Ajattelemattomalle äidille osoitettu avoin kirje suomalaiselta vaatemyyjältä on tuonut esiin ikävän puolen vanhempien tavasta kohdella lapsiaan.

Hanna-niminen vaatemyyjä on julkaissut Facebookissa pysäyttävän ja surullisen kertomuksen siitä, mitä hän työssään kohtaa. Maahantuojien Outletin Facebook-sivulla hän on kirjoittanut avoimen kirjeen Ajattelemattomalle Äidille – äidille, joka haukkuu tytärtään ikävin sanoin vaateostoksia tehdessä.

”Tämä on avoin kirje sinulle Ajattelematon Äiti. Äidille, joka sanot tyttärellesi, joka sovittaa koon 36 iltapukua, että tuosta sitten vielä viisi kiloa pois. Äiti, joka haukut tytärtäsi paksukaiseksi. Äiti, joka vertaat tytärtäsi vieressä olevaan tyttöön ”Katso nyt, tuollainen sinunkin pitäisi olla”. Minä olen tavannut nyt liian monta sinunlaistasi parin viikon aikana Maahantuojien Outleteissa. Yksikin on liikaa, mutta teitä tuntuu olevan liikkeellä enemmänkin”, kirjoitus alkaa.

Julkaisussaan Hanna kirjoittaa nähneensä tyttöjä, joille on kehittynyt teflonpinta äidin kommenteille ja jopa äidin mentyä pois ovat pahoitelleet myyjältä äitinsä käytöstä.

”’Äiti on välillä vähän vaikea’ tai ’Ei se pahalla sano, se on vaan aika kriittinen'”, hän kirjoittaa tyttärien sanoneen.

Vaatemyyjä kysyy kirjeessään, mikä on sellainen tytär, joka ei ole tarpeeksi hyvä edes omalle äidilleen ja mikä on sellainen äiti, joka ei osaa olla ylpeä tyttärestään. Hän myös kirjoittaa nähneensä loukattujen tyttöjen itkevän, mutta harvoin äidin ollessa paikalla.

Hän paljastaa, että on liikeuransa aikana heittänyt vain kerran ihmisen ulos liikkeestään, kun ei kestänyt enää Ajattelematonta Äitiä enää hetkeäkään.

”Sinä haukuit Mariannea koko ajan. Aivan koko ajan. Miten noin paksun kanssa kukaan haluaa mennä naimisiin? Ei kai tuohon ruhoon mene kuin jätesäkki päälle? Hirveät käsivarret, peittäisit edes itsesi. Miksi sinä et voi olla kuin minä? Tyttäresi kuunteli sinua ja oli ystävällinen. Hän pyysi sinulta rahaa pukuun – ei koko summaa, mutta pienen osan. Sinä sanoit, että maksat kyllä, onhan se sentään oman tyttären hääpuku – mutta rumahan se puku on joka tapauksessa noin paksulla”, Facebook-julkaisussa kerrotaan.

Hanna kirjoittaa kuunnelleensa äitiä puolisen tuntia, kunnes heitti hänet ulos ja se oli viimeinen kerta, kun hän on nähnyt kyseisen naisen.

”Hetkeä myöhemmin tyttäresi lysähti sovituskopin lattialle itkemään. Pyysin anteeksi, että heitin hänen äitinsä ulos. Hän halasi minua ja sanoi kiitos. Kertoi, ettei olisi enää kestänyt hetkeäkään enempää äitinsä loukkauksia”, hän kertoo Ajattelemattoman Äidin tyttären reaktiosta.

Kirjoituksensa lopussa vaatemyyjä toivoo, että Ajattelemaoton Äiti pesisi suunsa saippualla ja menisi jäähylle.

”Sitten heti huomenna aamusta pyydät tyttäreltäsi anteeksi, etkä enää ikinä päästä suustasi sammakoita”, hän päättää.

Facebook-kirjoitus on saanut paljon huomiota ja kerännyt yli 4 200 tykkäystä ja tätä kirjoittaessa yli tuhat jakoa. Julkaisun kommentit vahvistavat vain, kuinka tärkeää tällainen käytös oli nostaa päivänvaloon.

”Kiitos kirjoituksesta, luin tätä itkien, koska minä olen se tytär, joka ei koskaan kelvannut äidilleen”, yksi nainen on kommentoinut kirjoitusta.

”Osui tuo kirjoitus aivan naulan kantaan. Jonkin verran omiakin kokemuksia, muttei sentään noin pahoja. Ystävälläni sen sijaan ollut juuri tuollainen dissaava äiti. Se taktiikka ei kannustimena toimi, vaan tuhoaa itsetuntoa todella tehokkaasti”, toinen nainen kirjoittaa kommenteissa.

Osa kommentoijista on nostanut myös esiin, etteivät ainoastaan äidit toimi näin, vaan isät ja toisinaan myös muut läheiset henkilöt. Monet muut kommentoijat taas kiittelevät, että aihe on nostettu pöydälle.

Voit lukea kirjoituksen kokonaan alta ja löydät sen myös Facebookista. Hanna on jatkanut aiheesta myös Maahantuojien Outletin blogissa ja voit lukea lisää täällä.

Tämä on avoin kirje sinulle Ajattelematon Äiti,

Äidille, joka sanot tyttärellesi, joka sovittaa koon 36 iltapukua, ett…

Julkaissut Maahantuojien Outlet 5. lokakuuta 2016