5 yllättävää syytä leuan alueella oleviin kipuihin – kaikkiin niistä löytyy apukeinoja

Syiden ymmärtäminen on usein ensimmäinen askel jonkin vaivan parantamiseen. Niin on myös silloin, jos leuassa on kipuja.

Osa leuassa olevista kivuista ja oireiluista on Self -sivuston mukaan aika yllättäviä. Silloin voi olla esimerkiksi vaikea puhua, juoda tai pureskella, joten vaiva voi olla todella ikävä. Vaikka et liikuttaisi leukaa ollenkaan, voi se silti olla kipeä. Tähän annetaan heti hyviä uutisia, koska lääkäreillä on monia tapoja, joita tätä voi helpottaa ja hoitaa. Tästä alta löytyy leukaoireilujen yleisimmät viisi syytä sekä keinoja, miten niitä voi hoitaa.

1. Narskuttelet ja puristat hampaitasi yhteen

Tätä tehdään helposti, jos ollaan stressaantuneita. Se voi aiheuttaa leukakipujen lisäksi myös päänsärkyä ja korvakipuja. Hampaita tulee narskuteltua öisin, mutta jos päivisin puristaa hampaita yhteen esimerkiksi stressin takia, se on hereillä ollessa helpompaa huomata. Jos ongelma on nukkuessa ollessa, voi silloin kokeilla olisiko hampaiden päälle laitettavasta suojuksesta apua. Tässä myös aiemmin uutisoiduista keinoista estää hampaiden narskuttelemista, jos syynä on esimerkiksi koronapandemia.

2. Sinulla on TMJ-häiriö

Leukaluiden molemmilla puolilla on temporomandibulaarinen nivel (TMJ), joka toimii saranana, joka yhdistää leuan kalloon. Siihen voi tulla häiriö, joka voi tarkoittaa levyn toiminnan heikentymistä, sen siirtymistä paikoiltaan tai että siihen on tullut jokin vika esimerkiksi johtuen siihen kohdistuneesta iskusta tai vaikka niveltulehduksesta.

Tämä voi oirehtia monella eri tavalla: leuan jäykkyys, vaikeudet avata leuka, tunne että leuka on lukittuna, tuskallinen tunne, kun leuka napsahtaa tai leuan ponnahtaminen suun avautuessa tai mennessä kiinni sekä muutos tavassa, jolla hampaat menevät yhteen.

Tähän häiriöön voi vaikuttaa elämäntapamuutoksilla. Oireet voivat mennä ohi itsestään ajan kuluessa, mutta ennen sitä on hyvä käydä lääkärissä, koska vaiva voi vaatia lääkityksen tai fysioterapiassa käyntejä sekä pahimmassa tapauksessa jopa leikkauksen.

3. Purennassasi on jotain vikaa

Vääränlainen purenta voi aiheuttaa monenlaisia kipuja. Purennassa voi olla vikaa monella eri tavalla. Se voi aiheuttaa hampaiden kulumista, josta taas aiheutuu kipua ja nivelissä ja lihaksissa. Tämän voi korjata oikomishoidolla esimerkiksi hammasraudoilla sekä joissakin tapauksissa voidaan tarvita leikkaus.

4. Suussasi on tulehdus

Jos suussa oleva tulehdus pääsee leviämään hampaan ympärille, voi se tuntua monen muun oireen lisäksi kipuna leuassa. Toivottavasti ehdit tällaisessa tapauksessa hoitamaan oireen ennen kuin se tekee pahempaa tuhoa, jolloin edessä voi olla hampaan juurihoito. Tässä on hyvä syy pestä hampaat ja niiden välit hyvin, jossa sinne päässeet ruuat ja juomat eivät aiheuta tulehduksia.

5. Syynä ovat viisaudenhampaat

Syy voi löytyä myös viisaudenhampaista, jotka puhkeavat yleensä vasta aikuisiässä. Niitä ei tule kaikille, mutta jos niitä tulee, niitä tulee kaksi ylös ja kaksi alas. Jos leuassa ei ole niille tarpeeksi tilaa, voivat ne aiheuttaa kipua esimerkiksi leuassa. Jos niiden todetaan olevan syynä oireisiin, ne poistetaan.

Muutama apukeino leuassa esiintyneisiin kipuihin

On syytä mennä käymään lääkärissä, jos esiintyy leukakipuja. Mutta sitä ennen voit kokeilla hoitaa oireita itse, jos et pääse lääkäriin nopeasti tai luulet, että kipu menee ohi itsestään.

Kokeile esimerkiksi laittaa leuan päälle jotain kylmää tai lämmintä. Purukumia kannattaa välttää, koska se voi pahentaa oireita, kun leuat joutuvat sitä jauhaessa tekemään paljon töitä.

Kuten tässä mainittiin stressiä yhdeksi aiheuttajaksi, siitä olisi hyvä päästä eroon. Tässä aiemmin uutisoiduista ohjeista, joilla voit koittaa vähentää stressiä. Aiemman uutisen mukaan siihen voi auttaa myös seksin harrastaminen. Toivottavasti löydät siihen sinulle toimivimman tavan, jos stressi saa sinut puremaan hampaitasi yhteen.

Lähde: Self


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.