Talvilomaa viettäessä on syytä pitää mielessä koronaturvallisuus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut omat suosituksensa turvallisen talviloman viettoon. Tänä vuonna turvallisimpia paikkoja talvilomasta nauttimiseen ovat hiihtoladut, metsät sekä pulkkamäet, sillä riski saada koronavirustartunta on ulkona liikkuessa pieni.

THL suosittelee, että talvilomailijat ulkoilisivat omalla lähialueella, viettäisivät aikaa oman lähipiirin seurassa ja välttäisivät väkijoukkoja.

”Tänä vuonna kannattaa pohtia, olisiko hiihtoloman vietto omilla kotikulmilla lähipiirin kesken ulkoillen mahdollista”, THL:n johtaja Mika Salminen sanoo tiedotteessa.

Jos talvilomaa lähtee viettämään muualle, ei kannata kuitenkaan lähteä isolla kaveriporukalla hiihtokeskuksiin juhlimaan. Tartuntariski pienenee huomattavasti, kun viettää aikaa mökillä tai hotellissa oman lähipiirin seurassa.

”Baarit, yökerhot ja after ski ovat riskipaikkoja, joissa etäisyyksien pitäminen voi olla vaikeaa”, Salminen toteaa.

THL muistuttaa, että tartuntariski on olemassa tällä hetkellä kaikkialla Suomessa, vaikka alueiden välillä onkin eroja taudin ilmaantuvuudessa. Epidemiatilanne elää koko ajan, ja matkustaminen lisää entisestään riskiä viruksen leviämiselle.

Jos talvilomaa haluaa lähteä viettämään toiselle paikkakunnalle ja suunnitelmissa on matkustaa Suomen sisällä, on silloin tärkeä muistaa seuraavat seikat:

  • seuraa epidemiatilanteen kehittymistä
  • vietä aikaa mieluiten vain oman läpipiirin seurassa
  • vältä ihmisjoukkoja
  • pidä yli kahden metrin turvaväli muihin, kun liikut ihmisten ilmoilla, myös ulkoillessa
  • huolehdi käsihygieniasta
  • käytä maskia kaikkialla julkisissa sisätiloissa

THL:n mukaan omalla autolla liikkuminen on turvallista, kunhan myös taukopaikoilla muistaa turvavälit, käsihygienian sekä maskin käytön. Ravintoloissa sekä kahviloissa kannattaa vierailla oman harkinnan mukaan ruuhka-aikojen ulkopuolella, ja huolehtia vierailun aikana koronaturvallisuudesta.

Jos on koronavirustaudin oireita, ei silloin pidä lähteä lomailemaan tai viettämään aikaa ihmisten ilmoille, vaan on hakeuduttava välittömästi koronatestiin.