Puhelimen käytön haittavaikutuksista terveydelle on julkaistu lukuisia tutkimuksia.

Terveysviranomaiset varoittavat ihmisiä pitämään puhelimensa jonkin matkan päässä itsestään vähentääkseen säteilyaltistusta ja siihen liittyviä terveysriskejä, kertoo The Independent. Varoitus on peräisin Kalifornian terveshallinnolta.

The Independentin mukaan varoitus on annettu sen jälkeen, kun todisteita on kertynyt siitä, miten puhelinten käyttö voi olla kytköksissä erilaisiin terveyshuoliin, kuten syöpään, heikkoon mielenterveyteen ja lisääntymisongelmiin.

Vaikka tutkimuksin ei ole pystytty aukottomasti todistamaan, että puhelinten käyttö on vaarallista, on riittävän monet tutkimukset yhdistäneet ne, jotta varovaisuus on aiheellista etenkin lasten kohdalla.

The Independentin mukaan lukuisissa kaupungeissa Kaliforniassa on annettu paikallisia varoituksia siitä, että ihmiset pitäisivät puhelimet etäällä vartaloistaan. Tämä johtuu puhelinten käyttämästä radiotaajuusenergiasta.

Vaikka tämä radiotaajuusenergia on säteilyasteikon pohjalla, on tutkimus osoittanut, että ihmisten toistuva ja läheinen altistuminen puhelimille olla tarpeeksi riskiä varten. Jotkin älypuhelinvalmistajat, kuten Apple, laittavat RF exposure -huomautuksen iPhonen asetuksiin.

The Independentin mukaan Kalifornian terveysviranomaisten uudet ohjeistukset ovat huomauttaneet, että radiotaajuusenergia voi lävistä lasten aivokudoksen helpommin kuin aikuisten. Altistuminen voikin näin olla vahingoittavampaa ja vaikutukset pitkäkestoisempia kehittyville aivoille.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että puhelimille altistuminen voi aiheuttaa kasvaimia aivoissa tai korvissa, kun taas psykologit ovat varoittaneet, että se voi olla kytköksissä heikkoon mielenterveyteen, keskittymiseen ja uneen teini-ikäisillä. Muissa tutkimuksissa on osoitettu vahvat kytkökset miesten siittiöiden määrään ja siemennesteen laatuun.

The Independentin mukaan Kalifornian ohjeistukset toteavat, että puhelinsignaalien epäsäännöllisyys voi olla syy näille biologisille vaikutuksille ja varoittavatkin läheisestä kontaktista, kun puhelimessa on kaksi tai vähemmän palkkia kenttää, kun on liikkuvassa autossa tai jos koettaa lähettää tai vastaanottaa suuria määriä dataa.

Tämän sijaan ohjeistuksissa suositellaan käyttämään headsettejä, nukkumaan niin, että puhelin on loitolla itsestä ja kuljettamaan niitä taskujen sijaan laukussa.

Lähde: The Independent