Monien someseurattavista löytyy henkilöitä, jotka julkaisevat paljon imeliä päivityksiä parisuhteestaan.

Hyvällä tolalla päivitysten perusteella oleva suhde voi kuitenkin todellisuudessa olla lähellä hajoamispistettä. Parisuhdeasiantuntija, seksologi Nikki Goldsteinin mukaan he, jotka vaikuttavat olevan kiintyneimpiä ja kiinnostuneita mainostamaan suhdettaan netissä, painiskelevat usein epävarmuuksien kanssa tai heillä on ongelmia kumppaninsa kanssa.

Goldstein kertoi Daily Mail Australialle, että parisuhteeseen liittyvien päivitysten tekemisessä on usein enemmän kyse muiden reaktioista kuin oman kumppanin kanssa koettujen onnellisten hetkien jakamisesta. Goldstein näkee työssään ihmisten somepäivityksiä, mutta saa myös kuulla, mitä samoissa parisuhteissa tapahtuu suljettujen ovien takana.

”Mutta Facebook-syötettäni katsoessa kaikki vaikuttavat kertovan minulle olevansa onnensa kukkuloilla”, hän sanoi.

Pahimmillaan se on Goldsteinin mukaan ystävänpäivän aikaan, kun kumppanilta saatuja lahjoja tai tekoja hehkutetaan somessa. Hän totesi, että usein eniten julkaisuja tekevät ihmiset etsivät validointia suhteelleen muilta ihmisiltä sosiaalisessa mediassa.

”Tykkäykset ja kommentit voivat olla niin validoivia, että kun jollakin on todella vaikeaa, he saavat iloa niistä – ei eleen tehneestä ihmisestä, vaan siitä, mitä muut sanovat netissä”, hän sanoi.

Omistajuudesta viestivät julkaisut ovat huono merkki

Goldstein huomautti myös, kuinka usein voi nähdä ihmisten keskittyvän niin kovasti ottamaan relfietä (relationship selfie) ja valitsemaan oikean filtterin ja hashtagit, että itse hetki menee ohi.

”Miksi et ottaisi kuvaa, koska se on kiva muisto ja hetki, johon haluat palata? Parit ottavat näitä kuvia, laittavat ne suoraan nettiin ja sitten katsovat tykkäyksiä ja kommentteja sen sijaan, että olisivat kumppaniensa kanssa”, parisuhdeasiantuntija ihmetteli Daily Mailin haastattelussa.

Monet puhuvat omasta kumppanistaan somejulkaisujensa yhteydessä esimerkiksi omana kultana, rakkaana tai muuten tuovat esiin sen, että kyse on ’minun kumppanistani’. Tämä on Goldsteinin mukaan toinen huono merkki.

Goldsteinin mukaan tällä tavoin jotkut parit koettavat näyttää omistajuutta julkaisuissaan, esimerkiksi viestittääkseen muita pysymään loitolla tai esitelläkseen uutta suhdetta ex-kumppanille. Eniten se näkyy kuvateksteissä ja hashtageissa, jotka usein ovat kirjoitettu tyyliin ’minun kaikkeni, minun tyttöni, minun mieheni’, mikä vaikuttaa asiantuntijan mukaan olevan viesti muille: ”Hei katsokaa, tämä tyyppi on minun.”

”Miksi ei julkaista kuvaa, koska se on onnellinen hetki tai hauska kuva tai koska se näyttää aidon onnen? Sen sijaan on monia ihmisiä, jotka haluavat pöyhkeillä ystävilleen ja maailmalle, että tämä tyyppi on minun”, Goldstein totesi.

Hauskaa siirappisuuden sijaan

Kaikki pariskunnat eivät halua tehdä julkaisuja sosiaaliseen mediaan, eikä julkaisuja ole mikään pakko tehdä. Jos itselläsi on kuitenkin tapana niin tehdä, on Goldsteinilla siihen neuvo.

”Pidä julkaisut hauskana ja viihdyttävänä muille – ei siirappisena ja omistavana. Kukaan ei halua nähdä julkaisua toisensa perään siitä, kuinka rakastunut olet ja kuinka mahtava tämä toinen ihminen on”, Goldstein sanoi.

Goldsteinilla oli myös neuvonsa kaikille pareille, jotka kyseenalaistavat sen, mitä heidän somesyötteensä voivat viestiä heidän suhteestaan muille.

”Sinun pitäisi kysyä itseltäsi: ’Olemmeko samanlaisia oikeassa elämässä, pois näyttöjen luota ja olemmeko enemmän huolissaan siitä, minkälainen suhde oikeasti on vai kiinnostuneempia siitä, miltä se näyttää nettimaailmassa?'”, hän opasti.

Aiemmat tutkimukset tukevat Goldstenin väitteitä, ja kerroimmekin aiemmin tutkimuksesta, jonka mukaan jatkuvasti Facebookissa parisuhdettaan hehkuttavat eivät ole niin onnellisia – voit lukea siitä lisää täällä. Toinen tutkimus taas on selvittänyt, että usein parisuhteestaan Facebook-päivityksiä tekevillä on todennäköisemmin alhainen itsetunto, mistä voit lukea lisää täällä.

Lähde: Daily Mail