Keskenmenon koettuaan uusi raskaus voi olla naiselle paljon rankempi ja erilainen kokemus.

Kirjailija ja bloggaaja Meredith Halen avasi omien kokemustensa kautta, miten keskeytyneen raskauden jälkeinen uusi raskaus on erilainen kokemus naiselle.

Hale listasi 4 tapaa, miten uusi raskaus on erilainen keskenmenon jälkeen.

1. Tuntemattoman pelko

“Kun tulin raskaaksi uudelleen ja odotin tytärtäni, pelkäsin ensimmäistä lääkärikäyntiä. Sykkeen näkemisestä tullut helpotus muuttui pian paniikiksi, kun sain kuulla progesteronitasojeni olevan alhaalla. Tunsin uppoavani liian tuttuun painajaiseen. Jokaisen lääkärikäynnin jälkeen odotin progesteronitasojen kuulemista kuin vanki odottaisi tuomiotaan. Tunsin olevani jumissa kehossa, joka ei toiminut ja ei voinut pitää kiinni siitä, millä oli eniten väliä. Kun selvisin ensimmäisestä kolmanneksesta, epäröintini jatkui ja jokainen hetki piiloutui ahdistuksen ja pelon verhon taakse”, Hale kirjoittaa.

2. Yksinäisyys

Monet kertovat pian läheisilleen tulleensa raskaaksi ja on sydäntäsärkevää joutua kertomaan, että raskaus keskeytyi. Uuden raskauden kohdalla useat ovatkin varovaisempia.

“Odotimme kauan ennen kuin kerroimme kenellekään, mikä sai minut tuntemaan oloni suojatuksi, mutta myös yksin. Raskaudestani tuli salaisuus iloisten uutisten sijaan. Pidin kaiken sisälläni – juuri silloin, kun olisin tarvinnut ystäviäni ja perhettäni eniten”, Hale kertoo uudesta raskaudestaan.

3. Syyllisyys ja itseluottamuksen puute

Keskenmenon jälkeisen uuden raskauden aikana useat saattavat kyseenalaistaa päätöksensä ja olla huolissaan, että jokainen väärin arvioitu teko voi päättää raskauden. Hale paljastaa esimerkiksi olleensa hermostunut tuolien nostamisen suhteen töiden yhteydessä ja pelkäsi sukulaisten matkalaukkujen kantamista heidän tullessa kylään. Halen mukaan keskenmenon saatuaan on helppo pitää kiinni ajatuksesta, että tekemällä kaiken “oikein” on jotenkin kontrollissa ja jos tekee jotain “väärin”, saa vain syyttää itseään, jos raskaus menee pieleen. Se on Halen mukaan raskas taakka kantaa.

4. Ilon pelko

Hale kirjoittaa pitkän aikaa puhuneensa raskaudestaan jos-lausein, esimerkiksi “Jos raskaus kestää loppuun asti” ja “Jos lapsi syntyy”.

“Pelkäsin olla innoissani ja kauhuissani liian onnen ja ilon päästämisestä elämääni. Minusta oli epämukavaa ostaa kalusteita lastenhuoneeseen, ostaa vaatteita vauvalle tai edes pohtia nimeä. Aikaa muistellen toivon, että olisin antanut itseni nauttia ajasta enemmän, mutta haavani olivat vielä tuoreet. En halunnut suoda itselleni toiveita, jotka voisivat vain johtaa sydämen särkymiseen uudelleen”, Hale kirjoittaa kokemuksistaan.

Hale toteaa, että avoimuus ja muille saman kokeneille puhuminen auttoi häntä yhdeksän kuukauden odotuksen kanssa ja hän toivoo vastaavan avoimuuden auttavan muita tietämään, että pimeyden takana on valoa – ja jopa toivoa.

Lähde: HuffPost