Tutkimus: Riitaisa suhde voi lihottaa

Riitely kumppanin kanssa on jo ylipäänsä usein epämukavaa, eikä tutkimustulos tee siitä yhtään miellyttävämpää.

Tutkimuksen mukaan riitaisassa parisuhteessa oleminen hidastaa rasva-aineenvaihduntaa – etenkin jos on sairastanut masennusta, kertoo Glamour. Tutkimusta varten 43 avioparia söivät paljon rasvaa sisältäviä aterioita, minkä jälkeen tutkijat pyysivät heitä keskustelemaan rauhassa arkaluontoisesta parisuhteeseen liittyvästä ongelmasta.

Glamourin mukaan tutkijat nauhoittivat parien keskustelut voidakseen myöhemmin arvioida niitä etsiäkseen merkkejä vihamielisyydestä, kuten silmien pyörittelyä, kritiikkiä ja pahempaa. Keskustelujen aikana tutkijat kävivät 20 minuutin välein mittaamassa osallistujien polttamien kaloreiden määrät sekä ottivat verinäytteet insuliini- ja triglyseriditasojen mittaamiseksi.

Tutkimuksessa ilmeni, että vihamieliset osallistujat, joilla oli masennusoireita tai masennustaustaa, polttivat 31 kaloria vähemmän tuntia kohden. Myös kumppaniltaan vihamielistä käytöstä kohdanneet osallistujat polttivat vähemmän kaloreita.

Kyseisillä osallistujilla oli myös korkeammat insuliini- ja triglyseriditasot, mikä voi kasvattaa ylipainon todennäköisyyttä.

”Tutkimuksemme tulokset luultavasti aliarvioivat terveysriskit, koska vain yhden aterian vaikutusta analysoitiin. Useimmat ihmiset syövät joka 4-5 tunti ja usein kumppaneidensa kanssa”, tutkimusta johtanut Jan Kiecolt-Glaser kommentoi.

Lähde: Glamour