Lapsen syntymiseen voi liittyä myös vaikeita ajatuksia ja tunteita, joista on vaikeaa tai mahdotonta puhua muille.

Lapsen saaminen ei aina ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Äidiksi tuleminen on suuri muutos, ja lapsen syntymä voi vaikuttaa monella tavalla erilaisiin identiteettiin ja pärjäämiseen liittyviin huoliin.

Osa ajatuksista saattaa tuntua äidistä sellaisilta, että hän ei uskalla sanoa niitä kenellekään ääneen, vaikka se voisi helpottaa äidin oloa.

Jos sinä olet tuore äiti, sinuakin ehkä auttaa tietää, että muillakin äideillä voi olla samanlaisia ajatuksia.
Muun muassa seuraavat ajatukset ovat sellaisia, joita äidit voivat ajatella salaa.

  1. Apua! Enää en pääse takaisin entiseen!
    Vaikka lapsi olisi ollut hyvinkin toivottu, voi uusi todellisuus tuntua alkuun todella raskaalta. Sinulla on yhtäkkiä valtava vastuu uudesta ihmisestä seuraavat 18 vuotta (ja yli), ja se tulee rajaamaan elämääsi paljon. On ymmärrettävää, että tämä saattaa aluksi ahdistaa.

  2. Oli virhe hankkia lapsi
    Joskus esimerkiksi elämäntilanne voi olla niin vaikea, että lapsen saaminen voi jopa kaduttaa. Vaikeassa tilanteessa voi olla vaikea antaa lapselle sellaista rakkautta, jota lapsi tarvitsisi. Tällaisessa tilanteessa on parasta hakea ammattiapua.

  3. Toivottavasti mieheni/kumppanini on hyvä isä
    On vaikeaa tietää etukäteen varmasti, millainen isä kumppanista tulee. Lapsen saapuminen saattaa tuoda kumppanista esiin puolia, joita ei olisi koskaan uskonut näkevänsä.

  4. Minulla on tylsää lapsen kanssa
    Pienen lapsen kanssa ei ole mahdollista vielä tehdä kovinkaan paljon, ja päivät kotona lapsen kanssa saattavat välillä tuntua loputtoman pitkiltä, kun aikuista keskusteluseuraa ei välttämättä ole lainkaan, tai ainakin harvoin. Vaikka tätä harva haluaa sanoa ääneen, on ajatus ihan normaali ja ymmärrettävä! Se ei tarkoita, ettet rakastaisi lastasi.

  5. Inhoan sitä, että lapseni näyttää äidiltäni/anopiltani
    Tuore äiti ei välttämättä halua, että lapsi muistuttaa omaa äitiä tai anoppia, varsinkaan, jos näiden kanssa on vähemmän hyvät välit. Äidin kannattaa ehkä kuitenkin vain antaa tällaisten kommenttien ja vertailujen mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Loppujen lopuksi: mitä väliä?

  6. Minusta ei ikinä tule hyvää äitiä
    Ehkäpä tämä helpottaa oloasi, jos tämä on pelkosi: tätä asiaa pelkää joka ikinen tuore äiti. Et todellakaan ole tämän huolen kanssa yksin.

  7. Kaikki muut pärjäävät paremmin kuin minä
    Tämä on yhtä lailla hyvin yleinen huoli. Moni äiti tuntuu selviävän lapsen kanssa erinomaisesti ja ulospäin kaikki näyttää ruusuiselta, mutta todennäköisesti moni ajattelee aivan samaa myös sinusta!

  8. En ymmärrä yhtään, mitä ihmettä lapseni haluaa
    On ihan luonnollista, että jokaisella tuoreella äidillä kestää jonkin aikaa oppia lukemaan lastaan ja lapsen tarpeita. Kukaan ei osaa lukea ajatuksia, ja on ihan normaalia, että välillä sinulla ei ole aavistustakaan, mitä lapsesi haluaa.

  9. En halua, että kumppanin vanhemmat hoitavat lasta
    Jos miehesi vanhemmat eivät herätä sinussa tarpeeksi luottamusta, kannattaa asiasta puhua ensin miehesi kanssa, ja kysyä, onko hänellä samanlainen olo. Jos huolesi on aiheellinen, ei lasta kannata jättää ainakaan yksin miehen vanhempien kanssa. Toisaalta saattaa olla, että olet yksinkertaisesti ylivarovainen, ja menetät todella kätevää – ja ilmaista – lastenhoitoapua, jos suljet heidät ulkopuolelle.

  10. Toivottavasti alapääni palautuu joskus ennalleen
    Tämäkin on hyvin yleinen huoli, ja alkuun on myönnettävä, että toki alapään palautuminen ja parantuminen kestää ja vaatii kärsivällisyyttä. Keho muuttuu raskauden ja synnytyksen myötä yleensä pysyvästi, mutta se ei tarkoita, että mitään olisi pilalla. Uuteen tottuminen vain kestää hieman aikaa, ja seksielämä voi olla aivan yhtä hyvää synnytyksen jälkeenkin.

    Jaa artikkeli myös muille äideille!

    Lähde: Wunderweib