Hedelmistä valmistettuja tuoremehuja luullaan usein terveellisiksi juomiksi. Mehujen lipittämisen sijaan hedelmät kannattaa syödä kokonaisena.

Monet valmismehut myös pastöroidaan, suodatetaan ja säilötään pitkiksi ajoiksi valmituksen yhteydessä, jolloin niistä häviää vitamiineja, ravintoaineita ja kuituja. Oli mehussa sitten hedelmälihaa tai ei, siinä on hyvin vähän jäljellä kokonaisen hedelmän ravinteita. Sen sijaan moniin valmismehuihin lisätään sokeria jossain muodossa.

Mehulasillisessa voi olla jopa 30-45 grammaa sokeria. Nämä ovat suuria määriä sokeria juotavaksi yhdeltä istumalta, eikä monia mehuja erota limsoista kuin hiilihapon puuttuminen.

Tutkimusten mukaan sokerijuomien säännöllinen nauttiminen lisää niin diabeteksen kuin sydänkohtauksen riskiä. Tämän lisäksi hedelmämehujen hapot ovat huonoksi hampaille. Mehulasillisen valmistukseen tarvitaan valtava määrä hedelmiä, mikä ei tee siitä myöskään ekologisesti parasta mahdollista valintaa.

Jos mehut maistuvat, kannattaa pitäytyä huikean terveellisissä vihermehuissa ja vihanneksista valmistetuissa mehuissa. Valmismehujen sokerinmäärä kannattaa aina tarkistaa ja valita mahdollisimman vähäsokerisia vaihtoehtoja.

Terveellisimmän mehun saa valmistamalla sen itse, jolloin valmistusaineiksi riittää hedelmä, vesi ja jääpalat. Hedelmät kannattaa aina käyttää kuorineen, mikäli kuoret ovat syötäväksi kelpaavia.

Lähde: Mind Body Green