvi ei ole silti välttämättä kovin epäterveellistä: kofeiinipitoisen kahvin käyttö ei lisää sydän- ja verisuonitautien tai syöpien riskiä. Kannattaa valita reilun kaupan kahvi.

Syö lisää näitä

Levät

Ympäristöluokka: 5/5

Terveysluokka: 5/5

WWF: n julkaiseman ”The Future 50 Foods” -raportin mukaan levät ovat hyviä ravinteita sisältäviä kasveja, jotka vastaavat puolet maan koko hapen tuotannosta. Ne sisältävät välttämättömiä rasvahappoja, runsaasti C-vitamiinia ja jodia, joka on suuri antioksidanttien lähde ja täynnä proteiinia. Sen satoa voidaan korjata ympäri vuoden eikä se vaadi torjunta-aineiden tai lannoitteiden käyttöä. 

Palkokasvit ja pavut

Ympäristöluokka: 5/5

Terveysluokka: 5/5

WWF kiittää pavuista ja muista palkokasveista – mukaan lukien linssit, herneet ja kikherneet. Niillä on kyky muuntaa ilmassa olevaa typpiä muotoon, jota kasvit voivat helposti käyttää. Pavut tarjoavat terveellisiä ravintoaineita päivittäiseen ruokavalioon ja ovat kuidun, proteiinin ja B-vitamiinien lähde.

Lehtivihreät

Ympäristöluokka: 5/5

Terveysluokka: 5/5

Lehtivihreät, kuten lehtikaali, pinaatti ja rucola, tarjoavat monenlaisia ​​terveysvaikutuksia ja sisältävät runsaasti terveellisiä vitamiineja, kuten A, C, E ja K. Ne auttavat suojaamaan luita osteoporoosilta ja estävät tulehduksia ja niissä on myös paljon antioksidantteja, joiden on osoitettu vähentävän sydänsairauksien riskiä. Ihmisille koituvien hyötyjen lisäksi lehtivihreitä pidetään yhtenä markkinoiden parhaista ympäristöystävällisistä elintarvikkeista. Niitä voidaan tuottaa vähäisillä resursseilla, joten ne tekevät hyvää se sinulle, että ympäristölle.

Sienet

Ympäristöluokka: 5/5

Terveysluokka: 5/5

Sienet voivat kasvaa siellä, missä monet muut elintarvikkeet eivät. Sienien kasvamisen ympäristövaikutuksia on arvoitu kahden vuoden aikana ja sen jälkeen todettiin, että sienikilon tuotanto vaatii paljon vähemmän vettä ja energiaa kuin useimmat muut maatalouskasvit ja niiden tuottamisella on erittäin alhaiset hiilidioksidipäästöt. Syötäväksi kelpaavia lajikkeita on paljon, niissä on erinomainen maku ja runsas ravintoarvo. Niistä löytyy proteiinia ja kuitua. Sienillä saadaan jokaiseen ruokaan hyvää makua vahingoittamatta ympäristöä voimakkaasti.

Viljat ja jyvät

Ympäristöluokka: 4/5

Terveysluokka: 4/5

Viljojen ja jyvien on osoitettu olleen olennainen osa ihmisen ruokavaliota jo vuosisatojen ajan. Ne tarjoavat monia etuja ja terveyttä edistäviä komponentteja, kuten ravintokuitua, mineraaleja, vitamiineja ja antioksidantteja, kuten polyfenoleja ja fytosteroleja. Viljakasvien ja jyvien (kuten vehnä ja ruis) kasvihuonekaasupäästöt ovat alhaiset, ja ne tuottavat vain 1,4 kilogrammaa hiilidioksidiekvivalentteja tuotekiloa kohti. Kasvipohjaiset tuotteet päästävät yleensä 10–50 kertaa vähemmän päästöjä kuin eläinperäiset tuotteet. Lisäksi viljajyvät, kuten vehnä, vaativat kasvaakseen vain vähän vettä.

Lähde: Realsimple