Pidä alapääsi hyvässä kunnossa näiden 20 ohjeen avulla, jolloin sinäkin pysyt paremmalla tuulella.

Kaikki ohjeet esitellään Health -sivustolla. Osa niistä vain kertoo sinulle, kuinka vagina osaa huolehtia itsestään, ja ylimääräinen toiminta voi vain saada sen huonompaan kuntoon. Tämä paikka nimittäin kestää aika suuriakin mullistuksia, kuten synnyttämisen, jossa sen itsekorjautumismekanismilla on suuri merkitys siihen, että kaikki on jonkin ajan päästä taas samassa tilassa kuin ennen raskautta. Luuletko, että olet kuullut kaiken tästä uskomattomasta paikasta? Tässä tulee nyt sellaisia yllättäviä ja kunnioitusta herättäviä faktoja, joista kaikista et ole ehkä vielä kuullut.

1. Vaginalla tarkoitetaan usein liian suurta osaa alapäästä

Vagina tai emätin tarkoittaa vain lihaskanavaa, joka on osa suurta kokonaisuutta, mutta monet tarkoittavat sillä koko alapäätään. Jos haluat kutsua oikealla nimellä koko alapäätäsi, jossa on mukana ulkoiset ja sisemmät häpyhuulet sekä klitoris, käytä sanaa vulva. Kaikkia lisääntymisjärjestelmän ulkoisia osia kutsutaan yhteisenimellä vulva. Tämä nimitys ei tietysti tee siitä sen terveempää ja tyytyväisempää, mutta tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, joten tässä käytetään nyt nimitystä vulva, jos kyse on koko alapäästä.

2. Puhdistaa itse itsensä

Sisäpuolella olevat paikat puhdistuvat itsestään, joten turhia pesuja ei sinne tarvitse tehdä, ei varsinkaan mitään hankaavia tai minkään tuoksuvien tai vahvojen puhdistusaineiden kera. Saippua ja vesi riittää, jos tuntuu siltä, että sisäosa ei ole tarpeeksi puhdas, mutta se on tämän itsepuhdistusmekanismin avulla sitä aika usein.

3. Täynnä hyviä bakteereja

Tässä on toinen hyvä syy siihen, että sisäosia ei kannata puhdistaa usein. Siellä on nimittäin paljon hyviä bakteereja, ja pesu vain aiheuttaisi bakteeri- ja hiivakantaan epätasapainoa. Pesu lisää huonojen bakteerien määrää, koska se muuttaa siellä olevaa luonnollista happamuutta. Liiallinen peseminen voi aiheuttaa vulvaan tulehduksia ja muita ikäviä vaivoja.

4. Ei tarvitse samanlaisia hoitoja, kuten esimerkiksi kasvot

On olemassa vulvaan kohdistettuja hoitoja, jotka muistuttavat esimerkiksi kasvohoidoissa käytettäviä hoitomuotoja. Silloin vulvaa voidaan esimerkiksi laittaa naamioita, kuoria siellä olevaa ihoa sekä rasvata. Gwyneth Paltrow on tehnyt näistä hoidoista tunnettuja. Mutta onko niille tarvetta? Tähän on helppoa vastata, että ei ole. Vastaus saatiin oikeastaan jo edellisessä kohdassa. Nämä hoidot voivat aiheuttaa tulehduksia ja pahimmassa tapauksessa herkimmissä kohdissa jopa palovammoja. Tällaisen hoidon sijaan rahat kannattaa säästää esimerkiksi kasvo- tai jalkahoitoon.

5. Sen ei ole tarkoitus tuoksua kukille

Vulva ei haise kukille, vaan sen haju voi olla monenlaista muuta. Se vaihtelee esimerkiksi sen mukaan, mikä vaihe on kuukautiskierrossa menossa. Myös se vaikuttaa hajuun, mitä on syönyt tai juonut. Mutta jos haju tuntuu epämiellyttävältä ja vahvalta, on syytä käydä lääkärissä. Se voi johtua esimerkiksi tulehduksista.

6. Sen pitää antaa hengittää

Kostea ja lämmin ympäristö ei ole vulvalle hyväksi. Sellaisessa ympäristössä alkavat hiivat ja bakteerit kukoistamaan. Siksi on hyvä käyttää alushousuja, joissa vulva saa ilmavirtaa. Sellaisia ovat esimerkiksi puuvillasta tehdyt alushousut. Jos käytät stringejä, älä käytä sellaisia, jotka hankaavat ja ärsyttävät vulvaa. Siteitä ei kannata käyttää kuin silloin, kun on vuotoa.

7. Kertoo milloin olet hedelmällinen

Kohdunkaula erittää eritteitä, jotka tulevat emättimestäsi ulos. Niiden perusteella voit tietää, että milloin on se hetki, jolloin voit tulla raskaaksi. Joustava ja liukkaalta tuntuva lima tarkoittaa juuri oikeaa hetkeä, jolloin sinulla on ovulaatio, joten sitä voidaan kutsua myös ovulaatiolimaksi.

8. Kutina ei aina tarkoita hiivatulehdusta

Vulva kutisee monista eri syistä, joten kyse ei ole aina hiivatulehduksesta. Se voi johtua myös aiemmin mainituista liiasta pesusta tai hankaavista alushousuista. Myös pesuaine, jolla peset alushousut, voi aiheuttaa kutinaa. Kutina voi johtua myös jostakin sukupuolitaudista.

9. Hiivatulehdusta ei hoideta jogurtilla

Jos sinulla on hiivatulehdus, jogurtin syöminen tai vulvan valelu sillä ei auta sen hoitamisessa. Se ehkä rauhoittaa kutinaa, mutta ei poista ongelmaa. Jos jogurtissa on sokeria, se voi pahentaa hiivatulehdusta.

10. Se ei ole vain kiinteä kolo

Vulva ei ole koko ajan auki, vaan seinämät voivat romahtaa, ja sinne ei ole silloin suoraa pääsyä. Paikka voi myös venyä ja laajentua esimerkiksi synnytyksen takia, koska pitäähän sieltä mahtua kokonainen lapsi ulos.

11. Mikään ei voi kadota sinne kokonaan

Vulvasta ei ole yhteyttä muuhun kehoosi, joten esimerkiksi tamponi ei voi mennä sinne hukkaan, josta se pääsisi vaeltamaan muualle kehoosi. Mutta jos tamponi menee sinne niin syvälle, että et saa sitä pois, kannattaa mennä käymään lääkärissä. Sellaisia tehtäviä tulee lääkäreille aina silloin tällöin, joten se ei ole mitenkään kummallista.

12. Ole kuitenkin varovainen mitä sinne pistät

Vaikka mikään vulvaan pistämäsi asia ei häviä sinne pysyvästi, ei sinne silti kannata pistää ihan mitä tahansa asioita. Esimerkiksi sokeria sisältävät asiat aiheuttavat sinne tulehduksia, joten esimerkiksi hunaja ja kermavaahto kannattaa pitää sieltä kaukana.

13. Kuivuutta voi hoitaa monilla tavoilla

Estrogeenin vajaus aiheuttaa emättimessä kuivuutta. Kuivuutta voi esiintyä esimerkiksi imetyksen aikana sekä varsinkin vaihdevuosien aikana tai esivaihdevuosissa. Siihen löytyy kuitenkin paljon erilaisia apukeinoja, joita kannattaa hyödyntää, koska kuivuus häiritsee seksin harrastamista ja voi johtaa esimerkiksi virtsatietulehduksiin. Apukeinoja ovat esimerkiksi siihen tarkoitetut kosteusvoiteet, geelit tai emättimeen pistettävät emätinpuikot.

14. Seksi auttaa vulvaa pysymään kunnossa

Seksi auttaa pitämään emättimen kosteustasapainon kunnossa. Siitä on hyötyä koko vulvalle. Kun veri virtaa seksin aikana, se auttaa jopa vaihdevuosioireisiin.

15. Jos seksi tekee sinne kipeää, siihen löytyy apua

Tämä liittyy osittain myös edellä mainittuun kuivuuteen. Jos emätin on kuiva, voi seksi tehdä kipeää. Silloin voiteista ja muista juuri mainituista tuotteista voi löytyä apukeinoja, ja seksi ei enää tee kipeää. Mutta siihen voi löytyä muitakin syitä esimerkiksi endometrioosi tai munasarjakystat, jotka vaativat lääkärillä käynnin.

16. Jokaisen vulva näyttää erilaiselta

Vulva ei näytä kaikilla samanlaiselta. Se pätee kaikkeen, jota vulvasta löytyy esimerkiksi klitoriksen kokoon ja näköön tai häpyhuulien paksuuteen ja pituuteen. Epäsymmetriset häpyhuulet ovat muuten ihan normaalia. Myös pigmenttimuutoksia tapahtuu usein.

17. Vulva on herkempi sukupuolitautien saamisessa kuin penis

Se on totta, että vulvaan tarttuvat sukupuolitaudit herkemmin kuin penikseen. Se johtuu siitä, että emättimen seinämät ovat ohuet, joten virukset ja bakteerit läpäisevät sen helposti. Yhdynnän aikana seinämä vielä hankaantuu, jolloin se voi joistakin kohdista rikkoutua, joten sen läpäisy käy vieläkin helpommin.

18. Synnyttäminen ei pilaa vulvaa

Emätinkanavat venyvät, jotta esimerkiksi synnytys onnistuisi. Synnytys ei pilaa paikkojasi, koska tämä paikka on ainoa elimesi, joka pystyy palautumaan entiseen tilaansa venytyksen jälkeen. Paikat voivat toki löystyä, mutta sillä ei pitäisi olla vaikutusta esimerkiksi seksin harrastamiseen.

19. Et voi kiinteyttää sitä

Vulvaa ei voi kiinteyttää, mutta lantionpohjan harjoittaminen auttaa esimerkiksi tukemaan lantiossa olevia elimiä, joihin kuuluvat myös virtsarakko ja kohtu. Kun teet harjoituksia, verenkierto paranee alapäässäsi, joten voit esimerkiksi saada parempia orgasmeja ja virtsarakon hallintakykysi paranee.

20. Lantionpohjaa ei tarvitse käydä tutkituttamassa joka vuosi

Lantionpohjatutkimuksissa käyntiä suositellaan säännöllisesti, mutta niissä ei tarvitse silti käydä ihan joka vuosi.

Lähde: Health