Puolentoista vuoden matkustuspatoumat alkavat pikkuhiljaa purkautua, vaikka koronan aiheuttamat riskit ja vaatimukset askarruttavatkin yhä ihmisiä.

Suomalaisten matkustusinto on alkanut palautua; matkalaukkuja on taas alettu pakata, kun rokotuskattavuus kasvaa ja koronarajoituksen höllenevät. LähiTapiolan korvauspalveluiden asiantuntija Sari Laakson mukaan kotimaan matkailu on edelleen suurinta, mutta suomalaiset ovat alkaneet suunnata matkojaan myös ulkomaille.

”Tämä on näkynyt alkusyksyllä myös matkavakuutuksiin liittyvien kysymysten määrässä, sillä kaikista matkavahinkoihin liittyvistä yhteydenotoista jo jopa 30 prosenttia koskee ulkomaanmatkoja”, hän arvioi.

Suomalaisten katseet on tällä hetkellä käännetty kohti Eurooppaa. LähiTapiolan mukaan perinteiset suosikkikohteet Espanja, Italia, Kreikka, Saksa, Ranska, Viro ja Pohjoismaat pitävät hyvin pintansa.
Suosion taustalla voi olla paitsi lyhyehköt lentomatkat, myös turvallisuushakuisuus.

”Ykköskohteet löytyvät tällä hetkellä Euroopasta, sillä näissä maissa esimerkiksi nopea hoitoon pääsy, kulkuyhteyksien toimivuus ja loman mutkattomuus voidaan nyt kokea paremmiksi kuin kaukomaissa”, Laakso pohtii.

Korona tuonut uusia huolia matkailuun

Matkoilla perinteisesti sattuvia vahinkoja ovat rikkoutuneet puhelimet, erilaiset tapaturmat sekä varkaudet. Näitä klassisia matkavahinkoja korona ei ole muuttanut käytännössä lainkaan, mutta sen sijaan korona on tuonut matkailuun uudenlaisia huolia.

LähiTapiolan mukaan isoimmat riskit ovat kuitenkin vältettävissä. Laakso sanoo, että matkanteon helpottamiseksi matkustajalla kannattaa olla molemmat koronarokotteet otettuina ja rokotustodistus on syytä pitää mukana.

”Joissain maissa voi vielä olla maan koronatilanteen vuoksi haasteita hoidon saamisessa, jos matkatapaturma tai -sairaus pääsee yllättämään. On esimerkiksi mahdollista, että maa vaatii matkustajalta matkavakuutustodistuksen, josta käy ilmi, että vakuutus kattaa koronasta aiheutuvia hoitokuluja”, hän kertoo.

”Lisäksi on hyvä huomata, että koronan aiheuttamat rajoitteet hoidon saamisessa ja kulkuyhteyksien toimivuudessa ovat aina maakohtaisia”, Laakso muistuttaa.

Matkalle lähtiessä on hyvä suojata itsensä matkavakuutuksella. Matkavakuutuksen antama turva on voimassa ehtojen mukaisesti niin ulkomaan- kuin kotimaanmatkoilla, joten se kannattaa pitää voimassa, vaikkei ulkomaanmatkaa juuri nyt olisikaan näköpiirissä.

Alla vielä seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen matkalle lähtöä

  • Mikäli suinkin mahdollista, huolehdi kattavan koronarokotussarjan ottaminen hyvissä ajoin ennen matkaa
  • Selvitä kohdemaan vallitsevat koronarajoitukset. Löydät jatkuvasti päivittyvät maakohtaiset tiedot Ulkoministeriön verkkosivuilta.
  • Käy läpi matkavakuutusturvasi ja tarvittaessa selvitä sen kattavuus vakuutusyhtiöltäsi.
  • Jos sinulla on jokin lääkitys, varaa tarvitsemiasi lääkkeitä riittävä määrä mukaan matkalle. Ota mukaan myös lääkkeiden reseptit varmuuden vuoksi.
  • Mieti matkasi ilmastovaikutuksia – voitko esimerkiksi kompensoida päästöjä lentoyhtiön kautta tai valita vähäpäästöisempiä matkustusmuotoja? Kerroimme aiemmin neuvoja, miten matkustat vastuullisemmin.

Ajankohtaista tietoa ulkomaille matkustamisesta löydät muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta sekä Ulkoministeriön verkkosivuilta.