Tutkimustulos voi tuoda toivoa tuhansille naisille.

Toistuviin keskenmenoihin on jo pitkään etsitty syytä. Nyt tutkijat ovat kertoneet tehneensä läpimurron uudella tutkimuksella tunnistettuaan syyn; kantasolujen vähäinen määrä kohdun limakalvossa.

Warwickin yliopiston tutkijat tarkastelivat 183 naisen kohdun limakalvosta otettua näytettä. Newserin mukaan tutkijat havaitsivat, että vähintään kolme toistuvaa keskenmenoa kokeneilla naisilla kantasolujen määrä limakalvossa oli vähäinen.

Tutkijat uskovat kantasolujen puutteen aiheuttavan nopeutunutta ikääntymistä kohdun soluissa eikä näillä soluilla ole tutkimusta tehneen Jan Brosensin mukaan kykyä valmistautua asianmukaisesti raskauteen – toisin sanoen kohdun limakalvo on jo ennen raskautta viallinen.

Newserin mukaan tutkimus toi kuitenkin mukanaan hyviä uutisia; mahdollinen hoitokeino on tiedossa.

”Voin kuvitella, että voimme korjata näitä vikoja ennen kuin potilas koettaa tulla raskaaksi uudelleen”, Bronses sanoi.

Tutkimuksen tekoon osallistuneen Siobhan Quenbyn mukaan löydös on suuri läpimurto ja hoitokeinon tutkiminen voi alkaa jo tänä keväänä.

”Keskitymme kahteen asiaan. Ensinnäkin toivomme parantavan toistuvien keskenmenojen riskin omaavien naisten seulontaa kehittämällä uusia testejä”, Quenby kertoi.

Newserin mukaan toinen asia on, että tutkijat määrittelevät, voivatko lääkkeet tai toimenpiteet auttaa ehkäisemään keskenmenoja. Yhdessä kokeiltavassa toimenpiteessä Quenbyn mukaan kohdun limakalvoa raapaistaan uusien kantasolujen saamisen lisäämiseksi.

Tutkimus ilmestyi Stem Cells -julkaisussa ja voit lukea siitä lisää täältä.

Lähde: Newser