Tyttöjen päivän aikana toteutetaan lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin Girls Takeover -tempaus 60 eri maassa.

Tänään tiistaina vietetään YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää. Sen kunniaksi tytöt ympäri maailman astuvat tänään päiväksi poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin.

Lastenoikeusjärjestö Plan International juhlistaa päivää Girls Takeover -tempauksella, jolla halutaan kiinnittää huomio tyttöjen ja nuorten naisten kohtaamaan syrjintään kaikkialla maailmassa. Samalla se on juhlapäivä, joka nostaa esiin tyttöjen voiman ja mahdollisuudet.

Tempaus toteutuu samanaikaisesti 60 eri maassa, kun tytöt valtaavat yli 600 johtajan paikat. Suomessa Girls Takeoverissa ovat mukana Elinkeinoelämän keskusliitto, Finlayson, Joensuun kaupunki, Liiga, Kotipizza, Nokia, Opetushallitus, Orion, Plan International Suomi, SAK, Supercell, Yleisradio.

”Liiga sarjana ja jääkiekko lajina haluaa edistää tasa-arvoa. Pidämme ensiarvoisen tärkeänä, että tytöt ja pojat voivat yhtä lailla kokea olevansa osa yhteisöämme”, Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi kertoo.

Girls Takeover -tempaukseen osallistuu myös pääministeri Juha Sipilä. Hän saa tänään työparikseen 16-vuotiaan Katariina Räikkösen.

Tomorrow we are celebrating International Day of the Girl!Prime Minister Juha Sipilä will be taking part in a #girlstakeover campaign organised by @PlanInternational, and will be working together with 16-year-old Katariina Räikkönen. They will discuss the position of girls in society and deliberate ways to help advance equality in #Finland and around the world. Huomenna vietämme kansainvälistä tyttöjen päivää!Pääministeri Juha Sipilä osallistuu @plansuomi #girlstakeover -tempaukseen ja saa työparikseen 16-vuotiaan Katariina Räikkösen. He keskustelevat päivän aikana tyttöjen yhteiskunnallisesta asemasta ja miettivät, miten tasa-arvon toteutumista voitaisiin edistää Suomessa ja maailmalla. #genderequality #finland100 #suomi100 #tyttöjenpäivä #jokatytönoikeudet #tasaarvo #tasaarvo100

A post shared by Finnish Government (@finnishgovernment) on

Jos julkaisu ei näy, löydät sen täältä.

”On hienoa ja jännittävää päästä työskentelemään pääministerin kanssa ja keskustelemaan tyttöjen asemasta. Haluan puhua niiden tyttöjen puolesta, joiden oikeuksia rikotaan ja joilla ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa, Räikkönen kertoo Plan International Suomen tiedotteessa.

Sipilän mukaan hän halusi osallistua tempaukseen edistääkseen tasa-arvoa Suomessa. Sipilä toteaa, että sukupuolten tasa-arvo on yksi suomalaisen yhteiskunnan kulmakivistä, mutta se on myös yksi globaalin kehityksen kulmakivistä.

”Maailmalla liian moni tyttö ei tänä päivänäkään pääse kouluun ja moni nainen ei saa ääntään kuuluville yhteiskunnassa. Tyttöjä on rohkaistava entistä enemmän vaativiin yhteiskunnallisiin tehtäviin. Planin tempaus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden pitää asiaa esillä, ja Katariinan kanssa voimme päivän aikana pohtia, miten tasa-arvo toteutuisi paremmin”, Sipilä sanoo tiedotteessa.

Tyttöjen päivän tempauksen yhteydessä Plan International on myös nostanut esiin syitä, miksi tyttöjen päätösvallasta puhutaan. Girls Takeover -tempauksen sivuilla kerrotaan seuraavia faktoja:

– Vain noin 23 prosenttia maailman kansanedustajista on naisia.

– Maailman valtionpäämiehistä vain 10 on naisia ja pääministereistä vain 9 on naisia.

– Hallitusten ministereistä vain 18 prosenttia on naisia.

– Pääministeri Juha Sipilän hallituksen ministereistä 35 prosenttia on tällä hetkellä naisia.

– Maailman 500 vaikutusvaltaisimman yrityksen toimitusjohtajista 32 (6,2 prosenttia) on naisia.

– Viihde-ja media-ala on yhä miesvaltaista. Elokuvateollisuudessa noin 7 % ohjaajista, 20 % käsikirjoittajista ja 23 % tuottajista on naisia.

– Suomessa pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista 7 on naisia.

– Naisten osuus kaikista suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituspaikoista on 27 prosenttia.

– Vain 29 % maailman tutkijoista on naisia.

– Kaksi kolmasosaa luku-ja kirjoittamistaidottomista ihmisistä on naisia ja tyttöjä.

– Arviolta 62 miljoonaa kouluikäistä tyttöä ei pääse kouluun.

Voit tukea tyttöjän eri tavoin Plan Internationalin kautta, kuten muun muassa ryhtymällä kuukausilahjoittajaksi tai vapaaehtoiseksi. Voit lukea lisää Girls Takeoverista Plan International Suomen sivuilta ja tyttöjen päivästä YK:n sivuilta.

Kommentit

Kommenttia