Mikään ei ole pahempaa kuin kauhea krapula, joka voi esiintyä mm. järkyttävänä päänsärkynä, valoherkkyytenä ja pahoinvointina.

Nyt kun pikkujoulukausi on juuri alkamassa, on monilla edessä juuri tuollainen aamu. Silloin haluaisi vain lojua koko päivän sängyssä syöden jotain epäterveellistä, suolaista ja rasvaista, kuten juustohampurilaisia. Sellainen ruoka voi kuitenkin vain pahentaa tilannetta. Maha voi ärsyyntyä ja tuottaa siksi tavallista enemmän happoa, joka voi ilmetä esimerkiksi närästyksenä. Jo edellisen illan juominen on edesauttanut sitä. Siksi olisi parempi juoda vettä ja syödä mahalle hyvää tekeviä elintarvikkeita.

Syö näitä elintarvikkeita, jos haluat saada mahasi ja koko kehosi kuntoon

1. Kananmunat

Kananmunat ovat loistava krapula-aamun syötävä. Se on täynnä aminohappoja, jotka poistavat kehosta krapulaa aiheuttavia myrkkyjä. Niistä löytyy esimerkiksi kysteiinia, joka auttaa lievittämään pahoinvointia ja päänsärkyä, koska se hajottaa asetaldehydia, joka on alkoholin aineenvaihdunnan sivutuote. Munissa on myös paljon proteiinia, joten niiden syöminen voi myös lievittää ruoansulatusongelmia.

2. Täysjyväpaahtoleipä

Leivässä on sopiva määrä kaloreita. Siksi se rauhoittaa vatsaasi sen sijaan, että se pakottaisi sen työskentelemään liian kovasti ruoansulatusprosessin aikana. Kun syöt vielä täysjyväviljoista tehtyä leipää, saat siitä B-vitamiinia (niasiinin lähde), jonka on todettu vähentävän krapulan oireita.

3. Kana-nuudelikeitto

Kananuudelikeitto on loistava valinta, kun vatsasi ei ole kunnossa. Se ei tee hyvää pelkästään ruoansulatukselle, vaan se auttaa palauttamaan kadonneet elektrolyytit, jonka alkoholin juominen aiheutti. Kanassa oleva proteiini tekee olon kylläiseksi, mutta keiton muodossa se ei täytä mahaa liialla proteiinien määrällä, jonka sulattamiseksi vatsa ei ole vielä välttämättä valmis.

4. Banaanit

Banaaneissa on suuri määrä kaliumia, joka auttaa tasapainottamaan kehossa olevia nesteitä, jota tarvitaan erityisesti sen jälkeen, kun alkoholi on kuivattanut kehoa.

5. Hunaja

Hunajaa voi laittaa esimerkiksi täysjyväpaahtoleivän päälle, jolloin se auttaa alkoholin juomisen jälkeen tulleisiin vatsavaivoihin. Hunajasta voi olla apua krapulaan myös sen takia, koska siitä löytyy paljon fruktoosia, joka nopeuttaa alkoholin hajoamista mahassa.

6. Kaura

Kaura on superruokaa, joka on täynnä B-vitamiinia, magnesiumia ja kuituja. Suuri alkoholimäärä voi kuluttaa elimistöstä liikaa näistä tärkeitä ravintoaineita. Kaura antaa myös energiaa.

7. Pinaatti

Koska alkoholi on myrkkyä, joka ei tee maksalle hyvää, paras tapa toipua krapulasta on syödä maksaentsyymejä tukevia ruokia. Sellaisia ovat esimerkiksi pinaatti ja lehtikaali. Tummanvihreät kasvikset ovat täynnä C-vitamiinia, foolihappoa ja antioksidantteja.

8. Tomaatit

Vatsa ja suolisto ovat voineet ärtyä alkoholin juomisesta. Tomaateissa oleva lykopeeni voi vähentää niissä olevia tulehduksia.

9. Bataatit

Bataateissa on monimutkaisia hiilihydraatteja, jotka lisäävät energiaa ja saavat olon tuntumaan kylläiseltä pitkään. Ne ovat myös loistava kuidun, vitamiinien ja kaliumin lähde, jotka kaikki ovat hyödyllisiä ravintoaineita auttamaan vatsavaivoihin, kun on juonut alkoholia.  

10. Sitruunat

Sitruunat ovat emäksisiä hedelmiä, jotka voivat vähentää juomisen aikana syntyvää ylimääräistä happoa ja pitää närästyksen kurissa. Vaikka ne ovat myös happamia, ovat ne samalla emäksisiä, joka tekee hyvää myös maksalle.

11. Hummus

Kikherneet ovat hummuksen pääainesosa. Ne sisältävät sopivan määrän B6-vitamiinia, joka auttaa krapulaoireisiin tukemalla aineenvaihduntaa ja energiatasoja. Alkoholi estää B-vitamiinien, kuten B6-vitamiinin, folaatin ja B12-vitamiinin, imeytymistä, joten syö vaikkapa hummusta, josta saat niitä paljon.

Kun kärsit krapulasta, parasta mitä voit tehdä sen helpottamiseksi, on syödä sellaista ravintoa, joka tekee hyvää kehollesi ja mahallesi!

Lähde: Bustle