Lemmikin omistaminen auttaa painonhallinnassa ja lievittää yksinäisyyttä.

Lemmikit, niin karvaiset, nahkaiset, suomuiset ja jopa myrkylliset, tuovat iloa omistajilleen. Lemmikeillä on paljon hyviä terveydellisiä vaikutuksia. Ne vievät meidät ulos, ne lohduttavat ja hyväksyvät omistajansa sellaisena kuin hän on, kirjoittaa Turun Sanomat. Lemmikit voivat säästää meidät jopa sairauksilta.

Lemmikin kanssa pääsee liikkumaan

Lemmikin kanssa lenkkeily ja liikunnan harrastaminen auttaa jaksamaan paremmin. Koiran omistajat käyvät karvakaverin kanssa monta kertaa päivässä ulkona, joten tämä jo auttaa pitämään ihmisen liikkeellä. Jos koiran kanssa käy monta kertaa viikossa pitkällä lenkillä, kunto kohenee kuin itsestään. Koiran kanssa voi myös harrastaa agilityä, hiihtoa tai pyöräilyä, kerrotaan Turun Sanomissa.

Liikuntaa voi harrastaa myös hevosen kanssa. Ratsastaminen on mitä mainioin liikunnan muoto ja samalla tulee hoidettua hevosta ja sen tarpeita. Ratsastamisesta voi nauttia myös liikuntarajoitteiset ja vammaiset, kirjoittaa Turun Sanomat

Lemmikki ehkäisee sairauksia

Tutkimusten mukaan lemmikin omistajilla on pienempi riski sairastua useisiin sairauksiin, kuin heillä, jotka eivät omista lemmikkiä. Pelkästään lemmikin silittäminen tai kissan kehräyksen kuuleminen vähentää stressiä ja alentaa verenpainetta, kertoo Turun Sanomat.

Lemmikki vie myös lenkille ja auttaa painonhallinnassa. Se alentaa verensokeria ja verenpainetta sekä kolesteroliarvoja. Tämä taas ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia sekä sairastumista II-tyypin diabetekseen. On myös todettu, että ihminen toipuu paremmin leikkauksesta, kun lemmikki on läsnä, Turun Sanomissa todetaan.

Lemmikin läsnäolo ehkäisee yksinäisyyttä

Turun Sanomissa kerrotaan, että lemmikki auttaa ehkäisemään yksinäisyyttä. Se antaa seuraa työpäivän jälkeen ja tulee vastaan ovelle, kun saavut kotiin.

Lemmikin avulla voi tutustua myös uusiin ihmisiin joko lenkillä koiran kanssa, kun hauvat tutustuvat toisiinsa tai koirapuistossa voi rupatella muiden lemmikin omistajien kanssa, kun koirat temmeltävät keskenään. Jopa ne pienet rupatteluhetket ovat joillekin ihmisille ainut sosiaalinen kontakti päivässä, joten heille nämä kohtaamiset voivat olla hyvin merkittäviä ja voimaannuttavia, kirjoittaa Turun Sanomat.

Lemmikillä on rauhoittava vaikutus

Lemmikki rauhoittaa ihmistä. Kun silittää pörröistä ja pehmeää lemmikkiä, on tutkimukset osoittaneet, että ihmisen stressi vähenee ja verenpaine laskee, kertoo Turun Sanomat.

Oulun ammattikorkeakoulussa tehdyssä opinnäytetyön tutkimuksessa opiskelijat selvittivät lemmikkien vaikutusta nuorten hyvinvointiin. Tutkimuksissa todettiin, että lemmikkien läsnäolo koettiin rauhoittavana ja lohduttavana. Eläimet nostivat nuorissa myös kiintymyksen ja rakkauden tunteita. (Lähde: Eläinten vaikutus nuorten psyykkiseen hyvinvointiin lastensuojeluyksikkö Villanutussa – kokemuksia nuorten kertomana.)

Eläimen sylissä pitäminen, silittäminen ja paijjaaminen rauhoittaa ja rentouttaa. Lemmikit myös lohduttava ja ne lievittävät surua ja pahaa oloa, Turun Sanomissa kerrotaan.

Lemmikki parantaa oloa

Eläimen koskettamisella on lieventävä vaikutus läheisyyden kaipuuseen. Eläimen läheisyydestä ja koskettamisesta syntyy vilpitön tunneyhteys toiseen elolliseen olentoon, kirjoittaa Turun Sanomat.

Turun Sanomissa kerrotaan, kuinka eläimen läsnäoloa hyödynnetään nykyään paljon vanhainkodeissa ja hoitolaitoksissa, kun karvakaverit kuten koirat, kissat, marsut ja puput, vierailevat asukkaiden luona. Asukkaat pääsevät silittämään karvaisia vieraita ja olemaan heidän kanssaan. Eläinten läsnäolon on huomattu parantavan asukkaiden elämänlaatua.

Eläimen kanssa leikkiminen tuo ihmisille iloa päivään. Kun lemmikki naurattaa kommelluksillaan ja omalla iloisella leikillään, tuo se omistajalle elämyksiä ja hyvän olon tunnetta, Turun Sanomissa todetaan.

Voidaan siis todeta, että eläimillä on paljon positiivisia vaikutuksia ihmisten hyvinvoinnille.

Lähde: Turun Sanomat, Löydät lähteenä käytetyn opinnäytetyön täältä.