Rapeat tortillalastut ovat monikäyttöinen raaka-aine sekä myös sellaisenaan maistuva herkku.

Keskiviikkona 24. helmikuuta vietetään Tortilla Chip Day -päivää, eli tortillalastujen juhlapäivää. Tämä on amerikkalainen juttu, mutta miksipä sitä ei voisi viettää myös Atlantin tällä puolen – ainakin näin saa hauskan syyn herkutella tortillalastuilla.

Monet syövät tortillalastuja sellaisenaan esimerkiksi salsan tai guacamolen kanssa. Tortillalastut ovat kuitenkin monipuolisia ja sopivat ruoanlaitossa monenlaisten annosten raaka-aineeksi.

Tex Mex -tuotteitakin valmistavan Pauligin mukaan rapeaa tortillalastua kannattaa käyttää tuomaan ruokiin rakennetta, eli suutuntumaa.

”Kokeile murskata tortillalastuja esimerkiksi fajitaksen sisään, salaatin, tai sosekeiton päälle, tai hyödynnä murut leivityksessä”, Pauligin keittiömestari Petteri Kanerva vinkkaa.

Suomalaisten mieleen ovat etenkin juustokuorrutetut tortillalastut, eli nachot. Pauligin Taloustutkimuksella vuonna 2020 teettämän tutkimuksen mukaan nachot on suomalaisten toiseksi suosituin Tex Mex -ruokalaji heti tortillojen jälkeen; nachoja suosi lähes 20 prosenttia vastaajista, tortilloja taas lähes 35 prosenttia.

Nachopelti on vakuuttanut suomalaiset

Nachoja voi käyttää muun muassa nachopellissä, joka on Pauligin mukaan vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten ruokapöydässä. Nachopelti on helppo, nopea ja monipuolinen ruoka, joka sopii niin illanistujaisten herkuksi kuin kokonaiseksi ateriaksi, jonka ruokaisuutta voi lisätä muun muassa raikkaan salaatin avulla.

”Esimerkiksi mangosalaatin makeudesta voi löytää kivaa täydentävää makumaailmaa tulisen suolaisille nachoille. Myös tomaatti-sipulisalaatti voisi sopia nachopellin kanssa tarjottavaksi. Lisäksi itse peltiä voi tuunata lähes loputtomasti omien makumieltymysten mukaan. Muun muassa pikkelöity sipuli, tai tuoresalsa Pico de Gallo sopivat hyvin nachoannosta täydentämään”, Kanerva sanoo.

Kanerva lisää, että nachopellin voi rakentaa myös lohkoiksi, jolloin vaihtelua saadaan erilaisia kastikkeita ja proteiinin lähteitä käyttämällä. Uusia makuelämyksiä voi hakea myös eri makuisilla tortillalastuilla.

”Toinen vaihtoehto on koota jokaiselle oma annos erillisiin vuokiin, tai muihin astioihin. Tämä on hyvä ratkaisu varsinkin, jos joukossa on allergisia, tai jos annoksiin halutaan hieman näyttävyyttä”, Kanerva neuvoo.

”Nacho taipuu juhlaviksi alkupaloiksi, kun ainekset kootaan kullekin tortillalastulle erikseen ja gratinoidaan nopeasti Texas Nachos -tyyliin”, hän lisää.

Tex Mex -trendi uudistuu jatkuvasti

Pauligin kaupallinen johtaja Rami Kuusisto kertoo, että Tex Mex lienee yksi ensimmäisistä maailman mauista, joka sai kaupallista jalansijaa Suomessa 1990-luvun alkupuolella. Tex Mex maistuu suomalaisille edelleen hyvin ja koronavuonna 2020 Tex Mex jatkoi Kuusiston mukaan kategoriana voimakasta kasvua.

”Uudet kuluttajatkin ovat löytäneet Tex Mexin, ja samaan aikaan Tex Mex on alkanut maistua yhä useammin. Santa Marian tortillalastuilla on ollut vielä kategorian keskiarvoakin vahvempaa kasvua. Tämä johtuu siitä, että Tex Mex on ruokana arkipäiväistynyt ja esimerkiksi nachopelti on siirtynyt herkuttelusta osaksi perheen pääateriaa”, Kuusisto sanoo.

Tex Mexiä on helppo varioida lähes loputtomasti, joten ei ole ihme, että alati uudistuva trendi onnistuu vielä tänäkin päivänä yllättämään. Pauligin mukaan yksi kasvava trendi on aamupalat, jota ei nykyään nautita enää vain aamuisin, vaan aamupalalta tutut ainekset saattavat löytyä esimerkiksi lounaalta tai illallispöydästä, ja se on tuonut uutta myös Tex Mexiin.

”Tex Mex -versio tutusta pekonista ja paistetuista kananmunista kootusta annoksesta on kyseisillä aineksilla täytetty burrito. Burriton sisään voi laittaa nachoja tuomaan lisää rakennetta ja rapeutta”, Kanerva antaa vinkkinä.

”Lisäksi tortillaletut voi taitella monella eri tapaa ja täytteinä käyttää niin makeita kuin suolaisiakin vaihtoehtoja”, hän kannustaa kokeilemaan.

Erilaisia nachopellin ohjeita löydät helposti googlettamalla, mutta tässä linkit muutamiin ohjeisiin: Santa Marian ohjeet, K-Ruoan ohje, Valion ohje, Kotikokin ohje, Snellmanin ohje, Gold&Greenin ohje sekä Beanitin ohje.