Parisuhteen päättäminen ei yleensä ole helppoa, mutta sekään ei välttämättä ole helppoa, että ylipäänsä tunnistaa, milloin olisi parempi erota.

Ihmissuhteet ovat monimutkaisia ja niin elämään kuin ihmissuhteisiin kuuluvat ylä- sekä alamäet. Jos kuitenkin huonoja aikoja on selvästi enemmän tai huomaat miettiväsi, mistä tietää milloin on aika erota, voi olla tarpeen arvioida suhteen tulevaisuutta uudelleen.

Bustlen mukaan kun on rakastunut, voi silloin olla vaikeampi havaita merkkejä, jotka puhuvat eron puolesta. Onneksi on olemassa parisuhteiden asiantuntijoita, joiden neuvoilla voi oppia tunnistamaan, milloin olisi parempi erota.

Alta löydät 5 hälyttävää merkkiä, joista tiedät, että voi olla aika lähteä suhteesta. Sen jälkeen löydät myös neuvoja, miten voit koettaa saada aikaan muutoksen parisuhteessa, jonka haluaisit pelastaa.

Sinusta tuntuu, että jokin on hassusti

Joskus ihmiset gaslightaavat (gaslighting, psykologisen manipuloinnin muoto) ja saavat sinut tuntemana olosi hulluksi, kun koetat seurata vaistojasi, mutta Katie Hoodin mukaan tämä on tärkeää, kun on pähkäilet, kaipaako suhteesi muutosta vai pitäisikö sinun lähteä siitä kokonaan.

”Jos sinusta tuntuu, että jokin on suhteessa hassusti, pidä tätä tunnetta silmällä ja koeta ymmärtää, mistä se tulee”, sanoo Hood, joka on toimitusjohtaja One Love Foundationissa, joka pyrkii opettamaan nuoria terveistä ja epäterveistä parisuhteista.

”Olemme luoneet meidän kymmenen merkin rungon auttamaan sinua ymmärtämään tunteitasi ja olemme onnistuneet yhdistämään ne epäterveisiin parisuhdetapoihin, jotka usein synnyttävät noita tunteita”, hän jatkaa.

”Kenties turhautumisesi johtuu siitä, että kumppanisi on liian omistushaluinen sinun suhteen. Kenties surusi johtuu siitä, että ystäväsi vähättelee sinua toistuvasti muiden edessä”, hän antaa esimerkkeinä.

Kun ymmärrät tunteidesi lähteen, puhu kumppanisi kanssa avoimesti ja rehellisesti niistä, jotta voitte työstää suhdetta paremmaksi. Jos et voi puhua asiasta ja saada häntä ymmärtämään, miten hänen tapansa/käytöksensä vaikuttavat sinuun, on todennäköisesti aika lähteä eri teille.

Jos motivaatio on ollut kateissa jo pitkään

Jos kerrot kumppanillesi jostakin sinua vaivaavasta asiasta, jota haluaisit hänen työstävän eikä hän ota sinua vakavasti ja hänellä ei ole motivaatiota tehdä asialle mitään keskustelunne jälkeen, on se parisuhteisiin, avioliittoon ja avioeroon erikoistuneen psykoterapeutti Mariel Mangoldin mukaan huutava varoitusmerkki, että voi olla aika päättää suhde.

”Kukaan ei ole täydellinen: kaikilla meillä on paikkamme kasvaa. Mutta jos deittailemme jotakuta, jonka mielestä hänen ei tarvitse kasvaa tai hän kerta kerran jälkeen osoittaa, ettei ole valmis toimimaan paremmin, silloin suosittelen terapia-asiakasta, että hänen saattaisi olla parempi lähteä suhteesta”, Mangold kertoo.

Jos sinusta tuntuu, että sinua manipuloidaan

Hoodin mukaan jos jatkuvasti koet olevasi varuillaan, on sinun parempi pohtia vaihtoehtojasi, miten ja milloin päättää suhde.

”Jokaisen parisuhteessa olevan pitäisi tuntea olonsa turvalliseksi toisen kanssa samalla säilyttäen itsenäisyyttään. Kun pelko tulee kuvioon tai sinut eristetään perheestä ja ystävistä, on silloin etenkin tärkeä hakea apua”, Hood painottaa.

Tunnet, että sinua uhkaillaan tai kohdellaan kaltoin

Tämä pätee molemminpäin. Terapeutti ja parisuhdevalmentaja Risha Nathanin mukaan jos sinusta tuntuu, että koet tai aiheutat kaltoin kohtelua missään suhteessa, pitäisi sinun ottaa aloite ja lähteä siitä pois. Huomaa tässä, että Nathan mainitsi myös sen, että aiheutat sitä itse. Se on nimittäin myös varoitusmerkki, jos koet jatkuvasti tarvetta nalkuttaa ja olla kartalla kumppanisi kanssa. Tämä tarkoittaa, ettet luota häneen ja se on jo itsessään syy erota.

Jos kommunikaatio tuntuu mahdottomalta

On tärkeää voida ottaa esiin asioita, jotka vaivaat sinua ilman, että siitä tulee suuri riita.

”Joten usein tapaan asiakkaita, jotka ovat niin erittäin keskittyneitä toisen käytökseen, että he eivät enää näe omaa rooliaan ja vastuuta tilanteessa”, Nathan toteaa ja lisää, että on tärkeä pitää huoli omista asioistakin ja pitää kiinni omista tunteista sekä tarpeista ilman, että huomauttelet toisen käytöksestä.

Jos tämä on mahdotonta suhteessasi – olipa syypää sinä itse tai kumppanisi – voi olla aiheellista pohtia eroa. Varmista kuitenkin, että olet yrittänyt avoimesti keskustella kaikesta.

”Niin monet parisuhteet päättyvät huonon kommunikaation takia sen sijaan, että syy olisi ongelmat, joita ei voi ratkaista”, Nathan sanoo.

”Jos et ole kasvanut perheessä, jossa on ollut mahtavaa kommunikaatiota tunteista ja todella terve malli tarpeiden ilmaisusta, on se asia, jok täytyy oppia aikuisena”, hän jatkaa.

5 tapaa yrittää muuttaa tilanne

Jos suhteesi ei ole sinun terveydelle tai hyvinvoinnille vaaraksi (abusive), on usein hyvä kuitenkin käydä läpi kaikki vaihtoehdot ennen kuin heittää pyyhkeen kehään. Osa tätä on se, brainstormaat tapoja tehokkaaseen muutokseen suhteessa.

”Jos koet olosi epämukavaksi, on aika tehdä muutos. Se ei kuitenkaan aina tarkoita lähtöä”, Nathan kertoo.

Alla on viisi tapaa, joilla voit saada aikaan muutoksen suhteessa, jonka toivot pelastavasi.

Puhu asiasta

Äläkä vain puhu, vaan myös kuuntele.

”Keskustelun ei pitäisi koskaan sisältää syyttelyä, kritiikkiä tai toteamuksia, kuten ’sinä aina’ tai ’sinä et koskaan'”, Nathan sanoo ja huomauttaa, että tällaiset toteamukset voi saada kumppanin puolustuskannalle sen sijaan, että olisi halukas positiiviseen muutokseen.

Pohdi omaa käytöstäsi

Vaikka voi olla houkuttelevaa nostaa esiin kumppanin viat, varmista arvioivasi omat vikasikin. Nathan suosittelee siirtämään fokusta.

”Rohkaisen ihmisiä ajattelemaan, mitä he kutsuvat sisään ja mahdollistavat tai mihin suostuvat. Tämä ei ole tarkoitus syyttää tai häpäistä itseään, vaan enemmänkin ottaa vastuuta siitä, mikä tilanne on. Jos koet, että annat jonkin sellaisen tapahtua, mistä et pidä, tai sanot suoraan, ettei joku ole okei, mutta pysyt läsnä vaikket näe toivomaasi muutosta, sinun tarvitsisi asettaa selkeämmät rajat”, Nathan selittää.

Aseta raja

Nathanin mukaan jos sinulla ei ole jo rajoja, on aika asettaa sellaisia.

”Jos sinusta tuntuu, ettei joku kuuntele ja kunnioita rajojasi, et ole ehkä asettanut niitä niin selvästi”, hän huomauttaa.

Nathan muistuttaa, että rajat pitää olla sekä sanottu että niiden mukaan pitää toimia.

”Jos sulkeudut tai vetäydyt pois, ota aikaa pohtiaksesi, mitä sinun kannalta on meneillään, jotta voit osallistua keskusteluun uudelleen”, hän neuvoo.

Muista, ettei hän ole vihollinen

”Se ihminen, jonka kanssa sinulla on vaikeaa, ei ole vihollinen”, Nathan toteaa.

”Kun ihmiset ovat samassa tiimissä, he voivat tiedostaa, ettei heidän tarvitse olla samalla sivulla, jotta voivat todella kuunnella ja ymmärtää toisiaan”, hän jatkaa.

Etsi ammattiapua

Jos muu ei auta ja haluat pelastaa suhteen, Nathan suosittelee pariterapiaa tai perheterapiaa.

”Ihmiset usein odottavat siihen, että tilanne on niin huono, etteivät tiedä mitä muuta tehdä. Mutta jos ilmenee yhtään kommunikaatio-ongelmia, voit etsiä apua ymmärtääksesi paremmin, mitä suhteessa on meneillään missä tahansa vaiheessa”, Nathan päättää.

Olemme aiemminkin julkaisseet merkkejä, joista tiedät suhteesi olevan tulossa tiensä päähän, ja löydät niitä lisää täältä. Lisäksi olemme listanneet 5 varhaista merkkiä siitä, että suhde kannattaa lopettaa heti, ja löydät ne täältä.

Lähde: Bustle