Sosiaalinen media voi aiheuttaa riippuvuutta, kuten alkoholi, huumeet tai uhkapelit.

Riippuvuus Facebookista ja Instagramista saattaa tuntua aluksi vaarattomalta, mutta sillä voi olla merkittäviä odottamattomia seurauksia. Saatat tuntea masentuneisuutta, tehottomuutta tai suorastaan ​​ärtyä puhelimesi sisällä olevan maailman vuoksi. Lue nämä seitsemän sosiaalisen median riippuvuuden merkkiä, sekä joitain vinkkejä riippuvuudesta eroon pääsyyn.

Ahdistut, kun et pääse sosiaaliseen mediaan

Närästääkö, kun Wi-Fi ei toimi? Tuntuuko aika pitkältä, kun Facebook-päivitykset latautuvat? Tämä on merkki riippuvuudesta, aivan kuten esimerkiksi tupakan himon tunne, jonka tupakoitsija tuntee ennen savukkeelle pääsyä. Kun sosiaalisen median tarpeesi nousee niin voimakkaasti, on aika miettiä, mitä asialla tehdä ja suunnitella oman ajankäyttöä uudelleen.

Sosiaalisen median käyttö vähentää työaikaa

Joillakin työpaikoilla on tiukat puhelin- ja internetkäytännöt, jotka estävät työntekijöitä pääsemästä sosiaaliseen mediaan. Se ei kuitenkaan estä työntekijöitä noudattamasta sääntöjä. Voit ottaa muutaman ylimääräisen vessatauon tarkistaaksesi uutissyötteesi, tai saatat käyttää puhelinta huomaamatta, esimerkiksi piilossa katseilta työpöydän alla. Jos sosiaalinen media vaikuttaa työhösi, saatat vaarantaa menestyksesi ja vieläpä turhaan. On hyvä muistaa, että sosiaalisen median sisältöä ei kannatat pitää niin tärkeänä, että se aiheuttaa hallaa työllesi, päivitykset kerkeät lukemaan vapaa-ajalla.

Tarkastat puhelimesi heti, kun kuulet ilmoituksen

Puhelinilmoitukset vapauttavat pienen määrän dopamiinia aivoissa. Joten ei ole ihme, että tunnet onnellisuutta puhelimen kilahtaessa. Tämä ”onnellisuushormoniksikin” mainittu dopamiini on ensisijainen tekijä useimmissa riippuvuuksissa, kuten uhkapeli- ja tupakointiriippuvuudessa. Nautit tuntemuksesta, joten teet enemmän sen kokemiseksi.

Jos antaudut tähän prosessiin tarkistamalla puhelimesi välittömästi, kun se kilahtaa, lisäät sosiaalisen median riippuvuutta. Riippuvuusneuvojat kehottavat vähentämään omaa reagointia ilmoituksiin, ja ainakin pidentämään aikaa, ennen kuin ryntäät tarkastamaan ilmoituksen aiheen. Mainio keino on myös laittaa ilmoitukset pois päältä.

Jäät seuraamaan kuinka paljon oma postaus saa tykkäyksiä

Tarkastatko vähän väliä, lisääntyvätkö päivityksesi tykkäykset? Tämä viittaa jälleen kerran sosiaalisen median riippuvuuteen. Ei ole mitään vikaa siinä, että haluamme tulla pidetyksi, mutta omanarvontunto tulisi olla kohdillaan ilman tykkäyksiäkin. Jos koet alemmuutta, kun tykkäyksiä ei satele, niin kuin ajattelit, on hyvä pitää mielessä, että se ei määritä sinua ihmisenä.

Tarkistat tilisi heti, kun heräät ja juuri ennen nukkumaanmenoa

Puhelimesi näyttö häiritsee kehosi kykyä levätä. Siksi suositellaan, ettet katso puhelinta vähintään 30 minuuttia ennen nukkumaanmenoa optimaalisen unirutiinin saavuttamiseksi. Jos tarkistat puhelimesi heti herätessäsi ja juuri ennen nukkumaanmenoa, se tarkoittaa, että sosiaalinen media on korkealla prioriteettiluettelossasi.

Puolisosi, ystäväsi ja perheenjäsenesi sanovat sinun olevan etäinen

Ironista kyllä, sosiaalisen median riippuvuus voi johtaa sosiaaliseen eristyneisyyteen. Tarve pysyä yhteydessä maailmaan voi vetää sinut pois ympäröivästä maailmasta. Ystävät ja perheenjäsenet saattavat sanoa, että tunnut etäiseltä, koska olet aina puhelimessasi. Sinusta taas saattaa tuntua, että olet koko ajan vuorovaikutuksessa, koska olet ihmisten ”lähellä” puhelimen kautta. Kannattaakin keskittyä hetkeen, laittaa puhelin sivuun ja antaa aikaa läheisille, ilman mediavälinettä.

Hetki tuntuu tylsemmältä, jos sitä ei voi päivittää someen

Esimerkiksi vietät hauskaa juhlaa ystävien kanssa. Valaistus on kuitenkin kauhea, joten et voi saada hyvää kuvaa ystäviesi kanssa. Vähentääkö tämä nautintoa? Näyttääkö juhla yhtäkkiä vähemmän hauskalta? Se on toinen indikaattori siitä, että sinulla on sosiaalisen median riippuvuus. Et voi löytää iloa tapahtumasta, ellet voi tehdä siitä päivitystä.

Jaa tämä ystäville, jotta hekin voivat miettiä, ovatko riippuvaisia somesta!

Lähde: Urban Balance