Jos suosit kortilla maksamista, kannattaa kokeilla vaihtaa käteiseen, sillä se voi tehdä ostoksista merkitsevämpiä sinulle.

Ihmiset voisi Good Housekeepingin mukaan luokitella kahteen ryhmään: heihin, jotka maksavat ostoksensa aina kortilla ja heihin, jotka suosivat käteistä. Tutkimuksen valossa kannattaisi kuitenkin maksaa käteisellä.

Journal of Consumer Research -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan kun maksat ostoksesi käteisellä, joudut kohtaamaan rahat, jotka aiot kuluttaa ja luot ostoksiisi emotionaalisen siteen.

”Vaikka korttimaksun mukavuutta ei voi kiistää, on siinä haittapuolensa – meillä on taipumus arvostaa ostoksia vähemmän, kun ne maksaa kortilla verrattuna ’kivuliaampiin’ tapoihin, käteiseen tai šekkiin”, tutkimusta tehnyt markinnoinin apulaisprofessori Avni M. Shah University of Toronto Scarborough -yliopistosta kertoi.

Good Housekeepingin mukaan Shah koki tämän itse, kun hän osti käteisellä latten unohdettuaan luottokorttinsa kotiin yhtenä päivänä. Tuolla kerralla hän huomasi juomansa maistuvan paremmalta ja kokemus inspiroi jäntä analysoimaan muiden tapoja tehdä ostoksia.

Tutkimusta varten tutkijat möivät kahden dollarin mukeja kahdelle ryhmälle: toisen ryhmän jäsenet maksoivat käteisellä ja toisen ryhmän jäsenet kortilla.

Kun tutkijat koettivat ostaa mukeja takaisin pari tuntia myöhemmin, käteisellä maksaneet osallistujat halusivat takaisin keskimäärin 6,71 dollaria, kun taas kortilla maksaneet halusivat 3,83 dollaria takaisin – näin ollen käteisellä maksaneet arvostivat mukejaan enemmän.

Shahin mukaan vain käteisen käyttäminen ei ehkä ole järkevää kaikille, mutta jonkinlainen ilmoitus maksusta on aina avuksi.

Shahin mukaan yksinkertaistettuna tapa, jolla ostokset maksaa, vaikuttaa siihen, kuinka arvossa ostosta pitää. Käteinen tuntuu ikävimmältä käyttää ja kun sitä käyttää, tulee ostoksesta merkityksellisempi.

Seuraavan kerran siis kun teet ostoksia – olipa kyse vaikka kuppikakusta tai kahvijuomasta – maksa käteisellä ja voit nauttia ostoksestasi enemmän.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Good Housekeeping