Maanantaina otetaan askel kohti savutonta Suomea, kun uusi laki tulee voimaan.

Jos sinulla on ollut tapana tupakoida autossa, et maanantaista alkaen saa tehdä sitä enää, jos kyydissäsi on alle 15-vuotiaita. Tai jos käytät sähkösavukkeita, et saa enää viikonlopun jälkeen sauhutella niitä kuin paikoissa, joissa tavallisenkin tupakan sauhutellu on sallittua.

Nämä ovat osa muutoksia, jotka maanantaina 15. elokuuta voimaan tuleva uusi tupakkalaki tuo mukanaan. Tämän lisäksi uuden lain myötä tupakkatuotteissa on pakollista olla kuvia tupakoinnin terveyshaitoista ensi toukokuusta alkaen ja menthol- ja muut maustetut tupakat poistuvat valikoimista täysin vuoteen 2020 mennessä, kertoo MTV.

Uudessa laissa ei kielletä tupakointia parvekkeella tai asunnon ulkoalueilla, mutta MTV:n mukaan taloyhtiö voi vuoden alusta asti hakea kunnalta tupakoinnille kieltoa myös ilman terveyshaitallisia perusteita.

Lain myötä sähkösavukkeet rinnastetaan muihin tupakkatuotteisiin ja aiemmin niitä koskevaa lainsäädäntöä ei ole ollut. MTV:n mukaan nikotiinipitoiset sähkötupakkatuotteet tulevat kauppoihin myyntiin ja nettimyynti lakkaa vuoden loppuun mennessä.

”Tupakkatuotteiden ja sähkösavukkeiden nikotiininesteiden tuonnille ETA-maiden ulkopuolelta tulee maanantaina 24 tunnin aikaraja. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilön pitää olla poissa Suomesta yli 24 tuntia voidakseen tuoda mainittuja tuotteita maahan”, neuvotteleva virkamies Meri Paavola sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoi MTV:n mukaan.

Tupakan tuontirajoitusta uusi laki ei muuta eli jatkossakin maahan saa tuoda 200 savuketta eli kartongin verran.

Uudella lailla tavoitellaan sosiaali- ja terveysministeriön mukaan terveydenhuollon säästöjä ja tavoitteena on myös saada Suomesta täysin savuton vuoteen 2030 mennessä.

Mitä mieltä sinä olet lain uudistumisesta? Ota kantaa alla!

Lähde: MTV