Mökkeily on suomalaisille mieluista puuhaa.

Korona-aikana mökkien käyttöaste on kohonnut ja monet suomalaiset toivovatkin, että mökki soveltuisi ympärivuotiseen käyttöön. Biolanin teettämän mökkikyselyn mukaan lisäksi 40 prosenttia toivoo mökiltä etätyömahdollisuutta.

Mökki koetaan kuitenkin ensisijaisesti rentoutumispaikkana, jossa nautitaan luonnon läheisyydestä. Kesäkuussa toteutettuun mökkikyselyyn vastasi 3 173 henkilöä, joista lähes kaikki pitivät mökkiä tärkeänä rentoutumispaikkana.

Yhdeksän kymmenestä vastaajasta nauttii mökillä erilaisesta puuhailusta. Kaikista mielekkäintä mökkipuuhaa on saunan lämmitys (57 %), johon miehet ryhtyvät naisiakin innokkaammin.

Toiseksi mieluisinta puuhaa on sadonkorjuu (46 %), jota seuraa kompostointi (34 %). Myös ruoanlaitto (32 %) ja kasvien kastelu (26 %) ovat suomalaisten lempipuuhaa mökillä.

Huussi sen olla pitää

Mökkikyselyn mukaan suomalaiset pitävät tärkeänä sitä, että mökillä on biojätteiden kompostointimahdollisuus. 92 prosenttia vastaajista nimesi tämän mahdollisuuden tärkeäksi, ja Biolanin mukaan se on yhtä tärkeää niin omistus- kuin vuokramökeilläkin.

”Lähes kaikki vastaajat iloitsevat siitä, että kompostoimalla pääsee helposti eroon keittiön biojätteestä ja sivutuotteena saa ilmaista multaa mökkipuutarhaan. Kompostointi on ehdottomasti myös ekoteko”, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula kertoo.

Suomalaisille on tärkeää myös se, että mökillä on oma ranta (84 %), sähköt (79 %) ja kukkaistutukset (67 %). Osasta mukavuuksia sen sijaan ollaan valmiita tinkimään: vain reilu neljännes (28 %) mökkiläisistä haikailee vesivessan perään ja muille riittää huussi.

Peräti 78 prosenttia pitää tärkeänä, että mökkihuussista löytyy nykyaikainen kuivakäymälä. Vastaajista 93 prosenttia on vakuuttunut, että nykyaikainen kuivakäymälä ei haise ja 79 prosenttia pitää sen tyhjentämistä siistinä puuhana.

”Joillakin saattaa vielä olla mielikuva perinteisestä mökkihuussista, jossa leijaili sekä voimakas virtsan haju että parvi kärpäsiä. Nykyaikaiset kuivakäymälät eivät haise ja tyhjennyskin on helppoa”, Kerttula vakuuttaa.

Alla vielä kyselyn tulokset listamuodossa.

Suomalaisille on tärkeää mökillä:

  1. Biojätteiden kompostointimahdollisuus 92 %
  2. Oma ranta 84 %
  3. Sähköt 79 %
  4. Nykyaikainen kuivakäymälä huussissa 78 %
  5. Kukkaistutukset 67 %

Suomalaisten lempipuuhaa mökillä:

  1. Saunan lämmitys 57 %
  2. Sadonkorjuu 46 %
  3. Kompostointi 34 %
  4. Ruuanlaitto 32 %
  5. Kasvien kastelu 26 %