Tämän viikon sunnuntaina 14. helmikuuta on taas aika viettää ystävänpäivää. Mutta tiedätkö todellisen syyn siihen miksi sitä vietetään tai miksi sen teemavärinä on punainen?

Sitäkään moni ei taida tietää, miksi silloin annetaan ystävälle tai rakkaalle ruusuja ja sydämenmuotoisia suklaarasioita. Ystävänpäivän historia on erittäin mielenkiintoinen ja osittain aika traaginenkin, josta kerrotaan Yourtango-sivustolla. Sen perinne ja synty liittyvät moniin historiallisiin tapahtumiin, joista on oikeastaan kerätty jokaisesta jotain, jonka me liitämme ystävänpäivään. Meille se on mukava päivä, mutta sen alkuperä on aika synkkä.

14. helmikuuta oli päivä, jolloin Pyhä Valentinus teloitettiin

Ystävänpäivä on sama päivä kuin päivä, jolloin pyhä Valentinus teloitettiin. Valentinus taisteli rakkauden puolesta esimerkiksi siitä, että sotilaillakin oli oikeus mennä naimisiin. Rooman keisari Claudius oli kieltänyt puhumasta Jeesuksesta ja pakotti ihmiset palvomaan kahtatoista jumalaa. Valentinus rakasti Jeesusta ja ei voinut olla puhumatta tästä rakkaudesta. Hänen kerrotaan opettaneen vangittuna ollessaan erän vanginvartijan tytärtä Juliaa rukouksesta ja uskosta Jumalaan. Kerrottaan, että kun Julia oppi rukoilemaan, hän pystyi sen jälkeen näkemään.

Teloituksen jälkeen Julian uskotaan istuttaneen Valentinuksen haudalle vaaleanpunaisena kukkivan mantelipuun. Tästä syystä mantelipuuta ja sen vaaleanpunaisia ​​kukkia pidetään nyt ”ikuisen rakkauden ja ystävyyden symbolina”.

Vaaleanpunaisen, punaisen ja valkoisen yhdistelmän, kerrotaan liittyvän myös Katoliseen kirkkoon, jossa punainen edustaa ”punaisia ​​tulen kieliä” ja Kristuksen ja marttyyrien verta, ja se on intohimon symboli. Valkoinen taas edustaa puhtautta, pyhyyttä ja hyveellisyyttä sekä kunnioitusta, joita monet pitävät rakkauden korkeimpina muotoina.

Ystävänpäivän alkuperä voi ulottua myös muinaiseen pakanalliseen Lupercalian juhlaan

Monet uskovat, että ystävänpäivän alkuperä liittyy pakanallisiin menoihin, joihin sisältyy eläinten uhraamista ja hedelmällisyysrituaaleja. Roomalaiset juhlivat 13.–15. helmikuuta Lupercalian juhlaa, jolloin miehet uhrasivat vuohen ja koiran. Sitten he löivät naisia ​​juuri surmattujen eläinten nahoilla.

Paavi Gelasius I kuitenkin onnistui muuttamaan tämän päivän sivistyneemmäksi päiväksi. Villit ja hullut pakanalliset juhlat muuttuivat ja tilalle tuli muuta. Silloin esimerkiksi nuoret ja naimattomat miehet pääsivät nostamaan laatikosta yhden nuoren ja naimattoman naisen nimen, jota kohtaan heidän piti käyttäytyä romanttisesti. Perinnettä muutettiin hiukan, mutta viriilit nuoret miehet eivät olleet siitä innoissaan. Siksi he keksivät oman tapansa, jolla pystyivät jatkamaan alkuperäistä ideaa. Tämä taisi olla se hetki, jolloin lähettiin mielitietyille ensimmäisen kerran ystävänpäiväkortteja.

Ystävänpäivän suklaista voimme kiittää mayoja ja atsteekkeja

Jotkut pitävät suklaata lemmenrohtona, eikä syyttä. Suklaa sisältää fenyylietyyliamidia, joka on endorfiinia, jonka pitoisuuksia on kehossa, kun rakastutaan. Mayat uskoivat, että sillä on henkisiä ja parantavia ominaisuuksia, joten he kutsuivat sitä ”jumalien ruuaksi”.

Maya-kansan valloittamisen jälkeen atsteekkien kuningas Montezuman tiedettiin juovan 50 kupillista kaakaota päivässä ja ylimääräisen kupin silloin, kun hän aikoi tavata naisystävänsä. Atsteekkien naiset eivät saaneet juoda tätä lemmenjuomaa.

Ruotsin kuningas Charles on syynä ystävänpäivän ruusuihin

Kun elettiin 1700-luvun alkua, Ruotsin kuningas Charles suositteli ruusuja rakkauden symboleiksi. Ystävänpäivä onkin nykyään kukkakauppiaille mieluisa päivä, koska silloin myydään paljon ruusuja ja muita kukkia. Kuningas Charles piti persialaisesta runollisuudesta, joka sisälsi paljon tietoja kukkien symbolisesta merkityksestä. Tämän runouden juuret ulottuvat antiikin Kreikkaan, Roomaan, Egyptiin ja jopa Kiinan vanhoihin kulttuureihin.

Kuninkaan myötä monissa viktoriaanisissa kodeissa oli tällaista runoutta, joka kertoi kukkien symboliikasta. Osa niiden merkityksestä liittyy siihen, kuinka kukkien kautta voi lähettää salaisia viestejä. Ruusuja pidetään romantiikan symbolina, joten siksi ne sopivat hyvin ystävänpäivään. Mutta vain punaiset ruusut liittyvät rakkauteen ja niiden kautta voi kertoa, että rakastaa kohdetta, joille niitä ojentaa. Muut värit tarkoittavat näitä asioita:

Valkoiset ruusut: puhtaus, viattomuus, kunnioitus ja uusi alku

Syvän tumma karmiininpunainen ruusu: suru

Vaaleanpunainen ruusu: armo, onnellisuus ja lempeys

Keltainen ruusu: ilo, ystävyys ja uuden alun lupaus

Oranssi ruusu: halu ja innostus

Laventelin värinen ruusu: rakkautta ensi silmäyksellä

Korallin värinen ruusu: ystävyys, vaatimattomuus ja myötätunto

Myös Amor on yksi ystävänpäivän yleisimmistä rakkauden symboleista. Amor ampuu nuolia läpi sydämen, jotta niiden kohteet rakastuisivat, joten ei ihme, että ystävänpäivänä muistetaan myös häntä.

Suomessa tätä päivää juhlitaan mielitietyn tai ystävien kanssa. Täällä kyse ei ole pelkästään rakastavaisista.

Nyt tiedät, että ystävänpäivää eivät todellakaan ole keksineet onnittelukortti- ja suklaayritykset eivätkä kukkakauppiaat!

Lähde: Yourtango