Matkamessujen alla on annettu vinkkejä vastuullisempaan matkustamiseen.

Ilmastoasiat ovat olleet tapetilla pidempään ja huomiota on alettu kiinnittää myös matkustamisen ilmastovaikutuksiin. Niin matkanjärjestäjät kuin yksittäiset matkailijat ovat tämän myötä alkaneet ponnistella ympäristöystävällisemmän matkailun puolesta, ja tämän vuoden Matkamessujen teemanakin on vastuullisuus.

Matkustaminen on yksi parhaita tapoja laajentaa maailmankuvaa, mutta se voi aiheuttaa huonoa ilmasto-omatuntoa. Jotta matkalle voisi lähteä paremalla omatunnolla, listasivat Lomalinjan matkailualan ammattilaiset viisi vinkkiä vastuullisempaan matkustamiseen.

Viisi tapaa matkustaa vastuullisemmin tänä vuonna:

Pakkaa vastuullisesti

Pakkaa mukaan vain se, mitä tarvitset. Suunnitelmallisella pakkaamisella kantamuksesi on kevyempi ja voit yllättyä iloisesti huomatessasi, ettet tarvitsekaan niin paljon vaatetta mukaan. Kevyellä pakkaamisella myös matkatavaroiden kantaminen lyhyitä matkoja sujuu vaivatta eikä tule tarvetta turvautua taksiin.

Kokeile matkustaa eri tavalla kuin ennen

Matkusta sesongin ulkopuolella, vietä pidempi aika matkakohteessa tai valitse maitse tehtävä matka lähialueille.

”Ilmastotietoisuus näkyy myös asiakkaidemme toiveissa. Junamatkailu on selkeästi nousussa ja olemmekin yhdessä asiantuntijoidemme kanssa räätälöineet ennätysmäärän maitse tehtäviä matkoja”, Lomalinjan myyntijohtaja Anu Piiroinen toteaa tiedotteessa.

Jos sinulla on mahdollisuus käyttää julkista liikennettä kotoa lentokentälle sekä kohdemaassa, vähennät tällöin hiilidioksidipäästöjäsi verrattuna auton tai taksin käyttöön.

Arvosta paikallisuutta

Heittäydy rohkeasti paikallisiin tapoihin! Uskaltaudu kokeilemaan kotimajoitusta hotellimatkan sijaan, sillä näin pääset tutustumaan paikalliseen kulttuuriin aivan uudella tavalla. Lomalinjalla mahdollisuus löytyy esimerkiksi Kuubasta, Mongoliasta ja Perusta.

Valitse lisäksi matkanjärjestäjä, joka suosii paikallisia toimijoita ja toimii siten vastuullisesti kohdemaan elinkeinonharjoittajia kohtaan.

Toimi viestinviejänä

Suomessa muovin kierrättäminen on monella jo arkipäivää ja kierrätysmahdollisuuksia on useita. Vie suomalainen osaaminen mukanasi kohdemaahan. Voit kieltäytyä esimerkiksi pyyhkeiden turhasta vaihdosta, muovipussista kaupassa ja pillistä ravintolassa ja kertoa, että haluat näin säästää luontoa. Kannattaa myös pakata kestokassi mukaasi matkatavaroihin.

Kompensoi matkasi

Jos olet jo napannut yllä olevat vinkit, mutta haluat tehdä lisää, on tarjolla lukuisia keinoja kompensoida matkustamisen hiilijalanjälkeä. Esimerkiksi Lomalinja on aloittanut yhteistyön Hope Fund -ilmastorahaston kanssa ja antaa matkaajille mahdollisuuden kompensoida ilmastopäästöjä jo matkavarauksen yhteydessä. Hope Fund luo vihreitä hiilinieluja kehittyviin maihin ja sinne, missä ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat suurimpia. Lisäksi rahasto tekee ihmisoikeusperustaista ilmastotyötä yhdessä paikallisten kanssa. Kompensaatiolla vaikutetaan tuhansien ihmisten elämään lisäämällä yhteisöjen ilmastotietoisuutta.

Päästöjä voi kompensoida myös muun muassa Hiilipörssi-hankkeen tai Ilmastoavun kautta. Lisäksi eri lentoyhtiöiden kautta voi tehdä päästöhyvityksiä ja esimerkiksi Finnair tarjoaa mahdollisuuden hyvittää tai vähentää lentopäästöjä tai ostaa biopolttoainetta Push for change -palvelunsa kautta.

Matkamessut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 17.-19. tammikuuta.