Kahvi on yksi maailman suosituimmista juomista.

Kahvin juominen kuuluu osaksi monen suomalaisen päivittäisiä rutiineja. Kahvia voi kuitenkin hyödyntää myös muilla tavoilla kuin vain juomana.

Brewsmartlyn edustaja Alex Ion on listannut kymmenen tapaa hyödyntää kahvia sen eri muodoissa, mitkä ovat samalla ympäristöystävällisiä. Suomensimme nämä tavat alle.

Makua ruokaan

Jauhetut kahvipavut ovat mainio lisä kuivamausteseoksiin, dry rubeihin. Lisää vain muutama ruokalusikallinen dry rubiin ja saat uusia makuelämyksiä ruoanlaitossa!

Käytä leipoessa

Tämä voikin olla tuttu juttu: lisää kahvia leivonnaisten aineksien joukkoon. Kahvi on etenkin suklaan kanssa hyvä yhdistelmä.

Avaa tukkeutunut viemäri

Ionin mukaan tämä on halvempi vaihtoehto putkenavaajille. Kaada puolikas kupillinen kahvia viemäriin yhdessä astianpesukonesuolan kanssa. Laita sen jälkeen perään täysi pannullinen kiehuvaa vettä. Yksinkertaista etkä tarvitse kemikaaleja!

Hajut pois käsistä

Märkien kahvinporojen hierominen käsiin poistaa tehokkaasti hajuja. Hiero niitä käsiisi ja huuhtele. Tätä tapaa voi käyttää esimerkiksi sen jälkeen, kun olet pilkkonut vihanneksia, valkosipulia tai jotain muuta, josta jää vahva haju.

Torju ötököitä

Kahvia voi hyödyntää pitämään hyönteisiä loitolla. Ion neuvoo ripottelemaan kahvinporoja paikkoihin, joihin et halua ötököitä. Voit hieroa sitä myös itseesi ja näin suojata itseäsi hyönteisten puremilta.

Tee ihonkuorinta

Kahvinporot ovat näppärä tapa tehdä DIY-kuorinta itselleen. Hiero hellästi kahvinporoja kasvojesi tai vartalosi iholle ja huuhtele. Kahvinporojen koostumus kuorii ihoa ja poistaa kuolleita ihosoluja.

Virkistä kompostia

Kahvissa on typpeä, joka on hyvä lisä kompostin sekaan. Saat entistä enemmän potkua, kun yhdistät yhden osan kahvia, yhden osan lehtiä ja yhden osan vastaleikattua ruohoa. Sekoita ne yhteen ja lisää kompostikekoosi.

Suojaa koira kirpuilta

Ionin mukaan kahvi voi olla hyvä vaihtoehto suojaamaan koiraa kirpuilta. Hiero kahvinporoja koiran turkkiin pesun jälkeen ja huuhtele. Samalla koiraasi jää kahvin tuoksu!

Kukat hehkumaan

Kahvinporot laskevat maan pH-tasoa kasviesi ympärillä, mikä voi tuoda niiden värin esiin. Varmista vain, että kasvisi eivät kaipaa happamampaa kasvualustaa.

Neutralisoi hajuaistiasi

Jos olet aikeissa haistella erilaisia tuoksuja, auttaa kahvipapujen nuuhkaisu tuoksujen välissä haistamaan jokaisen tuoksun paremmin.

”Kuten tästä listasta selviää, kahvia voi käyttää monin tavoin. Nämä vaihtoehdot ovat suositeltavia siitä syystä, että kahvia käyttämällä välttyy kemikaaleilta, joita monissa pesuaineissa, saippuoissa ja hyönteiskarkotteissa on”, Ion toteaa.

”Kun käyttää luonnollisempia vaihtoehtoja, tukee samalla ympäristöystävällisempää tulevaisuutta”, hän päättää.

Kerroimme aiemmin, miksi kahvi piristää yhtä ja toisella se ei vaikuta mitenkään. Voit lukea aiheesta lisää täällä.