Tiesitkö, että ajaessasi polkypyörällä pimeällä tai hämärässä, tulee pyörässäsi olla lain mukaan eteenpäin näyttävä valaisin.

Kevät on jo kovassa vauhdissa ja polkupyöräkausi alkaakin olla ajankohtainen asia. Näin kauden alussa jokaisen olisi hyvä käydä läpi tärkeitä faktoja liittyen polkupyöräilyn sääntöihin. Monille säännöt ovat entuudestaan tuttuja, mutta joillekin ne saattavat tulla yllätyksenä. Olipa kyseessä sitten uusi tai vanha tieto, on kertaus opintojen äiti.

1. Ensisijaisesti pyöräilijän on ajettava pyörätiellä, jos kulkusuunnassa on sellainen. Jos pyörätietä ei ole, tulee tällöin käyttää autotien oikeaa reunaa.

2. Pyörätie on pääsääntöisesti pyöräilijöille. Pyörätietä voi käyttää myös mopoillessa, jos se on ilmoitettu ”Sallittu mopoille”-lisäkilvellä. Jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole lähettyvillä, voivat jalankulkijat käyttää pyörätien reunaa. Heille ei siis tällöin kuulu heiluttaa nyrkkiä ja huudella voimasanoilla varustettuja neuvoja.

3. Pyöräilijöillekin on nopeusrajoitukset. Ne määräytyvät viereisen autotien nopeusrajoitusten mukaisesti.

4. Polkupyörän pakollisiin varusteisiin kuuluuvat heijastimet edessä, sivuilla, polkimissa ja takana. Heijastimien lisäksi pyörässä tulisi olla soittokello ja pimeällä tai hämärässä ajettaessa myös eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä ajovalo.

5. Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä sääntönä on tietenkin KYPÄRÄ! Lain mukaan sitä tulisi yleensä käyttää, mutta vaikka kypärän käyttäminen onkin vain suositus, on se hyvin halpa henkivakuutus.

Lähde: Polkupyöräily.net