Koronapandemia on aiheuttanut ihmiselle monenlaisia ongelmia, joista yksi saattaa olla se, että yhä useammat narskuttelevat hampaitaan.

Huffpost -sivustolla kerrotaan, kuinka hammaslääkärit ovat huomanneet hampaiden narskuttelun lisääntyneen viime aikoina. Siitä voisi syyttää koronapandemiaa, joka on aiheuttanut ihmisille stressiä ja ahdistuneisuutta, jolloin aletaan helposti narskuttelemaan hampaita sekä puremaan niitä yhteen.

Kannattaa mennä käymään hammaslääkärissä, jos huomaa narskuttelevansa hampaita

Hampaiden narskuttelua ei välttämättä huomaa, jos sitä tekee nukkuessaan. Puoliso voi huomata sen, joten hänen avullaan siitä voi saada tietää. Hampaita voi myös purra yhteen, joka sekään ei tee purukalustolle hyvää. Näiden tekemisen voi huomata itsekin, koska ne aiheuttavat myös oireita. Yksi on se, että pää voi tulla kipeäksi. Myös kasvoissa voi olla kipua sekä leuassa tai suoraan hampaissa.

Laita tuntemasi kivut ylös – pidä kipukalenteria

Ennen kuin menet käymään hammaslääkärissä, kannattaa laittaa ylös kaikki kivut, joita voisit tuntea juuri hampaiden narskuttelun ja yhteen puremisen takia. Ja jos teet näitä päivisin, laita myös ne ylös. Silloin voit huomata tekeväsi niitä aina samaan aikaan päivästä. Ainakin saa tietää, että mikä saa sinut tekemään niin. Ehkä työpäivän aikana, kun koet stressiä?

Muistuta itseäsi, jotta et narskuttelisi ja purisi hampaitasi yhteen

Jos teet tätä hereillä ollessasi, siitä voisi olla apua, jos saisit siitä välillä muistutuksen. Laita esimerkiksi puhelimesi hälyttämään silloin tällöin päivän aikana siitä, että et tekisi niin. Sitä ei nimittäin välttämättä huomaa, jos esimerkiksi puree hampaitaan tiukasti yhteen. Muistutuksen voi hoitaa myös lappujen avulla, joita voi sijoittaa sinne tänne asuntoa.

Mistä narskuttelusi ja hampaiden pureminen tiukasti yhteen voisi johtua

Ehkä jo arvaat, että mikä on syynä, jos puret usein hampaita yhteen. Jos sinulla on stressiä, se voi olla se todennäköisin syy. Siihen voisi auttaa liikunnan ja ulkoilun lisääminen sekä huonojen elintapojen muuttaminen paremmaksi. Eikä siinäkään ole mitään häpeämistä, jos kävisit juttelemassa stressistäsi terapeutin kanssa.

Lähde: Huffpost