Nämä neljä merkkiä voivat viitata siihen, että hormonisi ovat hieman vinksallaan.

Joka kuukausi hormonit muistuttavat olemassa olostaan ja tekevät tepposensa mielialalle, iholle ja mielelle. Tilanne tasapainottuu yleensä kuukautisten jälkeen, mutta erinäiset tekijät, kuten stressi ja ahdistus, voivat laittaa hormonitasapainon sekaisin.

Naistentauteihin erikoistunut tohtori Alyssa Dweck kertoi neljä varoitusmerkkiä siitä, että sinun olisi aika käydä lääkärin pakeilla hormoniesi takia. Näistä merkit voivat kertoa siitä, että hormonisi ovat sekaisin:

1. Väsymys

Väsymys on yksi väsyttävimmistä oireista lääkärin näkökulmasta, koska sille on monta aiheuttajaa.

”Jos olet väsynyt viikko päättökokeiden jälkeen tai pitkien työpäivien päätteeksi, olet luultavasti ihan kunnnossa”, Dweck sanoo.

”Jos olet jatkuvasti uupunut ja huomaat painosi nousevan, vaihtelua ruokahaluissa ja muutoksen suolen toiminnassa, voi se olla merkki kilpirauhasen vajaatoiminnasta”, hän jatkaa.

Väsymystä tapahtuu kaikille, mutta jos omasi ei vaikuta järkevältä, kannattaa silloin ottaa yhteys lääkäriin.

2. Muutokset ihossa

Finnejä ilmestyy – jälleen. Vaikka niiden syypää voi olla liian monta iltaa, jolloin olet mennyt sänkyyn ilman kasvojen pesua, voivat ne olla merkki myös muusta.

”Aikuisiän akne kasvojen alapuoliskolla voi olla merkki korkeasta testosteronin määrästä”, Dweck kertoo.

Vaikka kyse ei ole henkeä uhkaavasta ongelmasta, voivat finnit viedä veronsa psyykeeltä. Onneksi kuitenkin lääkäri voi antaa reseptin, jolla hormonitasapainoa voi tasoittaa ja näpyt katoavat.

3. Oudot kuukautiset

Kuten väsymys, voi myös sekaisin oleva kuukautiskierto johtua monesta syystä, kuten stressistä, kilpirauhaseen liittyvistä asioista, estrogeenin alhaisesta määrästä tai munasarjojen monirakkulataudista (PCOS).

”PCOS:n tunnusmerkki on epäsäännölliset tai poisjääneet kuukautiset, mutta se voi ilmetä myös vaikeuksina laihtua tai outona karvojen kasvuna”, Dweck sanoo.

Jos lääkäri totetaa munasarjojen monirakkulataudin syypääksi kuukautisongelmiisi, voi hän kehitellä kanssasi monitahoisen suunnitelman sen hoitamiseksi, mihin voi kuulua esimerkiksi liikunta ja ehkäisypillerit.

4. Yöhikoilu

Jos heräät ylikuumana ja hikisenä, eikä makuuhuoneesi ole poikkeuksellisen lämmin, voi se olla aiheutunut alhaisista estrogeenin määristä ja epäsäännöllisestä ovulaatiosta – eli perimenopaussista.

”Perimenopaussi voi ilmaantua jopa kymmenen vuotta ennen kuin olet lähelläkään menopaussin ikää, joten jos sinulla ei ole suuria kuukautiskierto-ongelmia ennen 40 vuotta, voi olla hyvin mahdollista, että hikoilussasi voi olla kyse varhaisesta menopaussista ”, Dweck kertoo.

Dweck suosittelee joka tapauksessa sopimaan ajan lääkärin luo, jotta voit varmistaa, ettei kyse ole mistään vakavammasta.

Lähde: TIME